Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Můžete mi poradit, jaký je rozdíl v příznacích mezi zarděnkami a 6. nemocí?
AHOJ ,ZARDĚNKY JSOU ČERVENÉ FLEKY V OBLIČEJI A PAK POSTUNĚ PO CELÉM TĚLE . BÍVAJÍ U TOHO ZVĚTŠENÉ UZLINY ,TEPLOTA ATD.. ,NEBO TAKY VŮBEC ŽÁDNÉ PŘÍZNAKY.MĚLA JSEM JE TAKY VE DVAATŘICETI LETECH I PŘES OČKOVÁNÍ A BOHUŽEL V DOBĚ RANNÉHO TĚHOTENSTVÍ COŽ BOHUŽEL NEDOPADLO DOBŘE A ŠLA AUTOMATICKY NA POTRAT.JE NA TO MASTIČKA A NEBO JÁ NA TO POUŽÍVALA BEPANTENOVOU MAST .
no a 6.nemoc jsou tři dny horečky bez další příčiny, většinou dost vysoké, moc neragující na pokusy je srazit. po třech dnech, kdy horečka ustoupí, objeví se vyrážka (ne fleky, ale vyrážka) , většinou s počátkem na zádech. vyrážka ustoupí během 24 hodin a je po nemoci.
řekla bych, že hlavní rozdíl je v těch horečkách. u 6. nemoci jsou horečky bez vyrážky, ta je až pak, po horečkách..
u zarděnek je vyrážka dost nevýrazná, nemusí si ji člověk ani všimnout, je po celém těle, růžová až světle červená. hlavně jsou ale zduřené mízní uzliny na krku (na zadní straně krku a za ušima).
takhe sem právě dopadla já se zarděnkama.slabé a pouze v obličeji a trochu na rukou velké fleky jinak nic jiného ,žádné horečky ani uzliny prostě nic.podle doktora asi alergie na slunce .no a pak jsem šla na krev protože mi to nedalo spát a bylo to jasné ,máte zarděnky.nechápala jsem jak je to možné. pak mi bylo zděleno že v těhu je matka na nemoci náchylnější.
ahoj, chtěla bych se vás zeptat, zda-li je možné aby mladší syn chytil od staršího zarděnky po očkování. Starší byl před 2,5 týdny očkovaný Priorixem (víceméně bez reakce) a ted od pátku má mladší teploty okolo 38st a včera odpoledne se mu osypal obličej červenou krupičkou (čelo, nos, uši…). Nikde nic po těle jiného zatím nemá. Původně jsem si říkala že to budou zuby a nebo 6.nemoc ale ta vyrážka v obličeji spíš vypadá na ty zarděnky ![]()
Ahoj, malá měla šestou nemoc nedávno a tam se ta vyrážka objevuje až po horečkách a spíš na tělíčku ![]()
no právě proto mi to na 6. nepřipadá, ale co jiného by to mohlo být netuším. Napadly mě právě ty zarděnky, pro ty je typická vyrážka na hlavě a za ušima… no ale nevím kde bychom k nim přišli krom očkování MMR staršího začátkem měsíce ![]()
Právě řeším to samé… malá měla 3 dny horečku, srážela jsem úspěšně nurofenem… dnes (až po kontrole u MUDr.).. se jí objevila vyrážka na zádech…taky na čele, okolí očí (na tvářích ne), a taky je celá upocená ale bez teploty… je to 6.nemoc? nechce jíst ze lžičky (ale to může být zubama)
Ahoj uz 4 den horecky srazime nurofenem, dnes se objevila vyrazzka a znovu vysoka horecka… vcera na pohotovosti mi rekli, ze to nic neni… ale ja se bojim mala opet horecky a ta vyrazka a pokaslava. Musim podotknout, ze vcera pres den horecka naprosto zmizela az tet v noci opet… nevym si rady. prosim napyste kdo ma nejake zkusenosti,, dekuji vam.
![]()
Ahoj holky, ozivuji…mala mela od soboty teploty, do 38. Vice ne. Jen slo videt, ze ji neco boli, mysleli jsme, ze zuby, dostala cipek. Pak ok. V noci se budila a nemohla spat, mne to prislo, jako bolest svalu jako pri chripce. Byla ted desna vedra navic, tak jsem si rikala treba prehrati. V po jsme radeji sli k mudr, poslech, usi, oci, nos krk vse ok. Tak prej virozka z veder…no a hned v utery osypana. Prvni oblicej, krcek, dneska uz i brisko, zada. Mame se jit ukazat. Nejak mi to na 6.nemoc nesedi, nemela ty vysoke horecky a co se ptam, ma je snad kazdy hodne vysoke. Ze by zardenky? ![]()
Nemusí to být echt vysoké. Dceři šestá nemoc probíhala tak, že měla v noci na čtvrtek teplotu přes 38, protože se blížil víkend, volala jsem doktorovi, jestli máme přijít. A sestra říkala, že to buď jsou zuby, nebo 6. nemoc, nebo případně nějaká viróza, a že podle výsledku případně máme přijít po víkendu. Od pátku už jí bylo dobře, říkám fajn, byly to zuby - a v pondělí se osypala, takže nám v úterý potvrdili 6. nemoc. A všehovšudy jeden nebo dva večery s teplotou (přes den ji pak už neměla). Takže to 6. nemoc být mohla. Uvidíte na kontrole, ale nepanikařila bych.