Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
V pěti měsících jsme nechali naší dceři u dětské lékařky nastřelit titanové náušničky, které jsme po šesti týdnech vyměnili za klasické dětské zlaté. Aspoň se domníváme, že jsou ze zlata. Resp. je v pořádku aby zlatá nášnice zčernala v tom místě, ve kterém je neustále v kontaktu s ušní dírkou (zevnitř)? ![]()
No a od dnešního rána (tři měsíce od nastřelení) jsem si všimla, že má jednu ušní dírku zarudlou, je tam boulička a teče z toho hnis, něco málo se mi povedlo dostat ven (když spinkala při kojení), zbytek jaksi vymáčknout nejde.
Ošetřuji to 60% lihem + sundala jsem jí tu náušničku (snad dírka nezaroste), krev tam nemá.
Tak snad jsem nikde neudělala chybu a co mám dělat dál? Máte některá s tímto zkušenost?
Je to pádný důvod k návštěvě lékaře, event. jak dlouho čekat? Nerada bych tam byla za hypochondra, ale zase nechci nic podcenit. Proto se potřebuji poradit s vámi holky, jste nej ![]()
Nechala jsem si pichnout usi u mudr ve dvaceti, tri roky jsem to mela ve stavu jako tvuj prcek a ted jsem sedm let bez nausnic ale s boulickama v miste direk, dle mudr nejsem typ na nausnice. A to jsem mela ocel i zlato. Moje telo to holt nesnasi. Tim nerikam ze jste stejny pripad, jen ze vsechno je mozne.
Stalo se nám to samé, naušnice 100% zlaté jdou, také zčernaly, také po čase začala jedna dírka hnisat. Vymáčkla jsem hnis, ošetřila desinfekcí a natírala 3× denně mastí Betadine (kupovala jsem ji nedávno na vytažení zánětu na noze). Za 2 dny byl klid. A naušnici jsem nevytahovala, protože dírka může rychle zarůst, navíc to zlato by nemělo ničemu vadit.
@zvědavá borůvka Stejnou zkušenost mi říkalo více kamarádek holčiček, takže to považuju za častý problém. Většinou po přeléčení už více problémů neměly, jen jedné se to neustále vracelo a museli naušnice vyndat a nechat dírky zarůst.
@zvědavá borůvka Já to měla jako dítě taky a představ si, že mám alergii na žluté zlato.Ve 12 mi mamka, po dlouhém prošení, nechala nastřelit chir ocel, pak jsem nosila stříbro a nedávno jsem zjistila, že mi nevadí ani bílé zlato
@zvědavá borůvka u starší se to stalo u jednoho ucha. Léčila jsem jako ty, pak i Framykoin a jediná pomoc - vytáhnout ven. Okamžitě boulička zmizela, ale i ta dírka se zatáhla, takže chodí jen s jednou.
Měla bych obavy, že jí to taky zaroste
.
@zvědavá borůvka Je to zdravotní problém, tak za hypochondra nebudeš. Nejúčinnější na to bude nějaká antibiotická matička: Framykoin, Bactroban. Ty jsou na předpis, takže pokud je nemáš už doma, tak si stejně k té doktorce budeš muset zajít.
Naší dceři dírky čas od času taky zahnisají, párkrát promáznu Framykoinem a má zase na delší dobu klid. Snad se to časem upraví úplně.
Je ale divné, že ta náušnice vám zčernala
. To by mohla být fakt nějaká alergie.
@zvědavá borůvka jestli jsi jí naušnici vytáhla, tak velice rychle dírka zaroste.
S tím zkušenosti mám.
Taky s hnisáním, dcerka mi na to trpěla, na nastřelené ne, na zlato ano. Je atopička…
@berry4 píše:
@zvědavá borůvka jestli jsi jí naušnici vytáhla, tak velice rychle dírka zaroste.
S tím zkušenosti mám.
Taky s hnisáním, dcerka mi na to trpěla, na nastřelené ne, na zlato ano. Je atopička…
Jak rychle (do druhého dne, týdne)? A co potom s tím, znovu nastřelit?
Namazala jsem jí to betadine mastí, doktorce jsem volala a říkala, že to mám ošetřovat lihem a kdyby se to zhoršilo tak dojít.
Dnes se mi zezadu opět povedlo setřít hnis vatovým kolečkem namočeným v lihu.
Mám jí tu náušnici teď hned dát zpátky? Nemám jí to nechat ještě tak do zítřka zahojit?
@zvědavá borůvka mám pocit, že do tří dnů už byla téměř zarostlá, to protrhnutí bylo dost bolestivé. Nakonec ztratila naušnici na táboře v roce a půl a do týdne byla dírka zarostlá. Nemáš nějakou na výměnu? Namočit do lihu a pak nasadit. Třeba reaguje na to zlato. ![]()
Mám tu titanovou. Počkám raději do zítřka, když jsem se dnes pokoušela tu zlatou navlíknout, tak trochu zakrvácela ![]()
Raději jsem přestala, stejně se mi probudila.
Asi bych j´í to i radši nechala zarůst a pak nastřelit znovu, než ji chuděru takhle trápit ![]()