Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj všichni,
kojím už sice 7 měsíců, ale mléka mám hodně a prcek si to užívá. Nikdy jsem neměla problém s prsy, ale včera večer mě jedno začalo bolet. Na omak bylo tvrdé, tak jsem ho odstříkala a šla spát. V noci mě ale probudila bolest a zase zatvrdliny. Nechala jsem dítě vypít co se dalo a nad ránem jsem pak byla ještě jednou odstříkávat. Teď je prso měkké, ale bolí a kolem dvorce a směrem k podpaží zčervenalo. Máte někdo zkušenosti co s tím? Obklady? Teplé, studené, tvaroh, paralen? Fakt nevím. Díky moc za každou radu.
Tvaroh tvaroh a zase jen tvaroh! Taky na záněty trpím, dám tvaroh a po pár hodinách je po něm. Paralen si vem taky. Já ho dám na igelit (tvaroh trochu potom těče) a pak připlácnu, tam kde je zánět. Takhle to mám až do dalšího kojení.
Taky jsem pro tvaroh - ten měkký v kostce. Namatlat na prso, pres to igelit a třeba plínu. Jak to vytáhne horkost a tvaroh vyschne, vyměnit. To, že je prso měkké, bohužel neznamená, že je zánět zažehnaný - jak píšeš, máš to rudé směrem k podpaždí a to zavání zánětem.
Ještě je možno zkusit to promasírovat slivovicí a na to pak ten tvaroh.
Hodně štěstí!
Díky za rychlou odpověď
. Jen se ještě zeptám, dáváš ten tvaroh studený nebo teplý? Už pro něj mažu ![]()
Já jsem hodně nahřívala ve vaně a odstříkala.
Je dobré nechat z něj hodně mimčo pít, uleví se ti.
Když se to hodně rozjede, musí se někdy zobat ATB.
Jinak mudra mi říkala masírovat jen ztvrdlinky, červený zánet už nechat a pokud možno nedotýkat. Roznesla by jsis ho dál.
Před kojem prso nahřát, kojit nejdřív z druhýho, až se mlíko spustí, kojit z nemocnýho. Mimčo natočit tak, aby bylo bradičkou k červenýmu místu. Po kojení na složenou plínu natřít vrstvu chlazenýho tvarohu, plácnout na rudý místo a nechat, dokud tvaroh nebude horkej, pak případně dát další vrstvu. Takto pořád dokola - pořádně z prsu kojit a pak chladit. Pokud by kojení hodně bolelo, vzít paralen a před kojem prso nahřát v horké sprše, prso vyklepat v předklonu, trochu namasírovat, aby se spustilo mlíko. Hlavně jednej hned, než ti vyletí teplota přes 39.
Mě poradila Mudr obklad ze slivovice a teplé vody v poměru 1:1.A pomohlo to.
fyzikarko: ale to se musí nejdřív promastit kůže, aby ji slivovice nevyžrala, ne?
Kamarádka si dávala slivovici jako zábal na ukončení laktace. Dvakrát se ji to povedlo.
Lasicko,tuším,že jo,měla jsem zánět hned na začátku,když se Lukášek narodil a chytla jsme ho v začátku,tak jsme si vzpomněla jen na tu slivovici.
Na zánět nikdy ne teplé, pak se zánět o to víc rozjede, ať je to zánět slepáku, či zuby. Takže studené, studené i v porodnici se dávaly jen studené obklady. Jinak z „babských rad“ pomáhá i přikládat zelný list-údajně se má naklepat. Kliďo si můžeš dát i ibalgin, to nám říkali i v porodnici, že je na začínající záněty dobrý, protože má protizánětlivé účinky.
tvaroh,jogurt,kysana smetana i slivovice ,vse odźkouseno a funguje ![]()
samozrejem studene
a k tomu homeo belladona . n.