Zápis do MŠ

29
24.2.06 09:55

Zápis do MŠ

Ahoj holky, můžete mi prosím někdo poradit, jak je to se zápisem do školky? Marťovi byly teď v únoru dva roky. A chtěla bych ho dát do školky v únoru 2007 (uvažovala jsem už o září 2006, ale nevím,jestli to není moc brzy). Znamená to, že k zápisu máme jít už letos? Podle čeho mám školku vybírat - při zápisech je vždycky všechno načančané a všichni se chovají světově, jen aby rodiče zaujaly, ale nakonec může být všechno jinak. Mám z toho celkem depku, protože nechci svého syna poslat do prostředí, které se mu třeba nebude líbit. Co všechno by mělo dítě při nástupu do školky umět? A do kolika školek můžu podat přihlášku? Moc vám všem děkuji za rady, já jsem v tomhle ohledu dost nezkušená…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2793
24.2.06 10:12

Pokud chceš dát syna do školky za rok,musíš jít letos k zápisu.Zápis bude na školní rok 2006-2007,což se vás týká. Školku bych vybrala určitě podle referencí maminek a přihlédla bych k dostupnosti.
Já sama vybrala školku,kterou máme nejblíže,je sice před rekonstrukcí,takže nic moc,ale učitelky jsou skvělé a máme to opravdu blízko,dávám dcerku jen na dopoledne,do 8:30 do 12 h a to bych na druhý konec města fakt neletěla,kdyby tam měla být superškolka :D.
A určitě by měl být syn bez plenek,měl by se jakžtakž sám najíst a svléct,s oblékáním mu učitelky pomůžou.Neměj z toho nervy,máte ještě rok,aby se spoustu věcí naučil.A až začne do školky chodit,budeš se divit,co všechno se najednou naučí :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19
24.2.06 21:25

Ahoj,
jen chci upozornit,ze v poslednich letech se zveda pocet deti a tak se par mym kamaradkam stalo, ze pokud nejdou do prace a jsou doma, dite jim do skolky nevezmou, pro nedostatek mist.Tak na to se taky informuj. Jinak vetsina skolek ma sve internetove stranky, ze kterych se uz da neco o skolce usoudit. Pripadne se jit poptat prichazejicich maminek, primo pred skolkou. Jinak souhlasim s tim, ze vzdalenost skolky je taky dulezite hledisko. Budes se tam trmacet denne 2×.
Jinak se nic nedeje, pokud se behem roku rozhodnes pro zmenu. My jsme se vratili v breznu po roce z ciziny a dceri byly 3 roky. Zasla jsem de nejblizsi skolky a hned v dubnu tam zacala chodit. (mela jsem stesti, ze meli volno) Letos i tam maji plno a 4 deti na cekacim seznamu.
 Petra

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanka1
25.2.06 22:58

Holky, nevite zhruba kdy tak probihaji zapisy do skolek? Co tu chodim v nasi „mokre ctvrti“ tak na zakladkach byly v lednu plachty ohledne dnu otevrenych dveri a o terminech a zapisech prvnacku se mluvilo i ve zpravach.

Kolem „nasi“ skolky co chodim a kam bych chtela dceru dat pravidelne chodim a zatim zadny papir. Nekdo mi rikal, ze koncem brezna. My prave v puli brezna jedem lyznit mimo republiku, tak bych to nerada prosvihla. Diky.

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
26.2.06 01:38

Ahojky,
tak nevím, jestli jsi to už neprošvihla, protože mám zkušenosti, že zápisy bývají taktéž kolem ledna - února. My byli v loni bylo to koncem ledna a letos jsem se dívala, že všude kolem nás ve školkách to bylo leden-začátek února. Bydlíme v Brně, tak nevím, jestli jinde to není třeba posunuté. Možná by stálo za to si do těch školek zavolat. Mějte se hezky a hlavně vyberte dobrou školku. Martina.

• Citovat
  • Upravit
107
26.2.06 08:28

Hani,
zápisy do školek bývají až v dubnu.Aspon u nás na Praze 5 to tak je
a myslím,že je to po celé Praze stejné.Záčátkem dubna se chodí pro přihlášku a někdy tak14 dní se odevzdává.

Kiky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
26.2.06 11:22

V naší školce (Praha 7) je letos zápis 29.-30.3.
Letáček o zápisu visí v okolních obchodech. Je i na internetu.
Rozhodně nic nezkazíte, když si zavoláte do školky paní ředitelce, nebo rovnou osobne zajdete. Je tam od toho, aby vám informace poskytla.
 Petra

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
28.2.06 11:02

Jeee Petro, tak jsme „sousedky“. Opravdu jsou na 7 Dny otevrenych dveri posledni tyden v breznu a zapisy v dubnu. Mame predvybranou skolku U Uranie tak uvidime…neprihlasena Hanka1

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
28.2.06 11:15

zápis do školky

Ahoj, u nás v Olomouci jsou zápisy do MŠ okolo 20.2.- teda aspoň do 3 školek na které jsem se informovala .
Jinak dětí je dost, my jsme první den zápisu asi půl hodiny po zahájení stáli frontičku asi 10 lidí, a to naše dcerka bude chodit až od příštího února, jak se vrátím do prace v jejích 3 letech.
 SARA

• Citovat
  • Upravit
104
28.3.06 13:58

Než si vyberete MŠ pro své dítě, ptejte se:

Alternativní školy

MŠ zajišťují péči dětem ve věku od tří do sedmi let a pracují se značnou organizační volností. „Ze zavedených alternativních modelů u nás působí několik MŠ waldorfského typu, MŠ s prvky systému Marie Montessori, s programem Zdravé MŠ a s programem Začít spolu (Step by Step),“ dodává Martina Kupcová z Výzkumného ústavu pedagogického. Najdete je např. v registru škol MŠMT na www.msmt.cz/…vybskolo.asp, neboť od účinnosti nového školského zákona jsou MŠ samostatným typem školy, neposkytují však uznatelný stupeň vzdělání.

Montessori školky:

• Školky se přizpůsobují potřebám dětí
  • Principem Montessori je, že dítě si může zvolit, co se chce učit.
  • Učitelé respektují, že každé dítě je na určitou věc naladěno v jinou dobu a může si vybrat, zda bude pracovat samo, ve dvojici, ve skupině.
  • Více informací na www.montessoricr.cz

Waldorfské školky:

• Děti poznávají svět pozorováním, napodobováním.
  • Zbytečně nezatěžují dětskou paměť - preferují hru, experimentování.
  • Často pracují s přírodními materiály, kladou důraz na vnímání přírody. Důležitá je i spolupráce s rodiči (spoluvytváření tříd i zahrady).
  • Více informací na www.waldorf.cz

Program Začít spolu:

• Klade důraz již na první vstup dítěte s rodiči do školky.
  • Rodiče mohou být součástí dění ve školce.
  • Dítě zde není podřízeným, ale rovnocenným partnerem.
  • Využívá se prožitkové učení s respektováním individuálního tempa každého dítěte.

Zdravé mateřské školy:

• Děti spoluvytváří denní pravidla.
  • Učitelé prokazují schopnosti v oblasti empatie a uspokojování citových potřeb dětí.
  • Výuka je zaměřená na zdravý životní styl - stravování dle pravidel zdravé výživy apod.

Zajímavé odkazy týkající se přeškolního vzdělávání:

www.materska-skola.cz - Seznam MŠ v Česku.

www.stripky.cz - Seznam MŠ klasických, se zaměřením na jazyky, školy waldorfské, speciální (např. pro děti zrakově postižené, alergické, s poruchami hybnosti)

www.msmt.cz/…vybskolo.asp - Registr všech škol včetně MŠ.

www.rvp.cz/sekce/2 - Metodický portál VÚP pro předškolní vzdělávání: manuál k přípravě školního vzdělávacího programu, texty odrážející zkušenosti matëřských škol s tvorbou ŠVP a s jejich realizací, diskuse.

Než si vyberete MŠ pro své dítě, ptejte se:

• Na počet dětí ve třídě (v obecních resp. státních školkách je povolený maximální počet 25 dětí na třídu) a systém rozdělování dětí do tříd.
  • Kolik a za co zaplatíte.
  • Vzdělávací práce s dětmi (jak připravují předškoláky).
  • Možnosti práce s počítačem.
  • Provozní doba MŠ.
  • Kam si děti chodí hrát (pokud není součástí MŠ zahrada).
  • Nabídku aktivit (kroužků) mimo ŠVP.
  • Možnosti výjezdů na školky v přírodě a na ozdravné pobyty.
  • Vstřícnost učitelek.
  • Spolupráce s logopedem.

http://www.novinky.cz/…ejlepsi.html

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík