Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, prosím o radu, včera po odpoledním spaní začalo malého (4 roky)bolet ouško, byli jsme na ORL, prý zánět středního ucha, s tím, že to není na píchání, dostal ATB Cefzil (co 12 hod. 1/2 tablety) a Garasone kapky (3× denně). Můžete mi prosím poradit, jaký máme dodržovat režim, koupání, strava (studená, teplá?), jak dlouho jste byli doma ze školky. Je mi jasné, že tohle mi měl říct mudr.,ale naše ORL ordinuje jen dopoledne, odpoledne tam bývá pan docent, takový už dědula, nic mi neřekl, byla jsem ráda, že napsal ATB. Na kontrolu jdeme v úterý zase k němu a od něj se opravdu nic nedovím. Díky. Katka
Ahoj naše holka taky dost trpěla na záněty. No co se koupání týče, tak opatrně ať mu do ucha nenateče voda. Jinak jaké mu dáš jídlo, je myslím jedno, nebbo u nás to tak bylo.Jen nám to ucho vždy Mudr píchnul. Takže se říkám, že teď se čeká na to, jestli praskne samo, nebo se to zklidní. Já holce dávala na akumulačkách nahřátej kapesník (pak jsem dostala pytlík s heřmánkem), ušisko ji prasklo a byl klid. Doma byla tak max 14 dní.
Jinak je dobré koupit kapky OCTOBACIT hrozně zklidňují. A když sjem viděla, že dcera mi začíná posmrkovat a že by se z toho ucho mohlo vylounout-tak jsem ji je dala raději už jako prevenci.
tak to jsi mě teda potěšila
, nemyslím to zle, ale asi z něj ještě 14 dní doma zešedivím (jestli to dobře počítám, ATB dobereme 30., do školky teda až 7?)
v prosinci byl na edenotomii - od půlky listopadu do 3. ledna doma, pak 14 dní ve školce, a už zase doma
a to jsem si myslela, že tou operací nám ta neustálá nemocnost skončí ![]()
Ahoj,
„usi“ jsme meli od 27.listopadu, tahlo se to 6nedel - jedno, druhe, obe, no proste porad neco. ATB mel 14dni, pak minimalne tyden rekonvalescence doma bez skolky - no, nedala jsem ho doposud, stejne jsem s mladsi doma.
Ten Otobacid je podle me jen na predpis, ale nejsem si 100% jista. ale pomahal skvele.
A obklad nam na ORL rekli suchy studeny.
![]()
Docela se divím že vám dal antibiotika když ucho nepíchl. Většinou se dávají pokud je tekutina v uchu hnisavá, my kolikrát antibiotika neměli i když ucho prasklo a voda v něm byla čirá. Otobacid je na předpis určitě. Chce to chladit a dávat Nurofen ten je proti zánětu i když nemá teplotu a kapat pravidelně nos. Do školky jsme šli tři dny po antibiotikách, při prasklém nebo píchlém uchu se chodí na kontroly jestli se to zaceluje tak asi týden až dva. Dávej pozor ať se mu nedostane do ucha voda, jídlo je úplně jedno
To je naše bohatá praxe ![]()
Ahoj, já měla v 17,5 letech (ted) časté záněty středního ucha a zjistily mi že mam nosní madly která dětem odpadá asi v 6letech
samozřejmě že já srab sem si ji nenechala odstranit. Jinak v 22.00 mě začalo bolet ucho a zaléhat a do hodinky šílená bolest a výsledek? ve 23.00 na pohotovosti= Těžký zánět středního ucha. Píchli mi to a v noci jsem si na to dávala myslím že studený. Ráno jsem mazala na ORL a měla jsem ATB prý je to z toho když je člověk oslabený a nafouká mu studený vítr do uší. Záněty nepodcenovat při častých zánětech je možno ohluchnout. Je mi divné že to nepíchy prý je horší že to může prasknout a to pak neni dobrý
hmm, jak už jsem psala nahoře, holka taky dost trpěla na záněty středního ucha- chtěla nás Mudr. poslat na vytrhnutí nosních mandlí, v tu dobu se zrovna říkalo, že se tím řeší tak nějak všechno, takže jsem řekla, že ji na trhání nedám. No, holky asi za 2roky se mi začala dcera zdát hrozně neposlušná, telku si zapínala hrozně nahlas atd…Mám kamaráda na dětským ORL, tak jsem využila jeho služeb. Zjistilo se, že mandle máá o něco větší(ale kdo ne) ale že z těch častých zánětů se ji začal ve středním uchu tvořit mok, který způsobil nedoslýchavost
Takže potom to bYl docela fofr, nejenom, že ji trhal mandle,ale musel ji na sále ještě probodnout obě ušiska a odsávat tekutinu-takže jsem to všechno zkomplikovala
Takže pokud tyto záněty má častěji, tak určitě to ORL navštiv.
No tak my jme se zánětem stř.ucha doma už od 27.12.2010.
malého nic nebolelo,jen se mi zdálo,jako kdyby mě na levé ucho špatně slyšel,a huhňal.Tak jsem šla na ORL ,tam mi doktorka řekla že na píchání to není ,napsala atb.řekla kapat do nosa ,žvýkat aby se to vše uvolnilo.4.1. jsme šli na kontrolu s tím ,že huhňání už přestalo,ale na ucho se mi zdálo ,že pořád moc neslyší.Opět mu to nepíchla,napsala nám nějaký sirup AERIUS,koupila jsem mu kapky sinupret a na kontrolu máme přijít až 16.2. s tím že se uvidí.Jsem z takového postupu docela překvapená.Měla jsem už v lednu nastoupit do práce a malej do školky.Nic mu není,jen prý nesmí mezi děti,aby se nenakazil,jsem zvědavá co se bude dít ,až tam toho 16.2. přijdeme … ![]()
no my vzhledem k tomu, že jsme čerstvě po odstranění nosní mandle, máme s ORL taky dost zkušeností, všichni říkají, že náchylnost k zánětu uší je, když je mandle velká, malý ji měl hooodně velkou (uši před obě C, podtlak ve zvukovodu, slyšel mizerně), mandli jsme odstranili (obě uši teď A, bez jakýchkoli problémů) teď ten zánět středního ucha, rýmu má jako trám.
Tak jestli dobře vyvozuji z Vašich rad: nasadíme vpodstatě to, co jsme standardně užívali předtím, Sinupret kapky 3× denně, Aerius sirup 2× denně a k tomu Nasivin do dosu. Jo, a dám mu žvýkačku ![]()
Aerius je na nosohltan, ale je všechno co se týče krku, nosu a ucha propojený, fakt nevím