Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
weendulka píše:
Ahoj, holky mi poradily ať si koupím odbarvovač pro omylem obarvené prádlo. Fakt to pomohlo
A dávala si ten odbarvovač i na barevné prádlo?
Na barevné ne, jen jsem tam měla oranžové prostěradlo a už je béžové..... ![]()
Tak já jestli můžu za sebe, tak odbarvovač od Iberie bych na barevné prádlo už v životě nekoupila. Omylem jsem si zabarvila pračku barevného prádla černými džínami. Všechno bylo do šeda - humus. Odbarvovač jsem použila a dopadlo to tak, že mikinka, o jejíž odbarvení jsem stála nejvíce, zůstala stále hnusně zapraná a zbytek prádla se mi vyšisoval. Takže výsledek, vyhozené peníze za odbarvovač a polovina prádla z pračky šla rovnou do koše. Škoda za několik stovek ![]()
@weendulka píše:
Holky už zase, naházela jsem prckovo prádlo do pračky a zapla. Nepřemýšlela jsem nad barvama, jenže se tam zatoulaly 2 modrý bodyčka a modrý teplákyDokážete si představit jak vypadali po vyndání světlá body, prostěradlo a přebalovací podložka… Půjde to obarvit na nějakou světlou? Nějaký body jsou s obrázkama, tak kdybych to obarvovala nezničili by se?
No pro příště už nebudu přemýšlet nad ničím jiným ale nad prádlem
Děkuju za rady
Právě včera se mi povedlo něco podobného
.
Prala jsem barevné a má tmavě zelená froté osuška pustila barvu na banánově žluté a oranžové prostěradlo a jiné
.
Hned jak jsem to zjistila, tak jsem napustila lavór a nasypala trochu přípravku,
který si říká NAMO a stojí pár kaček a navíc i příjemně voní. Dá se koupit v každé větší drogérce a pamatuji si ho ještě z dob komunismu, kdy v něm máma namáčela záclony.
Nechala jsem to namočené v tom přes noc a pak vymáchala v čisté vodě a znovu vyprala. Po zelených flekách ani stopa
![]()
![]()
Já hodila novou mikcu svetle šedou s novyma modryma ryflema.no a s mikynky je tmave sedá zapranina
co s tím? tak moc malému slusela. akorát ma potisk aby se nesmazal.tak jsem zkusila docílit původní barvy, tak že jsem nalila stavu z půlky citronu do prihradky pro avivaz a prášek dala normálně prala jsem na 40.a v domeni že citron bělí
jsem škodu nenapravila
co mam zkusit aby to zas byla ta krásná cistounka světle sedá barvicka???
nechci experimentovat a znovu ji prat na 60 aby se mi úplně neznicila nebo nesrazila.to by už byla k nicemu ![]()
Vážně doporučuji nechat namočené, klidně i přes noc v NAMU a pak normálně vyprat. Osvědčilo se mi to už podruhé!!! Ovšem nevím, co způsobil citron. Vím totiž, že k udržení barvy (barvení látek) se používá ocet a někdo dává citron. Tak aby to ještě šlo ![]()
@jitez píše:
Vážně doporučuji nechat namočené, klidně i přes noc v NAMU a pak normálně vyprat. Osvědčilo se mi to už podruhé!!! Ovšem nevím, co způsobil citron. Vím totiž, že k udržení barvy (barvení látek) se používá ocet a někdo dává citron. Tak aby to ještě šlo
Ju zítra koupim a vyzkouším. já s tím citronem
snad jsem to nezkazila
dám pak vědět ![]()
At peru jakkoli, tak časem se něco zapere a přeýšlím, čím to zase pustí. Kdo poradí?
Jitez- tak NAMO nepomohl, už tu mikcu nebudu trapit a nechám ji jak je.aby se mi už úplně nezničila…
@iila píše:
@olinka11 to je i na barevné?
jj, já jsem to teda ještě nezkoušela, peru s ním jen světlé prádlo.. ale moje mamka s tím pere i barevné a prý ok
Napíšu vám tu rady mojí maminky, jak předejít zaprání. Má na to docela vymakaný systém. Důležitá je ale prevence, protože jak se prádlo jednou zapere, těžko se to vrací do původního stavu.
1. Důsledně třiďte prádlo podle barev. Nestačí hromádky světlé - tmavé - červené. Bílé perte opravdu jen s bílým; pokud je na bílé ještě nějaký vzorek či má prádlo velmi světlou barvu, perte to zvlášť (např. bílé ručníky s barevným vzorem).
2. Nikdy neperte bílé prádlo po várce tmavého či červeného. I když se vám zdá, že prát bílé prádlo po černém je v pohodě a není to na něm znát, není to tak. Po jednom vyprání rozdíl neuvidíte, ale pokud budete pravidelně prát bílé po černém, prádlo začne postupně šednout. Nebo růžovět, pokud ho budete prát po červeném.
3. Používejte kvalitní prací prášek. To se týká hlavně prádla bílého. Pokud chcete oslnit zářivě bílým prádlem, perte v prášku, který obsahuje optické zjasňovače. Pokud chcete bílé prádlo a ještě myslet na životní prostředí, bude výběr prášku asi oříšek.
Za sebe ještě dodávám, že já jsem na barevné prádlo spokojená s Woolitem, zdá se mi, že se prádlo od sebe navzájem neobarvuje (aspoň ne nijak výrazně).
Ahoj, mám dotaz, co na ruční praní? Rozbila se nám pračka, tak sem si namocila várku bílého a světlého prádla na ruční praní přes noc, jenže malá pomocnice mi tam přihodila oranžové šaty
a já jsem teď vytáhla všecko s oranžovými fleky. O odbarvovaci vím, ale bylo to i s barvami a obrázky.