Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Syn měl zápal plic asi ve 4 letech a nepoznala jsem to. horečku měl jednu noc. chrchlal, ale nijak dramaticky. odlovila ho doktorka náhodně v ordinaci, kdž jsem byla na preventivce s mladší
@Rezii Myslím, ž e se antibiotika dávají i na virový, protože na virem napadenou tkáň nasednou bakterie jako superinfekce. Ale ten virový mívá lehčí průběh než bakteriální (který primárně způsobují bakterie) a nemusí být tak zřetelný nález, dokonce prý nemusí být ani zvýšené CRP.
Ale také bych to neřešila preventivně. Kdyby třeba měla kašel, který by nepřestával nebo se ti nezdál nebo tak, zašla bych k doktorce. Takhle by tam ale spíš něco chytla.
Jdu se zeptat na zkušenosti.
Naše dvouleté batole chytlo v srpnu rýmu, klasicky z toho začalo chrchlat. Nic jiného mu nebylo, jen mu teklo z nosu a tu a tam zakašlal - nic velkého, kašle chvíli po probuzení a pak skoro vůbec. I tak jsem chodila 1× týdně na poslech k doktorce. Kašel se nelepšil a ani nijak nehoršil. Při poslední návštěvě dostal atb, že už mu to sedá na plíce. Crp nedělala, že to není potřeba, ale že začínající zápal plic bez atb nedáme.
Máme chodit dopoledne a odpoledne ven, že je hezky, akorát pozor na sluníčko a ani jinak se nemáme omezovat.
Ve mně to ale hlodá. Celkem mě zarazilo, že doktorka nedělala crp, protože při tom, že to má na plicích, se to jinak nedá řešit. Opravdu musí být na každý zápal plic atb?
Dcera měla ve třech letech zápal plic, poslechový nález i na rtg ložisko, CRP se dělalo, bylo nízké. Měla 4 dny vysoké horečky, ATB jsem nechtěla, vzhledem k tomu, že to bylo evidentně virové. Jsem dětská sestra, pracuji tam, takže jsem se domluvila s dr.,že si vezmu domů Klacid a nasadím, pokud do dalšího dne nebude bez teplot. Byla, čili jsme to zvládli bez ATB. Ale já jsem trochu alternativní, teploty moc nesrážím, k dr. chodím až třetí den horeček na crp, s kašlem bez teploty by mě vůbec nenapadlo tam chodit. Třeba měla doktorka pocit, že když tam tak často chodíš, tak si přeješ nějakou léčbu, z praxe vím, že to bohužel tak funguje, radši nasadí ATb, jako pro jistotu, i když ví, že to je viroza, ale ať mají klid.
Zápal plic bez antibiotik může být smrtelný. Tady opravdu není na místě riskovat. Já na ně trpím často a zkoušela jsem to bez ATB jako dospělá rozehnat bylinkama. Už to víckrát neudělám! Pokud jsi sama zápal plic nezažila, tak mi věř, že je to hooodně nepříjemné a bolí každé nadechnutí. Měla jsem zápal plic před druhými narozeninami a pamatuju si, jak mi bylo hrozně zle. Máma se mnou musela spát v křesle, abych vůbec v noci mohla dýchat. Tady jsou antibiotika opravdu důležitá! V dnešní době opadl strach ze zápalu plic, ale stále je to smrtelná nemoc, hlavně pro malé děti.
@Janli Ano,pokud je to bakteriální, jsou na místě ATB, ale ještě jsou pneumonky, které jsou virové-RS viry, chlamydie, mykoplazmata-tam se dávají makrolidy-Klacid, Fromilid, ale kolikrát se žádný z těchto původců neprokáže, a to se léčí symptomaticky, viz moje dcera.
@renap kašle už víc než měsíc. Doktorka mi říkala, že pokud do týdne nepřestane, máme přijít na kontrolní poslech. Poprvé jsem tam s ním byla, když kašlal 2 týdny a to ani nebylo kvůli kašli, ale měli jsme podezření na neštovice. Při prohlídce se rozkašlal, tak si ho poslechla a řekla mi, že pokud bude kašlat, tak za týden znovu. Jinak bych tam nebyla dodnes, protože z mého pohledu je v pohodě.
Jinak to mám podobně jak popisuješ, horečky srážím až nad 39°. Chodím až po 3 dnech horečky…
A přijde mi divný, že nekašle, nemá horečku, ale má zápal plic a na to atb.
@Janli měla jsem 8× zápal plic, většinou oboustranný a k tomu horečky kolem 40°, nemohla jsem ani vylézt z postele, jak mi bylo zle - naposledy to bylo ve 12 letech a pamatuju si to dodnes.
Ale on nemá teplotu, nekašle, nezadýchává se a celé dny trávím tím, že mu bráním v aktivitě. Dopoledne a odpoledne ho mám v kočáru a chodíme do parku (na doporučení lékařky), jinak je to s ním očistec. Proto se divím.
@Anonymní píše:
Jdu se zeptat na zkušenosti.
Naše dvouleté batole chytlo v srpnu rýmu, klasicky z toho začalo chrchlat. Nic jiného mu nebylo, jen mu teklo z nosu a tu a tam zakašlal - nic velkého, kašle chvíli po probuzení a pak skoro vůbec. I tak jsem chodila 1× týdně na poslech k doktorce. Kašel se nelepšil a ani nijak nehoršil. Při poslední návštěvě dostal atb, že už mu to sedá na plíce. Crp nedělala, že to není potřeba, ale že začínající zápal plic bez atb nedáme.
Máme chodit dopoledne a odpoledne ven, že je hezky, akorát pozor na sluníčko a ani jinak se nemáme omezovat.
Ve mně to ale hlodá. Celkem mě zarazilo, že doktorka nedělala crp, protože při tom, že to má na plicích, se to jinak nedá řešit. Opravdu musí být na každý zápal plic atb?
Kdy byla ta posledni navsteva? Jak dlouho uz je bere?
@Anonymní píše:
@renap kašle už víc než měsíc. Doktorka mi říkala, že pokud do týdne nepřestane, máme přijít na kontrolní poslech. Poprvé jsem tam s ním byla, když kašlal 2 týdny a to ani nebylo kvůli kašli, ale měli jsme podezření na neštovice. Při prohlídce se rozkašlal, tak si ho poslechla a řekla mi, že pokud bude kašlat, tak za týden znovu. Jinak bych tam nebyla dodnes, protože z mého pohledu je v pohodě.
Jinak to mám podobně jak popisuješ, horečky srážím až nad 39°. Chodím až po 3 dnech horečky…
A přijde mi divný, že nekašle, nemá horečku, ale má zápal plic a na to atb.@Janli měla jsem 8× zápal plic, většinou oboustranný a k tomu horečky kolem 40°, nemohla jsem ani vylézt z postele, jak mi bylo zle - naposledy to bylo ve 12 letech a pamatuju si to dodnes.
Ale on nemá teplotu, nekašle, nezadýchává se a celé dny trávím tím, že mu bráním v aktivitě. Dopoledne a odpoledne ho mám v kočáru a chodíme do parku (na doporučení lékařky), jinak je to s ním očistec. Proto se divím.
Nekasle a nema teploty pises, to uz pred temi ATB? Asi ne.
@Anonymní píše:
A přijde mi divný, že nekašle, nemá horečku, ale má zápal plic a na to atb.@Janli měla jsem 8× zápal plic, většinou oboustranný a k tomu horečky kolem 40°, nemohla jsem ani vylézt z postele, jak mi bylo zle - naposledy to bylo ve 12 letech a pamatuju si to dodnes.
Pokud nemáš důvěru k Vašemu pediatrovi, tak by bylo nejlepší ho změnit. A jinak Tě samozřejmě nemůže nikdo nutit dávat dítěti ATB, je to jen Tvoje rozhodnutí
.
První jsem měla se vším všudy, ale od puberty trpím na zápaly bez horečky. U druhého jsem s tím chodila dva měsíce. Až na preventivce mě doktorka poslechla a mazala jsem rovnou do nemocnice. Můžeš si zajet na dětský do nemocnice a požádat o konzultaci, za to nic nedáš. A podpůrný prostředek je podbělový čaj, vynikající na plíce.
@blumen ano, už před atb. Upřesním „nekašle“: Kašle, ale kašle celou dobu hodně málo - tak 10× za den celkem a teplotu neměl ani lehce zvýšenou. Není dušný, je veselý. Pokud by mi neřekla, ať po týdnu přijdeme, tak jsem tam ani včera nelezla.
Atb má od včerejšího dne.
@ivašot. důvěru mám, ale tentokrát mi to přijde divné. Vždycky dělá crp a tentokrát mu dala rovnou atb. Proto se ptám, jestli je normální, že se na zápal plic musí dávat vždycky atb.
A k zápalu plic mám respekt, takže je samozřejmě dávat budu.
@Anonymní píše:
@blumen ano, už před atb. Upřesním „nekašle“: Kašle, ale kašle celou dobu hodně málo - tak 10× za den celkem a teplotu neměl ani lehce zvýšenou. Není dušný, je veselý. Pokud by mi neřekla, ať po týdnu přijdeme, tak jsem tam ani včera nelezla.
Atb má od včerejšího dne.@ivašot. důvěru mám, ale tentokrát mi to přijde divné. Vždycky dělá crp a tentokrát mu dala rovnou atb. Proto se ptám, jestli je normální, že se na zápal plic musí dávat vždycky atb.
A k zápalu plic mám respekt, takže je samozřejmě dávat budu.
Na zapal plic se davaji atb vzdy. Ale otazkou je, zda ho mel. To Ti tu nesdeli nikdo nadalku. Pokud neveris sve Dr, zmen ji.
@blumen neřeším, jestli měl/má, ale jestli je obvyklý postup dát hned při podezření atb (bez crp a dalšího). POkud ano, tak to chápu a beru.
Právě vím, že to může být i virového původu, což vím, že se atb nedávají. Pokud musí být i na virový, tak se nehádám a chápu.
@Anonymní píše:
@blumen neřeším, jestli měl/má, ale jestli je obvyklý postup dát hned při podezření atb (bez crp a dalšího). POkud ano, tak to chápu a beru.
Právě vím, že to může být i virového původu, což vím, že se atb nedávají. Pokud musí být i na virový, tak se nehádám a chápu.
V podstatě i při virovém zápalu plic se dávají antibiotika, protože plíce oslabené virovým zápalem jsou hodně náchylné k „nasednutí“ přidružené bakteriální infekce.
Jinak jestli je doktorka zkušená, tak věřím, že může na poslech poznat hodně i bez CRP.
@ivašot. Doktorce v poslechu věřím, mně poznala kdysi zápal plic, poslala mě na rtg, kde bylo jedno malé ložisko a tamní doktor byl naprosto v šoku, že to poznala poslechem.
Jinak teď jsem to řešila s mámou, podle ní jsem taky měla zapal plic, kašlala jsem minimálně a nejvic kolem půlnoci, což kašle i náš prcek.