Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj všichni, dneska mi gynekoložka potvrdila těhotenství (7tt) a rovnou mi nabídla termín na screening (krev i utz). Pokud jsem správně pochopila informace od ní a to, co jsem se dozvěděla na internetu, tak screening znamená zjištění rizika vývojových vad, pokud by riziko bylo větší, mohla bych jít na odběr plodové vody, což s sebou údajně přináší riziko infekce nebo potratu. Pokud by i z plodovky vyšel takový výsledek, že dítě zřejmě bude postižené, pak už jsou jen dvě možnosti - nechat si dítě a čekat nebo jít na potrat. A já se ptám - pokud jsme se s manželem shodli na tom, že i v případě, že by miminko mohlo být postižené, tak bychom si ho nechali, pak je pro mne screening zbytečný, že? Měla jste některá podobný důvod k odmítnutí?
Neznám nikoho kdo by to odmítl, ani nikoho kdo by dobrovolně přivedl na svět těžce postižené dítě
Pokud jste rozhodnutí, tak ano. Každopádně vám genetické testy v případě pozitivního výsledku mohou dát alespoň čas na přípravu.
Tak zbytečnost to není. I v případě, že si postižené dítě necháš, je dobré vědět co tě čeká a být připravená.
Tak částečně máš pravdu. tenhle první screening je placený (já platila v Praze 1200, ale 800 mi vrátila pojišťovna). Jo, pokud si necháš i postižené dítě, tak pro to, ani pro případný odběr plodovky není důvod.
Každopádně - plodovka se nedělá automaticky, musí pro ni být nějaký vážný důvod. Mně vyšel tenhle screening ne úplně dobře, na plodovku jsem po velkém rozmýšlení šla (mimochodem - darování krve a plazmy je daleko horší a není se čeho bát), výsledek: miminko je zdravé. (tobě samozřejmě přeju totéž
)
Pokud by u tvého miminka zjistili nějakou jinou vývojovou vadu než toho nejčastějšího Downa, tak bych i přes to, že říkáš, necháme si postižené dítě (taky jsem měla tento přístup, naštěstí nebylo potřeba co rozhodovat), zvážila ukončení. Jsou horší vývojové vady, a třeba u Edwardsova syndromu miminko umře v bolestech na selhání orgánů, pokud se vůbec narodí. To zas mi přijde potrat jako „menší zlo“.
Proč zvažuješ, že tam nepůjdeš, kvůli tomu, že to bereš jako „navíc a zbytečné“, nebo kvůli tomu, že by tě automaticky posílali na plodovku? Nebo nechceš platit?
Edit - přidávám se k tomu, co napsaly holky přede mnou - je dobré na to jít, aspoň budeš vědět, na čem jste. Mimochodem kamarádka plodovku odmítla, i když jí ty testy nevyšly dobře, podepsala reverz a hotovo.
@Azallea píše:
Tak částečně máš pravdu. tenhle první screening je placený (já platila v Praze 1200, ale 800 mi vrátila pojišťovna). Jo, pokud si necháš i postižené dítě, tak pro to, ani pro případný odběr plodovky není důvod.
Každopádně - plodovka se nedělá automaticky, musí pro ni být nějaký vážný důvod. Mně vyšel tenhle screening ne úplně dobře, na plodovku jsem po velkém rozmýšlení šla (mimochodem - darování krve a plazmy je daleko horší a není se čeho bát), výsledek: miminko je zdravé. (tobě samozřejmě přeju totéž)
Pokud by u tvého miminka zjistili nějakou jinou vývojovou vadu než toho nejčastějšího Downa, tak bych i přes to, že říkáš, necháme si postižené dítě (taky jsem měla tento přístup, naštěstí nebylo potřeba co rozhodovat), zvážila ukončení. Jsou horší vývojové vady, a třeba u Edwardsova syndromu miminko umře v bolestech na selhání orgánů, pokud se vůbec narodí. To zas mi přijde potrat jako „menší zlo“.
Proč zvažuješ, že tam nepůjdeš, kvůli tomu, že to bereš jako „navíc a zbytečné“, nebo kvůli tomu, že by tě automaticky posílali na plodovku? Nebo nechceš platit?
Kvůli tomu, že se mi to zdá navíc a zbytečné. Vím, že s plodovkou bych musela sama souhlasit a že to vyšetření částečně hradí pojišťovna, takže to nejsou ty důvody pro odmítnutí ![]()
@VeruKol Chápu. Měla jsem přesně totéž. U nějakého doktora jsem byla co týden, už mě to nebavilo ![]()
Podívej, není to povinné, takže tě nikdo donutit nemůže. Možná tě max. tvoje mudr nechá podepsat reverz. Ale byl to jeden uzv a jedna krev, a z toho ultrazvuku jsem si koupila hromadu fotek synáčka
Jo, vím, že vydělávaj na hormonech zblázněných matkách, ale i tak jsem ráda zaplatila a fotky mám ![]()
Já jsem neodmítla, moje kamarádka ano. Jestli odmítneš, jde jen o nervy nenechat se přemluvit od doktorů. Jinak odběr plodové vody/placentární tkáně je zdarma. řekla ti tvoje gynekoložka, proč tě tam posílá? Posílá tam automaticky všechny, nebo ti je víc než 35 nebo tak něco?
Šla bych na screening i v tomto případě, už jenom proto, abych o riziku věděla a mohla se na to připravit.
Povinné to není, ale co když zjisti vadu, která by byla závažná pro dítě? Není to jen o tom nechat si dítě s downem. Dítě muze trpět. V takovem případě je potrat možnost jak tomu zabránit. Tento screening bych rozhodne podstoupila
@Azallea píše:
@VeruKol Chápu. Měla jsem přesně totéž. U nějakého doktora jsem byla co týden, už mě to nebavilo
Podívej, není to povinné, takže tě nikdo donutit nemůže. Možná tě max. tvoje mudr nechá podepsat reverz. Ale byl to jeden uzv a jedna krev, a z toho ultrazvuku jsem si koupila hromadu fotek synáčkaJo, vím, že vydělávaj na hormonech zblázněných matkách, ale i tak jsem ráda zaplatila a fotky mám
Já jsem neodmítla, moje kamarádka ano. Jestli odmítneš, jde jen o nervy nenechat se přemluvit od doktorů. Jinak odběr plodové vody/placentární tkáně je zdarma. řekla ti tvoje gynekoložka, proč tě tam posílá? Posílá tam automaticky všechny, nebo ti je víc než 35 nebo tak něco?
Posílá tam automaticky všechny, mě je 23. Bude chtít podepsat reverz, to říkala. Vlastně byla moc milá, řekla, že můžu odmítnout cokoliv (což nemám v plánu, ale jsem ráda, že mě nebude do ničeho tlačit). Radši se spolehnu na to, že naše dítě bude zdravé (jaká je proboha četnost těch vad, které to má zjistit?) a pokud nebude, je to osud, a zřejmě to má nějaký důvod, takhle to beru.
@VeruKol Tak četnost těch vad je jednak statisticky v populaci. Druhak ti vyjde něco na základě tvých výsledků na uzv a z krve.
@Markykula Ano, ale mudr na uzv to říkala s velkým otazníkem. Na 100% jsem se to dověděla až s výsledky plodovky.
@Tichošlápek píše:
Povinné to není, ale co když zjisti vadu, která by byla závažná pro dítě? Není to jen o tom nechat si dítě s downem. Dítě muze trpět. V takovem případě je potrat možnost jak tomu zabránit. Tento screening bych rozhodne podstoupila
Jaká je ale pravděpodobnost, že dítě bude takovou vadu mít? Je mi 23 let, jde o přirozené početí (ne umělé oplodnění). Kdyby ty testy byly 100%, uvažovala bych jinak, ale takhle? Zdá se mi otřesné jít na potrat s dítětem, které by mohlo být zdravé, jen proto, že nějaký test nevyšel úplně nejlépe.
Tak já se připojuju k holkám s názorem, že je dobré být informovaní a maximálně připravení, pokud by se mělo narodit dítě s vadou. Například i porod může proběhnout na specializovaném pracovišti s většími možnostmi péče o takového novorozence, můžeš nakoupit pomůcky, načerpat zkušenosti… Navíc je tu ještě ke zvážení možnost, že i přes vaše přesvědčení přijmout miminko jakkoliv postižené dojde k situaci, kdy se potrat může zdát jako lepší řešení než nechat dítě X týdnů nebo měsíců trpět na přístrojích. Třeba to pak ještě přehodnotíte, ono dokud jsou to úvahy v obecné rovině, bere to člověk trochu jinak, než když tomu stojíš tváří v tvář.
@VeruKol od toho pak mas ten odběr plodovky na potvrzení. A i kdyby ta pravděpodobnost byla jedna k milionu, tak jak víš, ze nejsi zrovna ta jedna? Pro mne zcela zbytečný risk, když mame možnost mu předejít a to úplně jednoduchým vysetrenim
@VeruKol i tak je to dobré vědět a hlavně o jaké vady jde. Screening je dost přesný a za ten klid to stálo
Na potrat Tě nikdo nežene jen kvůli screeningu, tech dalších vyšetření je dost ne že screening je špatný a šup potrat ![]()