Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Infekční je po celou dobu onemocnění, tudíž tak 2 týdny od začátku projevu nemoci
@Evickamicka Ti nevím, nikdy jsem ho neléčila déle jak týden ![]()
A jinak ano, infekční to je, ale od dospělého, který si umí mýt ruce a ví, že si nemá hrabat na oči a ošmatlávat vše okolo, to zas ostatní tak jednoduše okolí nechytí.
@j.a.n.i1 Nojo dospely, ale dite ma navsteve u babi a dedy osmatlava naopak uplne vse a jelikoz oni tam jsou doma, tak predpokladam, ze tchan doma normalne funguje, takze co s tim… Jinak by me samozrejme potesilo, kdyby ta nemoc trvala jen tyden… ![]()
A léčí to nějak? U dětí to bývá tak, že po nasazení antibiotických očních kapek potíže ustupují rychle.
@Anonymní píše:
Ahoj, nevite nekdo, jestli a jak dlouho je infekcni zanet spojivek? Ma to tchan, muz se tam zitra ma na otocku stavit a samozrejme o vanocich, asi 26. tam budeme cela rodina… Mame dve deti (5let, 4mesicni mimi), tak potrebuju vedet. Nerada bych, aby se neco doneslo domu… Dekuji!
Je dokonce vysoce infekcni u děti. Jinak atb se dávají 5-7 dni. Aktuálně dobira dítě kapky.
Myšleno tak, že si bude sahat do očí a vzápětí na něco a na to v krátkém časovém sledu bude sahat dítě. Jinak tedy ode mě ho nikdy děti doma nechytily, ale třeba je jasný, že mrně do školky s tím nepošleš.
A infekční to sice je, ale vzduchem to podle mě nelétá. Při dodržování základních hygienických návyků (čehož samozřejmě malé děti schopné nejsou) se dá nákaze v klidu zabránit. Já se tedy ani od dětí nikdy nenakazila, i když jsem jim ty oči vytírala a kapala do nich.
Antibiotika se předepisují na bakteriální zánět spojivek. Ale infekční, taky virový, se léčí jinak a je fakt nakažlivý jako běžné virové nemoci! Šíří se to kapénkama, tak pozor na to.
Jo je to infekční, já jsem to chytila od dětí. Ty to donesly ze školky. Ale měla jsem to tak max 3 dny. Děti měli na to kapičky do očí a za pár dnů byli ok.
Ahoj, nevite nekdo, jestli a jak dlouho je infekcni zanet spojivek? Ma to tchan, muz se tam zitra ma na otocku stavit a samozrejme o vanocich, asi 26. tam budeme cela rodina… Mame dve deti (5let, 4mesicni mimi), tak potrebuju vedet. Nerada bych, aby se neco doneslo domu… Dekuji!