Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, můžete mi prosím někdo poradit, jak je to se zápisem do školky? Marťovi byly teď v únoru dva roky. A chtěla bych ho dát do školky v únoru 2007 (uvažovala jsem už o září 2006, ale nevím,jestli to není moc brzy). Znamená to, že k zápisu máme jít už letos? Podle čeho mám školku vybírat - při zápisech je vždycky všechno načančané a všichni se chovají světově, jen aby rodiče zaujaly, ale nakonec může být všechno jinak. Mám z toho celkem depku, protože nechci svého syna poslat do prostředí, které se mu třeba nebude líbit. Co všechno by mělo dítě při nástupu do školky umět? A do kolika školek můžu podat přihlášku? Moc vám všem děkuji za rady, já jsem v tomhle ohledu dost nezkušená…
Pokud chceš dát syna do školky za rok,musíš jít letos k zápisu.Zápis bude na školní rok 2006-2007,což se vás týká. Školku bych vybrala určitě podle referencí maminek a přihlédla bych k dostupnosti.
Já sama vybrala školku,kterou máme nejblíže,je sice před rekonstrukcí,takže nic moc,ale učitelky jsou skvělé a máme to opravdu blízko,dávám dcerku jen na dopoledne,do 8:30 do 12 h a to bych na druhý konec města fakt neletěla,kdyby tam měla být superškolka
.
A určitě by měl být syn bez plenek,měl by se jakžtakž sám najíst a svléct,s oblékáním mu učitelky pomůžou.Neměj z toho nervy,máte ještě rok,aby se spoustu věcí naučil.A až začne do školky chodit,budeš se divit,co všechno se najednou naučí ![]()
Ahoj,
jen chci upozornit,ze v poslednich letech se zveda pocet deti a tak se par mym kamaradkam stalo, ze pokud nejdou do prace a jsou doma, dite jim do skolky nevezmou, pro nedostatek mist.Tak na to se taky informuj. Jinak vetsina skolek ma sve internetove stranky, ze kterych se uz da neco o skolce usoudit. Pripadne se jit poptat prichazejicich maminek, primo pred skolkou. Jinak souhlasim s tim, ze vzdalenost skolky je taky dulezite hledisko. Budes se tam trmacet denne 2×.
Jinak se nic nedeje, pokud se behem roku rozhodnes pro zmenu. My jsme se vratili v breznu po roce z ciziny a dceri byly 3 roky. Zasla jsem de nejblizsi skolky a hned v dubnu tam zacala chodit. (mela jsem stesti, ze meli volno) Letos i tam maji plno a 4 deti na cekacim seznamu.
Petra
Holky, nevite zhruba kdy tak probihaji zapisy do skolek? Co tu chodim v nasi „mokre ctvrti“ tak na zakladkach byly v lednu plachty ohledne dnu otevrenych dveri a o terminech a zapisech prvnacku se mluvilo i ve zpravach.
Kolem „nasi“ skolky co chodim a kam bych chtela dceru dat pravidelne chodim a zatim zadny papir. Nekdo mi rikal, ze koncem brezna. My prave v puli brezna jedem lyznit mimo republiku, tak bych to nerada prosvihla. Diky.
Ahojky,
tak nevím, jestli jsi to už neprošvihla, protože mám zkušenosti, že zápisy bývají taktéž kolem ledna - února. My byli v loni bylo to koncem ledna a letos jsem se dívala, že všude kolem nás ve školkách to bylo leden-začátek února. Bydlíme v Brně, tak nevím, jestli jinde to není třeba posunuté. Možná by stálo za to si do těch školek zavolat. Mějte se hezky a hlavně vyberte dobrou školku. Martina.
Hani,
zápisy do školek bývají až v dubnu.Aspon u nás na Praze 5 to tak je
a myslím,že je to po celé Praze stejné.Záčátkem dubna se chodí pro přihlášku a někdy tak14 dní se odevzdává.
Kiky
V naší školce (Praha 7) je letos zápis 29.-30.3.
Letáček o zápisu visí v okolních obchodech. Je i na internetu.
Rozhodně nic nezkazíte, když si zavoláte do školky paní ředitelce, nebo rovnou osobne zajdete. Je tam od toho, aby vám informace poskytla.
Petra
Jeee Petro, tak jsme „sousedky“. Opravdu jsou na 7 Dny otevrenych dveri posledni tyden v breznu a zapisy v dubnu. Mame predvybranou skolku U Uranie tak uvidime…neprihlasena Hanka1
Ahoj, u nás v Olomouci jsou zápisy do MŠ okolo 20.2.- teda aspoň do 3 školek na které jsem se informovala .
Jinak dětí je dost, my jsme první den zápisu asi půl hodiny po zahájení stáli frontičku asi 10 lidí, a to naše dcerka bude chodit až od příštího února, jak se vrátím do prace v jejích 3 letech.
SARA
Alternativní školy
MŠ zajišťují péči dětem ve věku od tří do sedmi let a pracují se značnou organizační volností. „Ze zavedených alternativních modelů u nás působí několik MŠ waldorfského typu, MŠ s prvky systému Marie Montessori, s programem Zdravé MŠ a s programem Začít spolu (Step by Step),“ dodává Martina Kupcová z Výzkumného ústavu pedagogického. Najdete je např. v registru škol MŠMT na www.msmt.cz/…vybskolo.asp, neboť od účinnosti nového školského zákona jsou MŠ samostatným typem školy, neposkytují však uznatelný stupeň vzdělání.
Montessori školky:
Waldorfské školky:
Program Začít spolu:
Zdravé mateřské školy:
Zajímavé odkazy týkající se přeškolního vzdělávání:
www.materska-skola.cz - Seznam MŠ v Česku.
www.stripky.cz - Seznam MŠ klasických, se zaměřením na jazyky, školy waldorfské, speciální (např. pro děti zrakově postižené, alergické, s poruchami hybnosti)
www.msmt.cz/…vybskolo.asp - Registr všech škol včetně MŠ.
www.rvp.cz/sekce/2 - Metodický portál VÚP pro předškolní vzdělávání: manuál k přípravě školního vzdělávacího programu, texty odrážející zkušenosti matëřských škol s tvorbou ŠVP a s jejich realizací, diskuse.
Než si vyberete MŠ pro své dítě, ptejte se: