Zápis - ročník 2013/14

720
8.2.13 01:32

Zápis - ročník 2013/14

Ahoj holky, zakládám nové téma pro naše předškoláčky. Asi už máte za sebou zápis a vše ohledně toho. Chtěla bych vědět, kolik z vás se rozhodlo pro odklad a proč. A taky co vaše děti umí navíc (čtou, počítají, kreslí).
Tak pište.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4034
8.2.13 01:41

Ahoj. U zápisu jsme byly v úterý, úspěšně, je to doma, od září bude moje miminko školačka, katastrofa. :srdce: Jinak teda umí se podepsat, písmena pozná velká myslím všechna, počítá do 30, menší počty jako 5-2 apod. zvládá, pomáhá si prstama, takže do 10 to zvládá, tvary, barvy, kontrolovali výslovnost, vytleskávání slovíček. Měla nakreslit lidskou postavu.. netuším, co je tak nějak v normě, jela jsem vždycky jen podle ní. Co jí zajímalo, tomu jsme se věnovaly. Taky kontrolovali, jak drží tužku, jak jí jde kreslení různých tvarů, dělání obloučků apod. Říkala paní učitelka, že až na něco výslovnosti a češtiny je super a už se na ni těší. Díky bohu za to, jaká tam byla učitelka, někdo Sophii totiž strašil, že je moc divoká a ve škole bude trpět, protože tam se musí sedět a poslouchat a dcera si na školu udělala blok jak prase. :roll: Tak jsem to okecávala výtvarkou, hudebkou, tělocvikem, že bude zas o hodně chytřejší, víc než rádio, že bude uplně jak internet. :lol: A paní učitelka moc pomohlo, uplně to z ní spadlo a už se tam moc těší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
720
8.2.13 02:10

Elata- máš šikovnou holčičku
Já mám momentálně problém. Syn je letní. Měli teď ve školce paní psycholožku a hrůza. Prý odmítl spolupracovat a pak to doháněl… No výsledek byl ten, že je „debil“ a rozhodně doporučuje odklad. Byla jsem z toho špatná. Mrzelo mě to (údajně u té paní nepoznal ani tvary :nevim: ) Doma jsem s ním zkoušela stejné věci, jako ta psycholožka a všechno v poho.
Taky jsem od maminek zjistila, že stejný problém (nekomunikace) mělo hodně dětí. Asi jim ta paní byla nesympatická. Z 19 dětí 11 doporučila odklad.¨
Včera jsme byli na zápisu a cituji ( je to celkově zkrácené): Umí se podepsat, namalovat postavu, přiřadit věci na místo, pozná tvary a barvy a umí je zařadit, drobný problém s udržením pozornosti, ale ne vylučující. Dle poznatků při zápisu do ZŠ dne… je schopen nastoupit povinnou školní docházku dne 1.9.2013, bez výhrad. Doporučení PPP není nutné.
No a teď babo raď. Mám ho do té ppp objednat, nebo se na to vykašlat? On se do školy moc těší. Je u něj problém s chováním, ale to už ho za ten rok určitě nepřejde. Jo a taky jeden argument paní psych. byl ten, že je malej a drobnej. A co když za ten rok nevyroste? To mi přijde směšný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4034
8.2.13 02:34

Bych řekla, že paní psycholožka má problém sama se sebou. Jako 11 dětí z 19 mi přijde jako dostačující příklad.. dej na sebe. Pokud u zápisu řekli, že v pohodě, doma umí, zvládá, je šikovný a ještě navíc CHCE, tak myslím, že není co řešit. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6926
8.2.13 09:11

Já bych letňáčkovi odklad dala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
720
13.2.13 03:11
@Davdan píše:

No, ale já bych spíš nechtěla odklad… Byla bych ráda za zkušenosti maminek, co mají letní kluky a daly je v září do školy. jestli byly problémy…atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
720
13.2.13 03:12
@Davdan píše:

No, ale já bych spíš nechtěla odklad… Byla bych ráda za zkušenosti maminek, co mají letní kluky a daly je v září do školy. jestli byly problémy…atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
720
13.2.13 03:13
@Davdan píše:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
13.2.13 06:58
@niki2 píše:

Já se z dovolením přidám :)
Mám syna narozeného těsně před prázdninami a chodí normálně do školy. Ani mě nenapadlo uvažovat o odkladu..Co se týče inteligence, je lehký nadprůměr(testováno)..

Školu zvládá s přehledem, mám pocit, že se zatím nenaučil nic nového, jen upevňuje dosavadní znalosti a zkušenosti. Je ve třídě, kde se děti učí číst a psát genetickou metodou, takže celé první pololetí uvolňovali a rozcvičovali ruku - cviky a velké psací písmo, na složitější psací písmo se vrhli až teď kolem vánoc. Neříkám, že je tato metoda nějaký zázrak, dítě se naučí číst a psát tak i tak, ale pro něj dobře, protože neměl dostatečně uvolněnou ruku - to je ale v něm, nikdy ho nebavilo kreslit, vše řešil hlavou.
Oproti tomu jsou jako třída napřed v matematice.

První třída je hlavně o tom, že se dítě musí zvyknout na jiný režim a rozložení volnéh času, než bylo zvyklé ze školky, musí se naučit soustředit se a učit se. I doma věnovat krátký čas přípravě.

Kromě školy zvládá ještě kroužek angličtiny(měl už ve školce, chodil do výběrové třídy),hru na flétnu(v kroužku, takže pomalejší tempo, žádná křeč),přípravný ročník v ZUŠ, teď od druhého pololetí hru na klavír a řeckořímský zápas závodně.
Nepřijde mi, že by byl nějak přetížen..Všechno ho zatím baví a dělá s chutí..

Velké množství odkladů je zbytečných, není pravda, že každé prázdninové dítě potřebuje odklad. Spíš je to pohodlnost rodičů, záminka dopřát dítěti ještě chvíli „klidu“ a strach, že se ve třídě setká díky velkému množství odkladů i s dětmi o rok a půl staršími.

Neboj se toho a do školy ho pošli normálně. Syn má ve dvě srpnové děti a zářijového chlapečka, který šel do školy v necelých 6 letech. Všichni zvládají a jsou to děti zaměstnaných rodičů.
Zbytečným odkladem můžeš dítěti ublížit. Protože se propásne doba, kdy bylo poddajné, tvárné, ochotné dychtivě přijímat nové informace a podřizovat se přirozeným autoritám. Za rok by byl zase už „někde jinde“ a pokud je zdravý a vývojově v pořádku, bylo by mu to jen na škodu..

Myslím si, že to zvládne i přes to, co jsi napsala výše..
Pokud má nějaké problémy - s komunikací s cizími dospělými, drobný, to se za rok zásadně nezmění..
Divím se, že ta psycholožka doporučovala tolik odkladů. U nás naopak PPP proti tomu bojuje, vyhazuje matky, které chtějí odklad z nějakého banálního důvodu..

Možná bych ho objednala, ale ne k té samé psycholožce, vyžádala bych si nezávislý posudek. Podle zákona se můžeš pro odklad rozhodnout až do 1.9. - i když škola by měla ráda jasno už v červnu..Do té doby bude známo, kdo ho bude učit, v některých školách probíhá i „škola na zkoušku“, budoucí prvňáčci se svou učitelkou. Do té doby je spousta času, syn vývojově hodně poskočí(je to víc jak půl roku) a taky se můžeš domluvit s učitelkou, setkat se s ní a připravit ji na to, zeptat se jí na její názor. Rozhodně se ale nenech do něčeho nutit, zvlášť, když máš pocit, že syn odklad nepotřebuje :kytka:

Syn je taky neprůbojný, ale psycholožka, učitelka ze školy i ze školy se shodly na tom, že je to jeho povahová vlastnost, ne zarputilost, chválnost a nic jiného. Rozhodně ne důvod k odkladu. S dospělými spolupracuje, ale nedokáže se bránit otřelejším spolužákům, je důvěřivý atd..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
342
13.2.13 07:31

Ja se pridam jako nazor ucitele - je hodne zbytecnych odkladů. pokud nema opravdu velke problemy, tak bych vubec o odkladu neuvazovala. Ja sama mam dva letni kluky a o odkladu vubec neuvazuji. Uvedomnte si taky, ze jeste do nastupu do skoly zbyva vic jak pul roku. to je dvanactina jejich dosavadniho zivota. Za tu dobu udelaji dalsi velky pokrok.
Jinak prvni trida je hodne lehoucka. Vlastne jen naucit se cist, psat a pocitat do dvaceti. A kolik deti uz toto umi pri nastupu do skoly?
Rodice si mysli, ze kdyz dite nezna pismenka, tak ze je pozadu a do skoly by nemelo dite chodit. Omyl. Deti, ktere jsou dopredu a ucivo jiz znaji, ve tride vetsinou zlobi a delaji bordel, protoze se zkratka nudi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
720
15.2.13 22:27

Doma jsem vysledovala, že ta grafomotorika není moc dobrá. Občas otočí oblouk do jiné strany, než má. Do PPP se objednáme a vím, že nám odklad doporučí, to tu říkají všechny maminy, že jakmile vlezly do PPP, tak byl problém a doporučený odklad. Radši bych šla do nějaké jiné poradny, než té naší spádové. Jestli je tu někdo z JM, tak prosím holky poraďte, kde „nestřílí od boku.“ Díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
720
30.9.13 23:07

Jana206 - opožděně moc děkuji za reakci. Hrozně mi pomohla. Jinak, syn nastoupil do 1. třídy. Zatím ho to baví. Je doslova nadšenej. Psaní a vykreslování je trochu problém (to jsem tušila), ale jinak dobrý. Z matiky už má 5 jedniček :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin