Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Já bych zakladatelce doporučila, aby si otevřela matriky narozených a zemřelých dětí u Apolináře ze začátku minulého století. Tam uvidí jak ještě před 100 lety (i méně) se rodilo mnoho dětí buď rovnou mrtvých, nebo umíraly velmi brzy po porodu z důvodu nemocí nebo postižení. Moje babička bohužel zažila obojí.
Ono to člověku docela otevře oči.
@Catule Nechala bych se pravděpodobně více kontrolovat a ideálně nechala dítě odejít, až bude jeho čas. VVV neslučitelná se životem je podle mě ještě hodně milosrdná. Se svým dr mám také dobrý vztah a dost často mi dává za pravdu, i když se můj názor obvykle neslučuje s doporučeními české gyn.-por. společnosti.
Mimochodem, v rodině máme spinální svalovou atrofii 1. typu - 95% dětí umírá do 18 měsíců, léčit se to nedá. Na tohle (a spoustu dalších věcí) se žádné testy standardně nedělají (ani mně s genetickým zatížením je pojišťovna neproplatí a ani tak bych je nechtěla), takže žádný screening ti opravdu nezaručí, že dítě bude zdravé. Ale jestli to někoho uklidní, tak prosím, určitě nikoho neodrazuju. Mně to k lepšímu pocitu nepřispěje. Kromě toho se domnívám, že většina vážných vad by byla zřejmá právě na tom utz ve 20.tt, takže opravdu nemám pocit, že něco zanedbávám. V rámci první kontroly ve 13.tt (dřív k dr nechodím) si taky nechávám zkontrolovat nosní kůstku a šíjové projasnění, takže aspoň tuším, jestli to vypadá dobře, nebo by mohl být problém.
@Catule píše:Ty se spolehneš na názor lékaře a na jeho základě zabiješ svoje dítě? Co když se lékař mýlí, a dítě je zdravé?
Beru tvůj názor i když s tím nesouhlasím. Jen by mě zajímalo, když by ti ve 20. tt zjistili těžkou vvv neslučitelnou se životem co uděláš? Já bych nedokázala nosit dítě o kterém vím že nebude žít. Jinak u prvního jsem screening podstoupila, u druhého ne, třetí ano, a teď po čtvrté ano. Vždy po konzultaci s lékařem a aktuálním stavu těhotenství atd. Já mám se svým dr. dobrý vztah a věřím jeho úsudku.
@Tichošlápek píše:
Co nechápu je, ze si nedupne manžel. Je to také jeho dítě a to jak to tu zakladatelka prezentuje je fakt příšerný.
Jak nedupne manžel? Právě proto, že dítě máme společně tak se o všem, co se dítěte týká dost bavíme a domlouváme.
@Svistice píše:
Pokud věříš na karmu a jsi si naprosto jisá, že jí máš dobrou a v minulém životě jsi nic neprovedla, tak přeci nemá smysl tady diskutovat, ne?
To ale není o tom, že věřím, že mám dobrou karmu, ale prostě o tom, že věřím na karmu. Pokud mám mít nezdravé dítě, má to asi nějaký důvod. Všechno má svůj důvod.
Ahoj,
znám spoustu maminek, které tento prvotrimestrální test odmítly ze stejného duvodu jako má ty. Pokud by jsi na potrat tak či tak nešla, pak je test opravdu zbytečný. Nikdo tě do ničeho nemuže nutit.
Osobně jsem šla už z toho důvodu, že bych se na případné postižení chtěla připravit. Není to nic nepříjemného, odběr krve a UZ. Je pravda, že mě gynekolog dělal vyšetření jen zátylku a nosní kůstky.
Přeji aby vše bylo v pořádku
![]()
Ahoj holky, 13.10. jsem byla 11+2 a sla jsem na krev kvuli screeningu, po odberu jsem dostala instrukce abych napsala doktorovi, ktery screening dela v kolikatem jsem tydnu a ze prosim o termin. Doktor mi k memu prekvapeni dal termin az 7.11., ze driv volny termin nema. Ted jsem si ale hledala informace abych vedela co me ceka a celkem me vydesilo, ze se screening dela max do 13+6
Tak nejak nevim jestli to ma jeste smysl, ale zas si rikam, ze snad doktor vi co dela a umi pocitat. Moc tomu nerozumim, ma s tim nekdo zkusenost?