Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky
chci se zeptat jak vůbec probíhá zápis do školky, dělá tam to dítě něco, nebo je to jen o papírech?
A dále se chci zeptat jak to je, když dám dítě od září do školky, ale do práce jít nechci, plánujeme na léto že počneme další mimi. Mám dát v práci výpověď, nebo co mám dělat?
Moc děkuji za odpovědi.
Verunko,
ad zápis do školky nevím, nás to čeká za rok.
V zaměstnání by to mělo být tak, že den po 3. narozeninách dítka (např. je narozené 10.6., tak 11.06.) nastupuješ do zaměstnání. Můžeš si vybrat, buď nastoupíš a nebo ukončíš pracovní poměr a nebo Ti výjdou vstříc a dají neplacené omluvené volno do 4 let věku dítěte.
Taky se to dá udělat tak, že nastoupíš, odděláš něco a pak jdeš na nemocenskou (jako těhotná), ale toto není příliš fér k zaměstnavateli. Kamarádka to tak udělala, ale po dohodě, protože s jejím návratem do zaměstnání by propouštěli paní, která za ni 3 roky pracovala, a ta kamarádka by stejně za pár měsíců odešla zpátky na mateřskou a oni by museli znovu někoho přijmout zpátky.
V každém případě bych se šla domluvit do práce, protože už to máš v podstatě za pár. Akorát je nevýhoda, že 3 roky bude mít tvé dítko před prázdninama a právě v tuto dobu u nás bývají školky zavřené.
Já už se do této práce nikdy vrátit nechci, bylo to tam strašný.
Když dám teda výpověď tak co? Musím se někde hlásit? Nebo jak mám dál postupovat?
Já bych s výpovědí počkala, kdyby tě vyhověli do těch 4 let, myslim, že by tě vypláceli další mateřskou. Doufám, že nekecám. Prostě zas půl roku.
No já bych taky v každém případě s výpovědí počkala:
A taky si myslím, ale neber to zle, že nikde nemáš jistotu, že se vám další dítko podaří hned, může se stát, že budete třeba rok, dva čekat. A vždycky je lepší, když má aspoň nějaké zaměstnání a u toho si hledáš lepší než být vedená na ÚP.
Pokud by jsi dávala holčičku do školky na celý den a přišla o rodičovský příspěvek, tak by jsi se musela hlásit na ÚP. Protože buď budeš na rodičovské dovolené, nebo budeš v pracovním poměru a nebo budeš nezaměstnaná.
Protože pokud by jsi skončila pracovní poměr a nebyla na rodičáku ani ÚP, tak si musíš platit zdravotní pojištění sama.
Ale já jsem v těchto věcech laik, takže nedám ruku do ohně za všechno, co tu píšu.
Ahoj,
taky pridam radu. Jak bych to resila ja.
Davala bych malou jen na pul dne do skolky, abych neprisla o rodicak.
V praci bych se dohodla na neplacenem volnu do 4let veku ditete.
Do te doby se bud podari dalsi ditko nebo budete dal zkouset:-)
V pripade, ze by ti¨v praci nevysli vstrict, mela bys rodicak do 4 let.
Neresila bych to uradem prace, protoze ten ti toho moc nevyplati a mas dost vyrizovani a behani po uradech-tomu bych se ja chtela vyhybat.
At se dobre rozhodnes a preji brzke //
Pa Kac+H
A co to znamená když si vezmu neplacené volno do 4 let věku dítěte? Jak to bude se zdravotním a sociálním?
Já fakt o tom nemám ani páru, proto scháním informace, aby mě v práci nějak nenapálili a já pak nebyla namydlená.
Všem moc děkuji za odpovědi.
Jak by to bylo kdyby jsem nedala dítě do školky vůbec a byla s ním doma do těch 4 let? To mi musí v práci vyhovět?
Na neplacené volno do 4 let věku nemáš ze zákona nárok, záleží to jenom na dobré vůli zaměstnavatele. Pokud ho v práci dostaneš, tak to bude stejné jako teď.
Ahoj, mám dotaz na naši nestandardní situaci, jestli někdo řešil a poradil by. Jdeme k zápisu do školky podruhé, loni s dočasnou KI, která byla ukončena. Očkování ale díky nemocnosti dítěte a sourozence a díky covidu zahájeno nebylo. V současné době máme nejvyšší čas na potvrzení přihlášky, ale dětská doktorka kontraindikaci vypsat nechce, neboť prý není důvod. Čekáme na vyjádření z imunologie (doktorka dlouhodobě nemocná, takže se vyšetření táhne) a žádanky na další vyšetření. Neurologie očkování povolila.
Dítě je často nemocné, v podstatě nebylo od září, kdy skončila KI, 14 dnů v kuse, kdy by bylo zdravé. Školku bych řešila lesním klubem a podobnými možnostmi, pokud by nešlo o dítě se speciálními vzdělávacími potřebami a nebyl třeba asistent. Zároveň byla školka silně doporučena kvůli dalšímu rozvoji.
Už jsem se dotazovala i ředitelky MŠ, která ovšem odpověděla, že pokud dítě není řádně očkováno nebo nemá kontraindikaci, tak ji vzít prostě nesmí.
Děkuji za zkušenosti.
@Anonymní píše:
Ahoj, mám dotaz na naši nestandardní situaci, jestli někdo řešil a poradil by. Jdeme k zápisu do školky podruhé, loni s dočasnou KI, která byla ukončena. Očkování ale díky nemocnosti dítěte a sourozence a díky covidu zahájeno nebylo. V současné době máme nejvyšší čas na potvrzení přihlášky, ale dětská doktorka kontraindikaci vypsat nechce, neboť prý není důvod. Čekáme na vyjádření z imunologie (doktorka dlouhodobě nemocná, takže se vyšetření táhne) a žádanky na další vyšetření. Neurologie očkování povolila.Dítě je často nemocné, v podstatě nebylo od září, kdy skončila KI, 14 dnů v kuse, kdy by bylo zdravé. Školku bych řešila lesním klubem a podobnými možnostmi, pokud by nešlo o dítě se speciálními vzdělávacími potřebami a nebyl třeba asistent. Zároveň byla školka silně doporučena kvůli dalšímu rozvoji.
Už jsem se dotazovala i ředitelky MŠ, která ovšem odpověděla, že pokud dítě není řádně očkováno nebo nemá kontraindikaci, tak ji vzít prostě nesmí.
Děkuji za zkušenosti.
A jak zní tvoje otázka?
Jestli může neočkované dítě do školky? Ne, pokud nemá lékařem potvrzenou kontraindikaci, tak nemůže - ředitelka ti odpověděla správně.
@BohunkaP píše:
A jak zní tvoje otázka?Jestli může neočkované dítě do školky? Ne, pokud nemá lékařem potvrzenou kontraindikaci, tak nemůže - ředitelka ti odpověděla správně.
Jestli není nějak právně ošetřen případ, kdy dítě řádné očkování díky zdravotnímu stavu nestihne. Za 7 měsíců by se kompletně nenaočkovala, ani kdyby byla kypící zdravím
.
@Anonymní píše:
Jestli není nějak právně ošetřen případ, kdy dítě řádné očkování díky zdravotnímu stavu nestihne. Za 7 měsíců by se kompletně nenaočkovala, ani kdyby byla kypící zdravím.
Ne, není.
Pokud nebude naočkováno, bude tvoje dítě přijato až jako předškolák (ti se musejí přijmout i bez očkování).