Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Predne gratulace
a pak kliiid matko. Vsechno ma svuj cas i prvni dite, nedelej z ni predcasne velkou segru. Jisteze ji muzes postupne ukazovat co a jak, ale ve chvili porodu ji budou dva roky, nezapomen, ze je jeste opravdu mala.
Hlavně na malou nespěchej. Proč by měla být odplenkovana v roce nebo roce a půl? Mysli hlavně na její správný fyziologický vývoj. Ano bude to náročné, ale nemůžeš mladší honem učit přeskakovat období.
@Anonymní píše:
Ahoj holky, dnes jsem našla na testu //. Nemůžu říct, že by mě to vyloženě zaskočilo, jelikož jsem vždycky chtěla dvě děti, ale nečekala jsem to tak brzy. Nebudu vám tu asi popisovat tu směsici pocitů a samozřejmě počítám s tím, že to bude celkem „sranda“..ale spíš bych uvítala rady, co očekávat a na co se připravit. Dceři je 14m a je celkem bezproblémové dítě a miluje děti (bod pro nás). Je už odstavená, spí sama ve své postýlce, zatím na plenkách. To odplenkování chci samozřejmě nejak zvládnout do porodu, ale co dál? Učit jí oblékat a jíst samostatně? Není na to ještě brzy? Taky vůbec netuším jak s břichem zvládáte ukládání a vyndavání z postýlky?
No budu ráda za všechny rady a tipy, které vám trochu usnadnily život. A předem se omlouvám, za zmatený dotaz, jelikož nejsem momentálně schopná sestavit normální větu.
![]()
V klidu se nadechni a dej tomu pár dnů čas…Bude to dobrý…
Dítko udělá za těch pár měsíců posun.
No a ke zvedání, snaž se to ulehčit, pořídit stupátko
Dabl pleny nejsou katastrofa, to se dá přežít. Bude léto, malá se třeba odpkenkuje sama.
Hlavně klid ![]()
Děti mám 4, poslední 2 od sebe o 19mes. ![]()
Mám kluky 22 měsíců po sobě a sranda to byla. Ale můj starší byl torpédo, navíc do 4 let moc nemluvil, tak to bylo náročné. A režim měli dlouho každý jiný. Pomáhala mi babička. Ono to jde, záleží hodně kde bydlíte, zda máte auto, jak je starší dítě temperamentní, jak pomáhá okolí.
U nás to bylo náročné, ale teď mají 5,5 a 7,5 a je to príma že jsou tak blízko. Ovšem na další dítě jsem dostala chuť a nervy až teď.
Jsem v 9. Mesici a mám 18 měsíční dceru a zvládám všechno v pohodě, včetně ukládání do postýlky.
Dcera je šikovná, jí sama už pár měsíců, sice pořád máme plenky, ale sama si sunda kalhoty, plenku rozepne a vyhodí do koše, tak ji pak jen umyju a dám plenku, je to otazka minitky.
Takže si myslím, že to bude relativně v pohodě.
Sice ještě moc nevím do čeho jdeme, ale už plánujem třetí ![]()
Mam děti 22 měsíců od sebe a za mne je to prima. Hlídání nemám, není to ale nutné. Jinak cilene jsem akorát sebrala pleny, ale to i proto, ze zrovna bylo teplo a šlo to skoro samo. Oblékání a jídlo bych vuuubec neřešila. Ono upřímně jestli ráno nacpes do kalhot a trika jedno nebo dvě děti je úplně fuk. Rozdíl max pět minut. Samostatně začal starší jist po druhem roce - a opět, je to jedno. Stejne první půl rok kojis a krmeni staršího lzickou není nijak náročné. S tou postylkou jsem to udělala tak, ze postýlku podedilo mimino a starší dostal uz vlastní velkou postel, z které sám vylezl a nemusela jsem ho s břichem tahat. Jediné blbe je různý režim děti, takže jsem nějakou dobu spala tak čtyři hodiny a to ne v kuse. Ja ale celkově moc nespim, tak se to ztratilo
dětem blízko po sobě zdar
Jak psali holky ještě máte spoustu času a dcerka hrozne poskoci ve vývoji. Mám děti po dvou letech a přípravu na sourozence bych nechala tak 2 měsíce předem. Jediné co bych asi natrénovala dřív, tak samostatné usínání to mi ulehcilo hodně. Začátek byl hektický, ale potom je to super. Fakt uvidíš podle povahy a šikovnosti dcerky. Syn už chodil bez kočáru takže jsme měli jen skate ke kočárku, nakrmit se a chodil úplně sám na nočník(krom utirani po velké straně samozdrejme) mluvil v rozvinutých větách a sestru přijal krásně, mazlil, podával plenky, dudlík a hlavně poslouchal, nevletel na cestu a tak. A to byl vždy a je velmi živé dítě, ale jinak šikovný. Za to dcerka rok a trictvrte je zatím na plenkách, jezdí v kočáre a mluví když chce ????Jaká bude za tři měsíce nevím, ale tipuji že s ní by to nebyla taková pohoda, gratuluji k těhotenství ![]()
Příspěvek upraven 18.10.17 v 12:50
Holky díky, uvědomuju si, že řeším předčasně vyloženě blbosti.. hold jsem ten typ člověka, který má rád všechno nalajnované
teď bych si nejradši nalila sklenku vína ![]()
@andelka83 @Rive holky vám teda smekám, že do toho chcete jít i do třetice.. zároveň je to velmi uklidňující, že to ženy neodradí..evidentně se to dá přežít ![]()
Ja teda nechapu, proc stresovat dite i sebe, ze uz musi vsechno umet?… ono si nevybralo mit brzy sourozence. Nech ji prirozeny vyvoj. Vsechno jde… starsi deti mam od sebe 17 mes a vubec jsem neresila, ze budu muset prebalovat 2×, krmit 2×, oblikat 2×. Jak to prislo, tak jsem se s tim vyporadala. I postylky jsme meli 2. Dceru jsem nosila na rukou az do porodu. Telo je na to zvykly ![]()
Hlavne se nestresovat, ze jeste neco neumi, bylo by to horsi pro tebe i pro ni.
Ahoj, to dáš
Já mám tři děti, vždy po roce a půl. Věnovala jsem se tomu, aby se děti samy najedly, to v roce a půl už zvládaly v pohodě, co se týče plen, tak syn byl bez nich přes den cca v 15ti měsících, dceři je teď 20 měsíců a už to taky zvládá obstojně, jen s bobkem občas nedoběhne
Vzpírání dětí d postýlky, kočárků do autobusu a podobný věci sice nejsou žádný med, ale taky nic, co by se nadalo zvládnout… Držím palce ![]()
@Zorbas a myslite ze na odplenkovani je jeste brzy? Ja s tim zadne zkusenosti nemam, ale vsichni se me na to ptali uz kdyz mela dcera rok ![]()
Mám děti plánovaně 20m od sebe. Taky jsem si představovala, jak syn už bude odplenkovaný, ale nedařilo se a já nakonec byla ráda, protože pro mě bylo jednodušší obě děti přebalovat, než od kojení např. řešit utírání zadku na wc nebo nehody a převlíkání (takže plíny fakt problém nejsou - kromě toho, že to pár stovek stojí). Jediné, na čem jsem usilovně pracovala, bylo aby 20m syn poslechl a sám vyšel čtyři patra bez výtahu - i tak jsem občas musela řešit, že jsem nahoru nesla miminko a on ječel dole v přízemí, že nepůjde, ale už pár měsíců před porodem jsem se ho snažila nenosit a zvykat na to, že chodí po svých (stála jsem s ním dole klidně 10min, aby poznal, že si to nevyřve). A neměla jsem sourozenecký kočár, jen skate za kočárkem, a na ten jsme ho taky postavili už před porodem (aby nežárlil) - táta mu vysvětlil, že bude jezdit na stupínku jako popeláři, párkrát jsme jeli na procházku s batohem v kočárku a synem na stupínku a přijal ho za svůj. Problémy nebyly žádné - první půlrok totální pohoda, hrála jsem si se synem jako dřív, jen jsem u toho měla u sebe i miminko (chodila jsem s miminem v šátku i do herniček apod., kojila jsem a dítě se najedlo za 5min., fakt klídek). U mě to začalo být výživnější až s pohybem a projevy vůle toho mladšího. Kamarádka to měla naopak, první půlrok peklo (dráždivé miminko a starší dítě třeba nebylo zvyklé samo usínat, to naše děti položíme a odcházíme) a pak se to začalo uklidňovat.
Doporučuju hlavně zajistit kvalitní spánek všem - u nás spal manžel zvlášť, já s miminem zvlášť a starší syn zvlášť, takže noční kojení nikoho kromě mě a miminka neprobudilo, občasný brek taky ne.
@Anonymní píše:
Holky díky, uvědomuju si, že řeším předčasně vyloženě blbosti.. hold jsem ten typ člověka, který má rád všechno nalajnovanéteď bych si nejradši nalila sklenku vína
@andelka83 @Rive holky vám teda smekám, že do toho chcete jít i do třetice.. zároveň je to velmi uklidňující, že to ženy neodradí..evidentně se to dá přežít
No, já už asi těhotná jsem. A evidentně spoléhám na to, že jedno dítě je rozdíl oproti dvěma brzo po sobě. Aspoň u nás to tak bylo a pořád je. Když jsou každý sám je to paráda. Teď už jsou větší, poměrně samostatní, tak bych si chtěla užít zas miminko, jedno.
Ahoj
Mam holky 13 mesicu od sebe a vzladat se to dalo v pohode… prvnich par dni trvalo se sehrat a pak uz to slo jak po masle..
Holky si ted spolu super vyhrajou takze mam i cas na klidne vareni uklid atd..
Na odplenkovani mas cas.. prvni dcera byla zcela bez plen ve dvou letech a druha ma jeste na noc ( dva roky )… jako nema smysl to lamat pres koleno… kazde dite na to dorzaje jinak
Ahoj holky, dnes jsem našla na testu //. Nemůžu říct, že by mě to vyloženě zaskočilo, jelikož jsem vždycky chtěla dvě děti, ale nečekala jsem to tak brzy. Nebudu vám tu asi popisovat tu směsici pocitů a samozřejmě počítám s tím, že to bude celkem „sranda“..ale spíš bych uvítala rady, co očekávat a na co se připravit. Dceři je 14m a je celkem bezproblémové dítě a miluje děti (bod pro nás
). Je už odstavená, spí sama ve své postýlce, zatím na plenkách. To odplenkování chci samozřejmě nejak zvládnout do porodu, ale co dál? Učit jí oblékat a jíst samostatně? Není na to ještě brzy? Taky vůbec netuším jak s břichem zvládáte ukládání a vyndavání z postýlky?
No budu ráda za všechny rady a tipy, které vám trochu usnadnily život. A předem se omlouvám, za zmatený dotaz, jelikož nejsem momentálně schopná sestavit normální větu.