Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
zkušené maminky, poradíte? Máme doma předškolačku, v dubnu nás čeká zápis (nyní jsou kvůli novému škol. zákonu zápisy v dubnu). Pilujeme dovednosti k zápisu, ale mě není jasné to, jestli dítě musí být u zápisu „geniální“ a zvládnout úplně vše, na co se ho budou ptát, aby bylo přijato nebo to až tak přísné není. Mě připadá, že jsou na dnešní děti kladeny opravdu velké nároky.
Myslím si, že jsme už nyní na školu poměrně dobře připraveni, ale co asi nestihneme, je doučit se hlásky R a Ř. Je to proces pozvolný, vyžaduje to dost času, aby se to dítě opravdu naučilo a zažilo. Říkala jsem si dobrý, do toho dubna to myslím zvládneme - jenže..škola, kam bychom si přáli, aby dcerka chodila (a přeje si to i sama dcerka), vyhlásila, že už do konce prosince vyhlásí, které dítě tam bude mít místo - už teď se začnou konat do konce listopadu a během prosince schůzky hromadné i individuální a dá se říct, že vlastně půjde i o takový neoficiální „zápis“, aby se pak kdyžtak rodiče mohli zařídit a hlásit dítě ještě jinam. Jde o soukromou školu, kam přijímají jen 13 dětí ročně. Máme sice výhodu, že jakousi „přednost“ mají děti, které chodí do školky, která této škole předchází a zakládali ji stejní lidé a dcera tam taky chodí, ale myslím si, že v tom návalu to až takovou roli hrát nemusí. A já mám obavu, že kvůli R a Ř pohoříme..
Jak jste na tom vy? Přijali někomu dítě do školy, i když ještě neumělo všechny hlásky?
Díky moc.
Nehledej problémy, kde ještě nejsou. Přihlas ji do školy, běžte k zápisu, pilujte hlásky a věř dceři, kolik toho zvládne. U některých zápisů nechtějí vše, co najdeš tabulkově někde na netu(vázání tkaniček apod).
A pokud vím, někde promíjí i hlásky ř a r. Důležitá je spolupráce s logopedem, protože než půjde do školy, určitě je už bude zvládat.
Ahoj, taky máme předškolačku. Na školu kam jí chceme přihlásit jsou taky celkem nároční. Jednou z podmínek je právě vyslovnost R a Ř. Ale taky zavazování tkaniček. Shodou okolností tam chodí kamarádky syn a neumí ani jedno a na školu byl přijatý.
Taky mi přijde, že je velmi velký nápor na děti.
@pannda píše:
Nehledej problémy, kde ještě nejsou. Přihlas ji do školy, běžte k zápisu, pilujte hlásky a věř dceři, kolik toho zvládne. U některých zápisů nechtějí vše, co najdeš tabulkově někde na netu(vázání tkaniček apod).
A pokud vím, někde promíjí i hlásky ř a r. Důležitá je spolupráce s logopedem, protože než půjde do školy, určitě je už bude zvládat.
S logopedkou spolupracujeme. Jde o to, že do školky, kam dcera chodí, logoped nechodí. Věděla jsem, že neumí R a Ř, což nám bylo potvrzeno i na letošní pětileté prohlídce, ale ty dvě písmenka by do zápisu myslím v pohodě zvládla. Jenže se vyskytly další okolnosti a to, že logopedka, ke které jsem tedy dcerku hned přihlásila, měla čas začít až za dva měsíce poté, co jsme se jí ozvaly a pak při návštěvě zjistila, že dceři nejde ani L (což já jako matka jsem ani neslyšela) a tak jsme začly hned pilovat L, nyní už jí to jde. Budeme ale tudíž až nyní přecházet na R a potom na Ř..navíc ta informace, že se defacto rozhodne o přijatých dětech do konce roku, není na webu školy dlouho, takže jsem původně počítala s tím dubnovým termínem.
@Evulina na zápisu se o tom můžeš zmínit. Že navštěvujete logopedi.
Taky jsem šla na logopedii s dcerou s něčím jiným než co objevila logopedka.
@Evulina Pokud se obáváš nároků kladených na děti, pak bych si na tvém místě rozmyslela prestižní soukromou školu.
Ano, dceru přijali do školy i bez R a Ř. Měla i odklad (ne kvůli tomuto), do školy šla v 7,5 letech a ještě tyto hlásky neuměla, ale dělalo jí to velký problém v 1.třídě. Do školky v té době chodila, spolupracovali jsme s logopedkou, nakonec se objevilo několik dysfunkcí. A jak tu někdo psal o zavazování tkaniček - synovi je 16 a dodnes si klasicky tkaničky neumí zavázat
, umí takový ten falešný uzlík - udělá dva obloučky a ty protočí mezi sebou a má kličku ![]()
@Evulina promiň ale souhlas s pandou hledáš problémy kam jde nejsou…
Z čeho usuzuješ, že jsou na dnešní děti kladené velké nároky? Aby uměly mluvit než jdou do školy? To bylo bylo i za nás. Maximálně vám poradí odklad a přihlásíte jí příští rok. Já bych na Tvém místě přemýšlela o odkladu sama.
@Liz píše:
Z čeho usuzuješ, že jsou na dnešní děti kladené velké nároky? Aby uměly mluvit než jdou do školy? To bylo bylo i za nás. Maximálně vám poradí odklad a přihlásíte jí příští rok. Já bych na Tvém místě přemýšlela o odkladu sama.
To, že neumí dítko R a Ř není důvod na odklad. Školní zralost se projevuje i jinak. Byla jsem v první třídě, i když jsem r a ř neuměla a trvalo dlouho, než jsem se to sama naučila (logopedii jsem nenáviděla - tehdy byla v našem městě evidentně špatná logopedka). Jinak jsem do školy moc chtěla a neměla s ní nejmenší problém a bavilo mě to. Bylo nás tam s vadou řeči víc a všichni jsme se napravili sami časem.
@dalmati já mám prvňačku a u nás když někdo neuměl dobře vyslovovat, tak mu byl navržen odklad. Prý mají pak děti problémy s češtinou.
@Liz fakt? Hromada děcek špatně mluví ještě ve druhé, třetí třídě. Nevím, kdy by nastupovaly do školy.
@vokishka píše:
@Liz fakt? Hromada děcek špatně mluví ještě ve druhé, třetí třídě. Nevím, kdy by nastupovaly do školy.
přesně je to hloupost mmch já mám problémy se sykavkami dodnes… do školy mě vzali v termínu a ted´ studuju magisterský ![]()
@vokishka fakt, to jsou ty odkladový ne? Když má odklad a stále špatně mluví, tak už se nedá nic dělat a jde do školy i tak. Pátrám v paměti, jestli někoho znám, kdo špatně mluvil a šel bez odkladu, nemůžu si na nikoho vzpomenout. I syn má ve školce spoustu dětí s odkladem kvuli řeči.
@brumdinka píše:Špatné vyslovování, nebo odklad přeci neznamená, že to dítě není inteligentní.
přesně je to hloupost mmch já mám problémy se sykavkami dodnes… do školy mě vzali v termínu a ted´ studuju magisterský
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.