Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, malý má napuchlé a červené očka, hlavně u kořene nosu, myslíte, že to může být zánět spojivek?
Může. Kdyby z nich tekl hnis, běžte k doktorovi - to je na ATB. Anežka trpí na záněty spojivek do svých cca 3 měsíců dodnes. Jak je větší vítr, tak ven nechodíme, jinak má hned zánět. Byla i na průplachu kanálků, to zabralo asi na rok. Na dětském očním mi doktor poradil jako prevenci kapičky Ocuflash, měla by tobýt dezinfekce, lepší než Opthalmoseptonex. Jakmile jí začne očičko slzet nebo je červené, hned začnu kapat. Tyhle kapičky jsou i na vyplachování cizích těles z oka, což jsme využili, když Anežce jeden chlapeček na písku omylem hodil do očí velké množství písku. Jinak na zánět je prý nejhorší slunce, prach a vítr..
Aha…díky,za tím to nevypadá, že by mu to hnisalo…uvidím, co ráno..Kapky doma bohužel nemám, tak je koupím zítra…Máme jet právě na víkend na chatu, tak nevím jestli to nezrušit, když má být tak krásně…A k dr.jen když to hnisá?
marketa1 píše:
Aha…díky,za tím to nevypadá, že by mu to hnisalo…uvidím, co ráno..Kapky doma bohužel nemám, tak je koupím zítra…Máme jet právě na víkend na chatu, tak nevím jestli to nezrušit, když má být tak krásně…A k dr.jen když to hnisá?
K doktorovi chodíme jen když to hnisá nebo trvá moc dlouho. Jestli pojedete na chatu, tak dejte sluneční brýle, ty Anežce hodně pomáhají (naštěstí už pochopila, že je musí nosit - ovšem ne tak úplně správně, když chce přes poledne na sluníčko, říká, že má brýle a klobouček, tak přece může na sluníčko
). Držím pěstičky, ať to rychle přejde. A nespadlo mu (jí) něco do oka? Nemá tam třeba řasu?
S těma brýlema to asi nečapne, byl mu rok, brýle jsem mu jednou zkoušela a skončily na zemi…klobouk nam na hlavě taky dlouho nevydrží ![]()
A ve stínu taky moc dlouho nevydrží, viď? Tak to je jasný, takhle to bylo u nás taky.
Ze je ma napuchle a cervene obe najednou je spise typictejsi pro alergii, zanet ale nevylucuje. Ale kazdopadne bych pred odjezdem zasla k lekari a neresila to po internetu. Pak budes mit jistotu ![]()
Laura
Tak je to nakonec opravdu z.spojivek
jsme doma a kapeme ATB kapičky… ![]()
Ahoj všem - dcerka 2,5 roku - má zánět spojivek. Včera na pohotovosti jí napsali opthalmo framikoin, ale nic dalšího. Mám ty očka něčím utírat? - borová voda, vývar z heřmánku?… A co venku? Myslím, že trčet doma nemusíme, ne? Ale mám jí dávat třeba sluneční brýle? Ven s ní půjdu třeba na hodinku na zahradu, ne na celé odpoledne na dětské hřiště.
Děkuji všem za rady.
Ahoj, moje malá má zúžený kanálek, takže na zánět spojivek má téměř stále. Ten hnis jí utírám převařenou vodou, nebo fyziologickým roztokem. Doktorka říkala, že můžu i černým čajem, ale to jsem nezkoušela. Ven normálně chodíme, ale malá je ještě miminko v kočárku, snažím se aby jí nesvítilo do očí sluníčko. Tak možná ty sluneční brýle zkusit můžeš, pokud je vydrží mít na očích ![]()
@Lucka1111 Děkuji. A ještě se zeptám - malá mi snad od narození trpí na rýmy - s nástupem školky je to ještě horší. Je ten zánět spojivek náhoda, nebo to souvisí s nějakým bacilem té rýmy? (snad mě chápeš). Už jsem z toho fakt vyčerpaná, holky mi marodí na střídačku, nespala jsem pořádně ani nepamatuju…
@avm3 může to mít z rýmy. Malá když má rýmu tak k tomu má hned zánět spojivek. Ale rýma bývá většinou virová, pokud jí teče z očiček hnis, tak zánět spojivek bude spíš bakteriální. Ale slzný kanálek končí v nose, takže ho může mít od té rýmy třeba trochu zúžený, jak má při rýmě oteklou sliznici a to pak vznikne zánět v oku hned. No pokud na záněty spojivek tvoje holčička normálně netrpí tak to bude do 3 dní dobré, pokud se to nezlepší, tak změnit antibiotika. Nám třeba framykoin zabral jen poprvé, od té doby už ne.
@avm3 píše:
@Lucka1111 Děkuji. A ještě se zeptám - malá mi snad od narození trpí na rýmy - s nástupem školky je to ještě horší. Je ten zánět spojivek náhoda, nebo to souvisí s nějakým bacilem té rýmy? (snad mě chápeš). Už jsem z toho fakt vyčerpaná, holky mi marodí na střídačku, nespala jsem pořádně ani nepamatuju…
Ahoj, můj syn má to samé. Od září už měl zánět spojivek snad 5×. A rýmu má téměř soustavně. Vždycky ho nechám týden doma, kapem pamycon a po 14 dnech ve školce to má znovu. A od něj to samo chytne malá
Už se těším, až budou prázdniny a Marýs bude doma a bez rýmy.