Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj
Připravujete své dítko nějak extra k zápisu? My jdeme 6. dubna a nijak speciálně malou nepřipravujeme, max. si občas zopakujeme adresu a povolání rodičů jinak nic víc ![]()
Nee, vím, že spoustu věcí trénovali v průběhu roku ve školce. Takže za nás jen básníčku, kterou řekl syn včera na logopedii. Tak si paní učitelka už předpřipravovala podklady k zápisu, který je příští týden.
Vím, že moc neumí malovat postavu, ale to se podá a nezná třeba souvislosti z pohádek, protože se na tv téměř nedíváme a třeba o velikonocích, protože ty zase nedržíme a jezdíme pryč…
Připravuji malou v tom smyslu, aby věděla, o co jde a co ji čeká. Že se jí budou ptát, ona bude odpovídat, a že když něco nebude vědět, že to vůbec nevadí. Nic konkrétního netrénujeme. Protože to nejsou přijímačky a do školy ji vezmou bez ohledu na to, co u zápisu předvede.
Malinko… kluk teď přišel ze školky, že má trénovat zvířátka (kohout-slepice-kuře apod.). Jinak nic. Beru to tak, že se připravují ve školce a do školy stejně musí, takže nějak nechápu zkoušení u zápisu
kdyby tam nechtěl, tak ho ani s sebou neberu.
Vim, ze u kamaradky zkouseli tvary, barvy, cislice, pak museli napsat neco podle vzoru, pak vedet kde bydli a podobne. Docela dost veci.
@Majkla Nijak nepřipravuji. Dopoledne před zápise má ještě vyšetření školní zralosti, takže bude tak jako tak unavená..možná že ji ani na zápis brát nebudu a dojdu tam sama ![]()
No tak u nás byl zápis celkem těžký. Předváděla i stoj na jedné noze, plus to základní… Básničky své jméno atd.
Vím že jsem si říkala, že to bylo celkem těžký.
A pak co je čeká je taky těžké. Během půl roku se naučit číst psát, u nás každé dítě musí hrát o hudební výchově na flétnu. Dal angličtina od prvního roku… Rozšířená TV… A to vše v základní škole
Jdeme 7.dubna a opravdu speciálně nepřipravujeme, není třeba ![]()
Nepřipravujeme se. Jen bych ráda, aby už konečně uměl svoje datum narození a bydliště… ![]()
U nás chtěli jméno, adresu, jméno mohl i napsat, poznávání tvarů a barev, poznávání pohádek z obrázku a něco málo vybarvoval a vystřihoval a básnička asi taky. Celkově základy, ale bylo toho docela dost.
@Jarka K U nás datum narození nechtěli a vůbec ho neuměl, i když jsem ho to učila ![]()
Tak my dceru připravovali, vysvětlili jsme jí, jak poznat poslední písmenko ve slově…jinak jsem jen zjistila jestli zná jména nás všech, adresu, měsíce, dny v týdnu, kdy se narodila… ale to vše věděla… Nehlásí se na spádovku, ale na školu kde je celkem přetlak, takže počítám, že zápis bude celkem těžký… ![]()
Akorát jsem dceru vyzkoušela z tvarů a ze zvědavosti jsem se zeptala na hlavní město ČR. Věděla. Ale trochu jsem zápis zneužila k tomu, aby konečně dotáhla zavazování tkaniček. Řekla jsem jí, že to do nástupu do školy musí umět a že ji možná u zápisu vyzkouší.
Celý večer trénovala a už to umí ![]()