Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Mazat lihem, třeba desetkrát denně. On se vstřebá. Je to furunkul..
Tak záleží na tom, v jakém místě. Pokud je to tříslo, tak chirurgii, pokud je to někde u rodidel, možná spíš gyndu. A co zkusit Višňák?
Asi bych šla na chíru. A osobně tyhle věci mažu tea tree oilem…
Jako prevenci pak doporučuji holit pánskými žiletkami (jsou ostřejší a vydrží déle) a pak mazat gelem po holení na citlivou kůži. super je opět pánský od Welledy, cena sice příšerná, ale od té doby se mi nic takového nestalo.
@PenelopaW já dokonce minule četla, že tahle místa jsou semeniště bakterií a měla by se před holením umýt desinfekčním mýdlem a po něm desinfikovat.
@Aduš8 je to přechod mezi stehnem a ochlupenou částí, takže ne v blízkosti rodidel. Tak si spíš myslím, že na chirurgii.
@Luccka81 @PenelopaW tae tree olej tu nemám, možná bych našla ten líh. Musím udělat zásobu.
Navíc se ani neholím, jen zastřihuju a ono tohle.
@Aduš8 Záleží fakt asi kde, pokud to jsou třísla, tak bych až tak příkrá nebyla. Plus záleží, jak často se člověk holí. Pokud ženská udržuje normální hygienu, tak se bojím, že s desinfekcemi si akorát ublíží. Ale samozřejmě neuškodí holítko pořádně umýt, neholit s ním jinde (třeba partnera
a po nějaké době vyhodit (mně vydrží max. týden, než se ztupí).
@Murka Mně zarůstají i chloupky u pupíku, takže holení na to asi vliv mít nebude
. Ale absces je nepříjemný - řešila jsem tohle téma i s uklizečkou v porodnici, která měla potřebu se svěřit
, a tenkrát taky skončila na chirurgii. Pokud je to velké a bolestivé, tak bych se do toho asi sama moc nepouštěla…
@Murka stalo se mi to mockrát. Lih na to fakt pomáhá, druhý den je o poznání menší a třetí den už tam není. Ale bolí to pěkně, kolikrát se nedá pořádně sedět. Držím palce. Jinak kdysi jsem s tim na chirurgii byla, rozrizli, vycistili, dali na týden višňák. Lih je efektivní a rychlejší. Hodně štěstí ![]()
@welovefashion píše:
Nebo na kožní a nechat předepsat mast s ATB
Kožní mi ani nezmiňuj. Na jaře jsem byla za exota, že chci na kožní s akutním problémem. Prý kožní akutní problémy neexistují, objednáme vás za dva týdny.
Teď zkouším ten líh, ale pokud se mi do rána neuleví, tak půjdu na tu chirurgii.
Nakonec jsem šla na chirurgii, 4cm furunkl. Doktor to rozříznul, vyčistil, zítra převaz. Tohle bych prý samoléčbou nedala. Bolelo to teda příšerně, nicméně problém nastal ve chvíli „jak to jako obvážeme“. Věta „Sestři, takhle asi ne, paní taky musí někudy čůrat
.“ to bylo takové veselé rozloučení ![]()
Vypadá to, že mi zarostl chlpupek a podebral se, mám tam bouli plus otok, bolí to jak
, sotva chodím. Nejdřív jsem si říkala že to zvládnu doma sama (propíchnout, vymačkat atd.), ale pak mi ségra nasadila brouka do hlavy. V minulosti jsem několikrát (naposledy na jaře) měla problémy se zlatým stafylokokem, dlouhým hojením atd. Jestli by tedy nebylo lepší to nechat říznout u doktora. Jenže mám dilema, jestli jít na chirurgickou ambulanci, tu mám tady ve městě, nebo na gynekologii, která je v sousedním okrese a nevím, jak mě vemou. Mám nervy i tak a ještě poslouchat, že co dělám tam, když patřím jinam. Takže kam, chirurgie nebo gynda?