Prvňáček

Anonymni
12.9.08 06:07

Prvňáček

Ahoj mamky, mám „čerstvého“ prvňáčka a včera jsem se potkala s jednou maminou, co její holčička chodí s Eliškou do třídy. „Vyfásly“ řekla bych paní učitelka tak kolem 52-55 let. Na první třídní schůzce hned 1.září nám řekla, že domácí úkoly si děti značí samy, že si nepřeje jakékoliv gumování a nesnese počítání na prstech-což prý máme dětem zakazovat i my. Nejmladšímu synovi je 18, takže už to je nějakých 11 let co byl v 1.třídě, ale stejně jako u něj, tak i u těch dvou starších bylo zvykem, že učitelka obešla celou třídu a do otevřených učebnic, sešitů atd. a myslím, žeto bylo snad i v 2. tř., nabouchala razítka „domácí úkol“ a i rodiče věděli, že úkol mají. Naše paní učitelka, chce, aby si děti kroužkovaly čísla stránek, zatrhávali fajfkami řádky apod.
Po týdnu dcera prohlásila, že ve školce bylo líp a od té paní holčička, řekne každému, že se jí ve škole nelíbí.
Myslím si, že v dětech to asi nebude, když člověk slyší v rozhlase i v televizi psychology atd., jak říkají, že je 1.třída zlomová, že se musí na dítě jemně s citem, že je to vlastně šok -aklimatizování z bezstarostné školky do školy plné povinností a tady mi to tak nepřipadá.

Vím, že je zde určitě i dost učitelek, chtěla bych znát názor, jestli se postavit za naše prťata aříct to paní učitelce nebo to nechat plavat. Dcera říkala, že když v jden den více dětí nemělo úkol, že jim paní učitelka říkala, že má třídu lajdáků.
Navíc jak dítěti pokud nemá obrázek nebo není k dispozici tužka, jak vysvětlit, kolik je například 5-3.
Podotýkám, že je to zcela normální základní škola, žádná spec., pro nadané děti.
Všem přeem moc děkuji za názory a opovědi. Anulka

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1371
12.9.08 07:59

Andulko, dnes je doba, kdy máte možnost si vybrat školu, určitě bych to jen tak nenechala, lidé se málo kdy mění a pokud vám paní učitelka nesedne již teď začátkem roku, kde máte záruku, že vám sedne třeba za měsíc? A hlavně, kde je záruka toho, že tahle první zkušenost se školou nepoznamená negativně dcerku na celý život? Rozhodnutí je jistě na vás, já tohle naštěstí řešit nemusím, neboť kluk mi jde do školy až za rok, ale dle vzoru některých příbuzných a jejich dětí, jsme zvolili formu domácího vzdělávání. Zastávám názor, že žádný učitel mu nedá tolik individuálního přístupu, jako rodič, který je s dítětem od narození. A naše školství s 30 dětma ve třídě mi příjde velmi neefektivní, proč tam držet dítko 5 hodin, když je schopno se totéž doma naučit během půl hodiny? Nehledě na to, že se neustále dítě pohybuje jen v kolektivu dětí jednoho ročníku, ale společnost vyžaduje pohyb v různých věkových a společenských vrstvách…
Hodně štěstí, případně správnou volbu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5648
12.9.08 12:45

ANULKO,neni my sice tolik let jako vasi pančelce,ale jsem ucitelka s 6-ti letou pedag. praxi (aprobovana na 1.stupen) a ucila jsem 1× prvnacky.Pripadala jsem si u pravnacku jako otrok,ale jinak nez ze detem oznacis DU to proste neslo.Samozrejme,ze koncem prvni tridy si deti oznacovaly /puntikem/ taky,ale i tak jsem prosla celou tridu pro kontrolu,ze to opravdu vsichni zakrouzkovaly. Zkuste se postavit za mrnata,ale myslim,ze u teto pani ucitelky asi nepochodite.Jsou ze stare skoly a preci si nebudou pridelavat praci. Zkuste aspon pro:,–(it,ze to detem zkontroluje,zda maji zatrzeno -aspon takovy maly kompromis. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
236
12.9.08 14:22

Ahojky, my už máme tedy naštstí první třídu za sebou, mám druháka,ale zkušenosti čerstvé..... my jsme a máme měli naprosto skvělou učitelku a ten můj „bulík“ první třídou proplul opravdu dobře. Někdy ovšem nějaké nedorozumění vzniklo a bylo lepší si to vyříkat hned ze začátku, než se to prostě „nafouklo“. paní učitelka byla opravdu vstřícná a určitě ustoupila i ze svých požadavků. Co se týče toho zaznamenávání DU tak si to dělali teda taky, bylo to napsáno tiskacími písmeny na tabuli a oni si to opsali…kontrolovala je ale určitě- to zapsání min. do konce října.Ale je fakt, že se učili podle té metody kdy děti píšou a čtou tiskacíma písmenama a psacíma až pak, tzv. genetickou metodou. A dasavr, výuka doma není taky vždycky to nejlepší, si myslím já. Schrnula bych to tak, že bych se ozvala a zkusila to nějak domluvit… škol a učitelek a v dnešní době dost a dost… Jinak přeji pevné nervy. Majka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1371
12.9.08 14:49

Jo majko, jak pro koho, pro rodiče to opravdu není to nejlepší vzdělávat doma své dítě, neboť je to spousta práce a navíc čas strávený s dítětem, spousta odříkání…,čemuž dnešní doba moc nepřeje. Ale rozhodně si nemyslím, že by DV nebylo lepší než přílišné zatěžování prvňáčků. Dítě má při domácím vzdělávání více času na své koníčky, zájmy a záliby. Rozhodně se naučí více vlastní motivací než-li soutěživostí, která ve škole bezesporu mezi dětmi vládne. Mimochodem manžel je pedagog na ZŠ, takže rozhodně vím, o čem je řeč, když si žák nesedne s učitelem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
12.9.08 15:43

No nevím, slyšela jsem a četla dost o tom, že některé děti mají potom, kdy musí nastoupit do školy, problémy se zařadit, ale zase záleží na jedincích. Myslím si že dítě, které je vyučováno doma, taky neni izolováno od všech a chodí o kroužků apod. A taky záleží na škole, do které nastoupí. Anny

• Citovat
  • Upravit
236
12.9.08 22:18

Dasavr, jsem taky pedagog, sice speciální, ale to je jedno… Vše má svá úskalí a určitě i domácí vzdělávání, spíš bych jako negativum viděla to zařazení do kolektivu potom. Mám kamarádku, kteří to absolvovalia ten přechod do „normální“ třídy byl pro něj šok. Neříkám, že jsem o tom uvažovala, to ne , ale Matěj byl dost neprůbojný, mamánek atd… a teď, zcela v normě, někdy až moc… Ale určitě jste si to rozmysleli a jdete do toho z dobrého důvodu… Majka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
13.9.08 00:02

Ja mam taky cerstveho prvnacka, ucitelku asi stejne starou. U nas si ukoly znaci teckou a kdyz nepoznaci, poznaci pani ucitelka. Mame je pry ze zacatku chvalit a chvalit, i kdyz to nebude uplne nejlepsi vykon. :) Vsechno delaji takovou hravou formou, aby si zvykly. Kluk je uplne uvolneny a v pohode a jak jsem mluvila s ostatnimi rodici, tak jsou spokojene vesmes asi vsechny deti. O to podle me jdev prvni tride, aby si zvykly a ne aby se jim skola znechutila hned od zacatku. Cist, psat a pocitat se prece nauci kazdy. Ale obavam se, ze ucitelku asi nepredelate.

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
13.9.08 07:02

Díky moc všem za názory jsem, co se týče zastání dětí jako lvice a budu se za ně rvát. Kdysi prostřední kluk přišel za školy s červeným uchem, pak jsem z něj dostala, že se kluci (bylo jim kolem 12) smáli u oběda a vyletěl na ně školník a začal jim tahat a kroutit ušima-byl pátek, tak jsem v pondělí letěla za ředitelkou, snažila se vše zamést pod kobereček a že byl školník možná v právu a že se kluci třeba chovali nepřístojně. Já jsem trvala na zápisu a na projednání se školníkem. Říkala jsem, že doba je taková, že si člověk nedovolí fyzicky trestat své dítě a proč by jej měl tady nějaký cizí chlap, který nepatří ani mezi pedagogy. Asi za dva roky na to, přišel nejml. syn ze školy a šel si lehnout, že ho bolí hlava, pak ho vidím chodit s krčním límcem (bylo mu taky kolem 12 roku a od mala trpí na bloky, protože se narodil se srostlým 5 a 6 obratlem krč. páteře). Pak z něj vylezlo, že dostal od učitele facku, ptala jsem se jestli pohlavek, že ne facku, že šli z tělocvičny po tělocviku do třídy a cestou se bavili (byla ještě hodina)-to byl důvod a ve třídách se učilo. Podotýkám, že učitel byl chlap kolem 180cm, syn drobounké postavy. Paní ředitelka, že: " znáte kluky, někdy se snaží toho vyučujícího vyprovokovat a pan učitel byl podrážděný, nervózní, unavený, protože se vrátil z lyžáku, tak možná zareagoval, tak jak zareagoval". Což mě nezajímá, jestliže byl unavený, tak měl zůstat doma, každý člověk je nahraditelný a nejsme v žádném diagnost. ústavu, aby se děti fyzicky trestaly-pan učitel odpověděl, že mu tu facku dal zlehka, že nešla naplno-jsem mu řekla, že si může dovolit dát facku stejně stavěnému chlapovi, který je schopen se bránit a vrátit mu ji, že je pěkný ubožák, že takhle selhal a mlátí 35kg dítě. Tak se to řešilo napomenutím a nějakou výtkou, ale přes školský úřad nebo kde, ředitelka to chtěla vyřešit jen na půdě školy, což jsem odmítla, protože takové „ty ty ty“ a za týden bude pan učitel fackovat další děti.

Jsem rozhodnuta taky zajít v klidu za paní učitelkou ( i s tou druhou maminkou) a navrhnout ji, aby dětem úkoly značila, případně je kontrolovala, jinak není možné, aby děti úkol neměly, jak poznačený, tak hotový. Bývalá sousedka taky učí na 1.stupni a říkala mi, že učitelka, která dostane prvňáky, je v podstatě jak otrok-uchodí se, upovídá, ale jak si je v podstatě naučí v 1.třídě a vychová, tak je bude mít třeba až do 4. či 5.třídy. No tak nevím, pokud začnou děti chodit s odporem do 1. třídy, tak asi už pořád.

Anulka (nepřihlášená, protože se přihlásit už 3/4 roku nelze)

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
16.9.08 04:45

Ahoj mamky, tak jsem tu zas, včera jsem byla v bývalé práci a jak se sestřičky ptaly, co malá, jak ve škole atd., tak jsem povykládala, jak se věci mají a jedna, co bydlí na stejném sídlišti jako my, tak se mezi řečí ptala, jak se jmenuje. Když jsem vyslovila její jméno, tak mi ji do podrobna popsala a říkala, že učila jejího syna. Že kdysi učila druhý stupeň, pak byla „odejita“ protože to tam psychicky nezvládala a pak prý přešla učit na 1. stupeň. Že to s děckama vůbec neuměla. No uvidím, jak se věci vyvrbí a jak bude celá situace pokračovat a případně dát Eliku do vedlejší třídy. Myslím že by s tím neměla nejmenší problém, protože tam má „sousedku“ a dost dětí ze školky. Tak nám držte palce. A

• Citovat
  • Upravit
3
11.11.08 18:34

Zdravím,
učím prvňáky a souhlasím s většinovým názorem, že bez označování domácích úkolů razítkem (dávám razítko rybičky) to určitě nejde! A bez počítání na prstech už vůbec ne. Je to úplná hloupost a určitě bych si na tuto „paní učitelku“ posvítil - je to jen o komunikaci a dobrých vztazích…
A co se týká domácího vzdělávání, nevidím v tom žádné výhody. Pro děti je přirozené být v kolektivu - tak proč jej z něj vyřazovat?? Pak má obrovské problémy a ze zkušeností vím, že to dítě je „jiné“ (promiňte za ten neodborný výraz). Ale samozřejmě je to věc názoru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
23.1.09 23:49

stránky

:idea: Ahoj, našla jsem zajímavé stránky http://www.rostaci.cz, jsou tam dobré články a diskuze…mějte se!

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

O Budulínkovi