Zápach v domě

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
22.12.25 20:14

Zápach v domě

Od května se v domě potýkám s divným zápachem. Začlo to prací ve sklepě - zmínili jsme se, že bychom chtěli vybílit sklep. Pracovníci nám na to řekli, že místy se odlupuje omítka a musí tam nahodit sanační omítku (Baumit). Ne, na celý sklep, ale jen místy. Od té doby se začal v domě linout divný zápach. Sklep je vlhký, ale vyloženě zelené či černé plísně tam nejsou. Jen místy sanytr. Větrali jsme celé dny a zápach šel i do horního patra. Malíř, který nám měl sklep vymalovat vápnem měl čas až za 4 měsíce. Přizvala jsem teda zedníka od kamarádky. Ten řekl, že by bylo nejlepší sklep vymalovat protiplísňovou barvou. Tak tedy učinil. Zápach byl ještě 100× horší. Celé léto jsme intenzivně větrali, ale zápach neustával. Na začátku října jsme barvu ze zdi oškrábali a nechali zdi dýchat do jara. Zápach z barvy vymizel. Ovšem zápach, který byl už předtím po té sanaci zůstal. A je daleko intenzivnější. (Nejhorší je to ve vrchních pokojích). Zapáchá úplně vše - dřevěné dveře (které jsou suché, bez známek vlhkosti, plísně atd), veškeré oblečení, pohovka, záclony, dřevěné skříně, parapet, stůl. Větrám dennodenně, zkoušela jsem použít bílý ocet, jedlou sodu. Nic nepomáhá. Nejhorší je to, že v jednom z horních pokojů spím a lehnout si na tu smradlavou sedačku je opravdu zážitek.
Když povlečení vyperu, voní a za 2, 3 dny už smrdí. Nedokážu ten zápach popsat. Nepříjde mi to jako vyloženě zatuchlina. Neví, někdo co s tím? Cítím to i venku, z oblečení. Už jsem zoufalá. Máme čističku vzduchu s ionizátorem, která jede nonstop, odvhlčovač jede taky prakticky nonstop. Topíme, větráme… zdi jsou suché, žádná viditelná plíseň. Zápach předtím nikdy nebyl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6626
22.12.25 20:18

A cítíš to jen ty nebo to cítí i návštěva?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22.12.25 20:24

@Janli Nejvíce to cítím já - ale kamarádka to také cítila z bundy. Když jsem se ji zeptala, co ji to připomíná, řekla, že se s tím nikdy nesetkala, ale že vyloženě zatuchlina to není. Původně jsem si myslela, že jsou ve sklepě plísně - bílé chomáče, ale je to prý sanytr. Což nevím, jestli je lepší nebo horší.
Nicméně, ten tam byl už roky po nastěhování a nic v domě nezapáchalo. :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24572
22.12.25 20:26

A co ostatní z rodiny, cítí to?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
22.12.25 20:33
@Martina9755 píše: Více

Já se ptám, jestli to cítí někdo cizí u vás doma. Popravdě bych řekla, že to nejspíš nebude problém v domě, ale tak nějak u tebe. Hlava umí ledasco.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14565
22.12.25 20:34

Co to je ten sanytr?

A kolikaprocentni mate tu vzdušnou vlhkost?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22.12.25 20:36

@Semtex sanytr je solný výkvět.
Vlhkost máme většinou kolem 55 - 60%, v jednom pokoji 70%, ale tam mi jede odvlhčovač.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22.12.25 20:40

@Janli těžko říct. Žiji se staršími rodiči. Taťka skoro nikdy nic necítí, ani vůni posečené trávy. A mamka to cítí, ale ne tak intenzivně jako já.
A kdybych to měla v hlavě, proč to pak cítila i kamarádka z bundy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24572
22.12.25 20:44
@Martina9755 píše: Více

Protožes jí to řekla předem?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14565
22.12.25 20:47

To je zvláštní. S plísněmi mám bohužel bohate zkusenosti, ale přijde mi to fakt jako ta zatuchlina, někdy to je i takové spíše štiplavé, než vyloženě zatuchle. No ale bohužel plisen, když začíná, vypadá jako takovy poprašek, a pak to postupně zelená, cerna. Není to hned barevné a ani hned viditelné. Smrdí to ale hned od začátku. Setkala jsem se tím na nábytku, ze to vypadalo v pohodě, ale pouze z určitého úhlu na tom byl vidět jenom takovy jako poprasek, film… nemůže ta plisen byt i za něčím schovaná? Nebo zespoda, třeba zespoda na tom gauci? Jestli třeba mate vestavne skříne, tak na jejich zadech? Známí mají plesnivou ložnici, smrdí jim to až ke vchodu, ale nic s tím nechtějí dělat, protože ji nevidi, necítí, takže to prý nevadí. A smrdí jim i oblečení a vzduch v tom pokoji. Půjčili mi jednou rucnik a smrděl. Přitom to vypadá, ze tam mají čisto, nikde na zdech nic není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6659
22.12.25 20:49

Tak pokud to není jen v tvé hlavě, zkusila bych ještě hledat důvod v něčem jiném.

Nepraskla někde ve zdi kanalizační trubka a teď to prosakuje?

Nechcípla tam někde kuna na půdě, v bednění, v izolaci - pokud třeba máte vatu?

Nesmrdí to houbovitě, jestli se vám do konstrukce nedala dřevomorka?

Nezačalo někde zatékat střechou a tím to tam vlhnout a plesnivět třeba i na místě, kde to nevidíš?

Přijde mi divné, že by něco takového vyvolaly změny ve sklepě, které popisuješ.

Co je to za dům, jakou má střechu a půdu? (jak starou? obývané podkroví? zděný nebo dřevostavba? jak cca starý? jiné důvody budou ve 100 let starém baráku a jiné v celkem novém baráku)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14565
22.12.25 20:55

Ale kazdopadne pokud mate v jednom pokoji teď v zime 70%, tak tam už se plísně množí jedna báseň, to je tutovka. Je to strasne moc. Není to tam, jak je tam smradlavá pohovka? Tím by se to vysvětlilo.

Jak jsme psala o těch známých, tak ti jsou taky už stari, necítí to a nevěří nám to, ze to cítíme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
22.12.25 21:25

@Semtex sanytr nemá s plísní nic společnýho. Kdo to zná, ten ví. Sanytr se objevuje i tam, kde plíseň není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14565
22.12.25 22:06

@Janli v zivote jsem to slovo neslyšela, tak jsem se prave ptala :D

Nicméně ten puch z proplesniveleho pokoje, nebo i jen jedné věci uložené v plesnive skříni, ten je nezaměnitelný. Buď bych vykoupala cely ten barak v Sanytolu, nebo si koupila stan a bydlela radši na zahradě😂 😅 a když je to cítit i obycejne ve vzduchu, tak to už musí byt fakt hodně hard😅

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1392
22.12.25 22:13

@Martina9755 Proč spíš, na staré sedačce, ve vrchním pokoji, kde je největší smrad? :think: Podle mě, to budou odpady, někde zatéká nebo vám tam něco umřelo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný