Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj všem, jsem už zoufalá, tak se zkouším vypovídat a třeba někdo něco poradíte. Máme dva syny (5,5 a 2,5) a oba trpí na záněty stř. ucha. Vlastně pokaždé, když je nějaká větší rýma, to skončí pícháním uší. Od Silvestra se to s náma ale táhne tak, že začínám být zoufalá a už nemůžu. Mladší syn měl ouško píchané na Silvestra, pak po 3 týdnech zas a dneska obě. A to jsme na ORL pohotovost jeli jen tak pro sichr, že si na bolest uší stěžoval, ale nic mu jinak nebylo, ani rýmu extra nemá, veselé, čilé dítě a oni mu hned píchli obě. Starší měl od Nového roku taky píchání několikrát, až naposledy už jsem páchnout nedala, že to zkusíme bez a šlo to. Začíná se z toho ale stávat dennodenní strach o to, který se vzbudí, že ho bolí ucho. Nedá se s tím potom nic dělat, kapkama jsme to rozehnali párkrát, jinak ale vždycky skončíme na pohotovosti. Do toho manžel dělá 12ky, já těhotná a bez řidičáku, pohotovost doslova na druhém konci města. Už vážně nemůžu a je mi hrozně líto kluků, že jim neumíme a nemůžeme pomoct jinak. Zažil jste to někdo, máte třeba zkušenost, co zkusit? Já i manžel jsme na to jako děti trpěli oba a pořád, pomohlo jediné, a to vyrůst z toho, cca od 10 let už byl klid a ani jednou, do té doby pravidelně 1× za měsíc. Mám teď ale pocit, že to nemůžu vydržet
Ahoj
vydrž bude lépe neboj teď se to nezdá, ale bude. Dcera do 3let nic neměla nastoupila do školky a co něco tak uši prostě děs už jsem zkoušela kde co. Nosní mandli měla v pořádku prostě jí to šlo do uší. Prubni kapičky preventivně Otic Solution. Jinou radu neznám užili jsme si za asi 2 roky docela dost na pohotovostech a pak měla i oboustranný zánět a na pohotovosti chytla rotaviry a nakonec skončila na kapačkách… když si na to vzpomenu nevěřila jsem že bude lépe. A před lety to tak ustálo.
@mischelinka Nám se osvědčuje při sebemenším náznaku rýmy na noc kapat ušní kapky s alkoholem.
@katty ahoj, díky, dobře se to poslouchá. Ty trubičky se musí voperovat nebo to je něco jiného?
@AliTad píše:
@mischelinka Nám se osvědčuje při sebemenším náznaku rýmy na noc kapat ušní kapky s alkoholem.
kapeš při každé rýmě? Jen v tomhle počasí mám pocit, že bych kapala pořád. Kapky myslíš otobacid?
Dcera si taky užívala na uši. Dr na ORL nám předepsala nějaký dělaný kapky-byl tam cítit ocet a alkohol. Mohli být asi půl roku v lednici a při prvním náznaku jsme měli kapat a jak to bude možné se přijet ukázat a většinou to zabránilo píchání.
Základ je dobře vyléčit-cílená ATB, pokud je to bakteriální zánět. kontrolní výtěry, preventivní prokapávání nosu vincentkou nebo mořskou vodou /Quixx/-vincentku můžete stříkat min 3X denně, při rýmě i co hodinu pořád.. A chtělo by to vyšetření, jestli nemá zúženou Eustachovu trubici, jestli nemá tekutinu ve středouší… Prostě v klidovém období řádně prohlédnout.
Některé děti si to vybírají víc, ale i to jednou skončí.
![]()
@mischelinka Ne, normálně v lékárně dělané kapky - borová voda a alkohol.
@Halamka díky. Právě, že zánět není bakteriál. původu, i když stěry dělali, tak čistý, takže mi přijde zbytečné dávat ATB. Prcek teď ani neměl horečky, nemoc…
Zúženou trubici asi budou mít oba moji kluci, budou to mít po mě. Mě jako malé dělali RTG, jak to mám a ta Eustachova byla důvod častých zánětů a toho, že se jakákoli rýma hned ucpala. Na záněty že netrpím a ani nemám pocit, že bych hůř slyšela, i když jsem jako malá měla uši píchané pořád, ale když to člověk řeší u vlastních dětí, tak tak klidná holt nejsem
díky za příspěvek
@AliTad píše:
@mischelinka Ne, normálně v lékárně dělané kapky - borová voda a alkohol.
takže když řeknu v lékárně, že chci smíchat borovou vodu s alkoholem, tak budou vědět? nemají nějaký název?
@mischelinka Řekla jsem normálně dělané alkoholové kapky, mají jen jedny. Na lahvičce je jen ušní kapky.
@AliTad píše:
@mischelinka Řekla jsem normálně dělané alkoholové kapky, mají jen jedny. Na lahvičce je jen ušní kapky.
díky za tip, zkusím se zítra optat
Dobrý den, potřebuju se Vás zeptat, jestli je normální, když jsem dnes dobrala antibiotika a pořád mám pocit tlaku v uchu, trochu bolest okolo bubínku a hlavně zalehnutí s různými zvuky. Děkuji ![]()