Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj maminky, chci nechat pokřtít syna (10 měsíců). Ale nevím co vše zařídit. Určitě si domluvit faráře, kmotra (může to být žena?) a sezvat příbuzné, ale co dál? A jak mám malého obléct? Termín bude v listopadu takže bude chladno…
@pufik20 tak zacala bxch knezem. Ten sdeli vse potrebne. Vysvetli.
Koupit musis svicku a takovou decku-platno. Komtra muze byt. Podminka je, ze je pokrtena, ma svate prijimani, je birmovana (nas knez to komentoval tak, ze je to temer nadlidsky ukol, takze na podmince netrva).
Obleceni, to je na tobe.
Pokud to bude mimo farnost pod kterou spadate (urcuje se dle mista trv. pobytu), budete muset na mistni farnosti pozadat o vyneti/ propusteni z farnosti- to byl nas pripad a faaaakt jsem se vytocila. Ptz. Ten knez delal strasne obstrukce s propustenim.
@pufik20
Nejdřív zajít za knězem ve Vaší farnosti, s ním se dohodne termín, formality a případná setkání před křtem, takové malé katecheze rodičů. Kmotr může být kdokoliv starší 16 let, žena i muž, jen to nesmí být rodič dítěte. Obléct podle počasí, obvyklá je při křtu bílá barva jako symbol znovuzrození a čistoty. Ale stačí jen něco symbolicky bílého. To je v podstatě vše. Po obřadu je to už jenom na Vás, jestli uděláte nějakou rodinnou sešlost, pohoštění. Je vhodné dát něco knězi jako příspěvek na provoz farnosti, nutnost to není, pouze nepsaná slušnost. Za samotné udělení svátosti se neplatí.
@pufik20 Kmotr může být žena, ale většinou co jsem já zažila, tak žena byla za kmotru dívce a můž za kmotra chlapci, nejsem si jistá, jestli to jde opačně… Kmotr musí být biřmovaný. Pak je třeba křestní svíčka a rouška. Jinak si myslím, postačí domluva s farařem, on vám řekne, co je třeba. Oblečení malého bych tolik neřešila, prostě něco hezkého, slušného. Nebude už to úplné miminko, takže bílé oblečení v zavinovačce asi nehrozí ![]()
@pufik20 domluv se na všem s knězem. Záleží na místních zvyklostech ![]()
Jen mne trochu zaráží, že chceš dát křtít dítě a nevíš, že kmotrem nemusí být muž
Většinou mívá chlapec kmotra a dívka kmotru. Nebo kmotry mohou být i manželé.
Ty chodíš do kostela? Proč vlastně chceš dát křtít syna?
Vím, že někde je problém s tím, když má klouček kmotru a naopak…ale všude je to jinak, někde to nevadí
@pufik20 píše:
Vím, že někde je problém s tím, když má klouček kmotru a naopak…ale všude je to jinak, někde to nevadí
Problém by to neměl být vůbec nikde, tohle není absolutně nijak stanoveno.
Mně šla za kmotru sestra matky a bratr otce a mé sestře zase bratr matky a sestra otce ![]()
Já křtím zítra
Byli jsme na ponaučení u kněze, se kterým jsme předtím dohodli termín. Kmotr musí být - aspoň teda u nás - biřmován, pokud je ženatý/vdaná, žádal kněz církevní sňatek, aby viděl, že žijí příkladným životem ![]()
Kupovali jsme křticí roušku a svíci. Oblečení to chce slušnější, kněz žádal, aby bylo u krku rozepínací, protože bude malou pomazávat na hrudníku.
Pokud krtite pri msi, je hezkym zvykem rozdavat cukrovi farnikum pri odchodu z kostela (kdyz uz rezignuji na poznamky, ze by rodice preci meli vedet, jak probiha krest v kostele kam chodi)
@Annci píše:
Já křtím zítraByli jsme na ponaučení u kněze, se kterým jsme předtím dohodli termín. Kmotr musí být - aspoň teda u nás - biřmován, pokud je ženatý/vdaná, žádal kněz církevní sňatek, aby viděl, že žijí příkladným životem
to je nehoraznost, ze jo
kmotri (a rodice) preci jen verejne slibuji, ze budou vychovavat dite ve vire, proc by mu meli davat jeste nejaky osobni priklad
![]()
@Pudloslava Nezlob se, ale jsi mimo. Podívej, vzhledem k tomu, kolik „zbožných“ farníků žije kolem mě, nevynechají mši a přes týden se chovají jako hovada, jsou mi tyto podmínky celkem k smíchu. To, že někdo chodí v neděli pravidelně do kostela, z něj nedělá dobrého katolíka či dobrý příklad pro kohokoliv. Ani církevní sňatek ti nezaručí, že se dotyční budou chovat v souladu s přikázáními. Nepotřebuju pro svou dceru pánbíčkáře, vybrala jsem člověka, který žije poctivým životem a stejně poctivě ji případně vysvětlí otázky víry, pokud toho já nebudu schopna.
PS: Moje definice pánbíčkáře - člověk formálně a navenek horlivě dodržující církevní zvyklosti, ale v běžném životě se jimi naprosto neřídí.
Ja jsem osobne dosla za knezem mimo nasi farnost, chtela jsem dceru pokrtit ve stejnem kostele, jako jsem byla krtena ja.Nase kmotra neni birmovana, ani sezdana v kostele, jeji muz je neverici.Ale je to slusny clovek a nejlepsi pritelkyne.Byli jsme na 2sezeni s fararem, muj muz je neverici a neni krteny a nejsme sezdani v kostele, ale farar byl fascinovany, kolik toho vi.Pak jsme koupili krestni rousku a svicku, dcera mela bile saty, svetr a fusak, byl konec rijna. Farari jsme dali penize na kostel a pozvali na obed, kde se sesla cela rodina.
@Annci píše:
@Pudloslava Nezlob se, ale jsi mimo. Podívej, vzhledem k tomu, kolik „zbožných“ farníků žije kolem mě, nevynechají mši a přes týden se chovají jako hovada, jsou mi tyto podmínky celkem k smíchu. To, že někdo chodí v neděli pravidelně do kostela, z něj nedělá dobrého katolíka či dobrý příklad pro kohokoliv. Ani církevní sňatek ti nezaručí, že se dotyční budou chovat v souladu s přikázáními. Nepotřebuju pro svou dceru pánbíčkáře, vybrala jsem člověka, který žije poctivým životem a stejně poctivě ji případně vysvětlí otázky víry, pokud toho já nebudu schopna.PS: Moje definice pánbíčkáře - člověk formálně a navenek horlivě dodržující církevní zvyklosti, ale v běžném životě se jimi naprosto neřídí.
neni na tobe, abys posuzovala druhe, jakozto krestanka bys to mela vedet.
Kazdopadne chces po cirvki, aby pokrtila tve dite - ackoli si jej muzes pokrtit sama - je snad jasne, ze v teto situaci nemuzes diktovat sve podminky a predstavy. (Jako bys prisla k prijimackam na VS a rekla „chci, abyste mi dali titul, ale odmitam chodit na prednasky ani cviceni“)
@Pudloslava ale ty podminky jsou evidentne ruzne, protoze znam i pokrtene deti nepokrtenych a nevericich rodicu.