Zápis do první třídy 2008

240
21.1.09 21:15

Zápis do první třídy 2008

Tak ahoj holky!

Jak to u vás vypadá už máte po zápise?
Nás to teprve čeká v únoru.

Máte někdo zkušenosti jak takový zápis probíhá?

Vím,že v každé škole to mají jinak,ale jen by mě zajímalo,jaké to bylo u vás.

A co vaše děti uměly,když tam šly a jak jsou připravené do první třídy?

Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
19296
21.1.09 21:53

Ahoj
Máme za sebou. :wink:
Musí umět barvy,tvary,podepsat se a víc nevím.Kubu si vzala na starost edna učitelka a mě s administrativou druhá.Jen jsem si všimla,že měl před sebou několik písmen a měl ukázat a říct,které pozná.A hodně se ho na něco ptala,ale nevím na co.Pak mě měl nakreslit.U obrázku je důležité,aby měl hlavu,obličej,vlasy,krk,tělo,ruce i s prstama,nohy,boty. A víc opravdu nevím. :oops:
Moc jsem ti nepomohla,co? :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17917
21.1.09 21:56

kromě toho taky popsat obrázek, vyprávět příběh podle obrázků, povědět něco o sobě. Už si taky moc nevybavuju, rozhodně to bylo dost přátelský, žádná zkouška, v pohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
22.1.09 08:04

Ahoj, u nas to bylo krasny:-) po cele skole stanoviste s ukoly, u nich skolaci v maskach, deticky po splneni ukolu(poznat barvy, tvary, pismenka…)dostaly razitko, na konci hrali holciny na fletnu…fakt pekny:-) na konci byla herna, deti nakreslily obrazek, no a ve finale jsme sli do tridy, Barca si pokecala s pancelkou, vyfotily ji, ja vyplnila formulare s reditelkou…opravdu fajn, zadny stres, vsichni moc mily:-)

• Citovat
  • Upravit
5021
22.1.09 08:45

Hodně záleží na škole, někde to mají jako pohádkové pásmo, jinde děti sedí u jedné paní učitelky, navíc i každá škola to má každý rok trochu jiné…Ale vesměs je to pojato jednoduše, beze stresu, přepokládá se, že dorazí děti zralé a na školu připravené, takže se nejedná o nějakou zkoušku nebo diagnostiku, spíš si děti jen tak oťuknou.
Vašík měl loni za úkol nakreslit postavu (maminku nebo tátu), vybrat z řady obrázků ten, který tam logicky nepatří, poznat základní tvary a barvy, spočítat pastelky, říct básničku (nebo zazpívat písničku), překreslit několik tiskacích písmen a opakovat pár vět kvůli výslovnosti.
Všechno proběhlo v pohodě, dostal dárečky a byl spokojen. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
847
22.1.09 10:04

U nas byl zapis v pohode, ale…Mam pocit, ze si ted s pribyvajicimi detmi „lepsi“ skoly vybiraji „lepsi“ zaky. Pokud zna dite alespon celou abecedu, umi pocitat, nema logopedickou vadu a je socialne zdatne, tak je to pro ucitelku vyhra. Samozrejme, ze do spadove skoly musi vzit toho kdo tam patri a kdo tam chce, ale jinak tuto povinost nemaji (teda maji kriteria). Me osobne prislo, ze toho po detech chteji cim dal vic a cim dal vic 6 letych deti si dava odklad. V jazykovkach uz nevemou dite, ktere neumi cist, ale chapu ze je to vyberova skola a na deti klade velke naroky hned od prvni tridy. U dcery ve skolce ty deti, ktere jdou do skoly umi temer cist a holky i psat, pocitat, ale je to prace ambicioznich rodicu a sikovnych deti, neni to vlivem skolky. Dnesni doba je rychlejsi a zrychlene jsou i deti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
240
22.1.09 11:17

No nám ve školce řekli,že v žádném případě nenutit k učení jako číst,psát a počítat.Když dítě chce a je zvídavé tak to ano,ale zase formou hry.

Já mám tu smůlu,že Kačce se zrovna do toho moc nechce,raději si bude kreslit nebo vystřihovat něco z papíru.

Ale znám takové co si k tomu sedají a učí se bez cizí pomoci,prostě jich to baví.

A taky dělá hodně,že ona je v červnu a jsou tam děti narozené o rok dřív a tam jde vidět ten rozdíl,jsou rychlejší,chápavější a opravdu vypadají jako školáci,to moje chuďátko je pomalá,vždyť má teprve 6 v červnu,tam je to trochu nefér,ale je to jen můj názor.Pak jen řeknou,že to je chytré a to hloupé,ale na věk se už nikdo neptá :cry:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
22.1.09 11:19

Musím přiznat, že mě třeba požadovaná znalost písmen a číslic překvapila. Ne, že by to mladej neuměl :), ale mám kamarádky, jejichž šestileté děti se třeba podepsat neumějí, ač jsou jinak šikovní. Měla jsem pocit, že do první třídy jdou proto, aby se tam právě tohle teprve učily!!! NEbo se pletu?

U nás chtěli poznávat tvary, barvy a popisovat různé obrázky, případně k nim přiřazovat činnosti. Taky zazpívat písničku a spočítat nějaké předměty.

Kamarádka mi říkala, že jejich holčička musela namalovat obrázek člověka a potom pospojovat body na papíře tak, aby obrázek dostal smysl. A taky malovala nějaké čárky a vlnovky.

• Citovat
  • Upravit
17917
22.1.09 12:14

Podle mého - a co se taky testuje v testech školní zralosti - nejde tak o dovednost psát písmena a číslice, ale dokázat je napodobit ataké rozeznat, že jsou třeba zrcadlově obrácené apod. To pomáhá odhalit taky příp. dys- funkce (dyslexie apod.)
Je fakt, že dnes už je dětí před první třídou, které umějí číst, psát a počítat, hodně (Čenda čte plynule už půl roku a chodí po bytě permanentně s Čtyřlístkem :roll: ), ale na druhou stranu to nemusí znamenat, že jsou do školy zralý, jde taky o sociální dovednosti atd. Aby byly samostatný, neztrácely věci ( u nás velmi aktuální :lol: ), dokázaly komunikovat s ostatníma… To by všechno měl zápis asi postihnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
22.1.09 13:18

Eliško, náš teda umí jednotlivá písmenka, ale nespojí to do slov. Takže zírám, že už tvůj mladej půl roku čte!!!!! Se teda musím bičnout a trochu na něm zapracovat, aby se necítil v tý třídě pak nějak zaostalý :).

• Citovat
  • Upravit
17917
22.1.09 20:16

Anonymní, to si právě myslím, že není potřeba, jen dostatek různorodých podnětů. Samozřejmě jsem ho to neučila, proboha! Jednak má starší ségru, jednak si to dal dohromady sám - Anička na konci školky začala číst sama hláskováním (genetická metoda, kterou já velmi nemám ráda), Čenda došel sám před rokem ke slabikování (za což jsem fakt vděčná, podle mého je slabikování velmi prospěšné). Naopak neumí nijak počítat - jeho spolužák napočítá do 1000 a i nějaké sčítání a odčítání, prostě každému je blízké něco jiného.
Spíš děti, co přijdou do první s nějakou znalostí, kterou by měly během první získávat, jsou úkolem pro učitelku, je to pro ni spousta práce navíc, pokud nechce, aby se nudily, vyrušovaly nebo zakrňovaly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10
10.3.09 19:22

Re: Zápis do první třídy 2008

my už to máme za sebou a jsme v 2. třídě:srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
852
8.4.19 12:58

Ahoj,koukám že škola chce na zápis - doklad o trvalém pobytu- co to je?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Verun83
8.4.19 13:02
@Klarindas píše:
Ahoj,koukám že škola chce na zápis - doklad o trvalém pobytu- co to je?

Obcanka

• Citovat
  • Upravit
852
8.4.19 13:06

tak OP dítě nemá

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie