Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@VeruKol píše:
Jaká je ale pravděpodobnost, že dítě bude takovou vadu mít? Je mi 23 let, jde o přirozené početí (ne umělé oplodnění). Kdyby ty testy byly 100%, uvažovala bych jinak, ale takhle? Zdá se mi otřesné jít na potrat s dítětem, které by mohlo být zdravé, jen proto, že nějaký test nevyšel úplně nejlépe.
Ale jen na základě tohoto screeningu nikdo na potrat nechodí a rozhodně by ti ho žádný lékař ani neudělal jen proto, že vyšla nějaká pravděpodobnost postižení. To je vše, co ti tento test řekne, možnou pravděpodobnost. Jak s tím dále naložíš je jen na tobě. Já si taky říkala, že takové věci se dějí vždycky těm druhým… Koukni, jde jen o ultrazvuk a odběr krve, tebe ani dítě to nijak neohrozí, nebolí to, je to jen informativní.
A upřímně. Ono je něco jiného dělat hrdinku a něco úplně jiného je držet v ruce papír se špatnou diagnozou. To jde u většiny žen původní rozhodnutí do kopru. A to mluvím z vlastní zkušenosti. Nejdříve si zajdi do některého stacionáře pro postižené a teprve potom se rozhoduj.
@VeruKol píše:
Posílá tam automaticky všechny, mě je 23. Bude chtít podepsat reverz, to říkala. Vlastně byla moc milá, řekla, že můžu odmítnout cokoliv (což nemám v plánu, ale jsem ráda, že mě nebude do ničeho tlačit). Radši se spolehnu na to, že naše dítě bude zdravé (jaká je proboha četnost těch vad, které to má zjistit?) a pokud nebude, je to osud, a zřejmě to má nějaký důvod, takhle to beru.
Jsou vady - a není jich málo - které jsou dobře řešitelné ranou operativou. Na takovou možnost ale musíš být připravena, musíš o nich vědět, abys své dítě mohla porodit na specializovaném pracovišti, zajistit mu předem potřebnou péči, abys dítě neohrozila. Že jsi mladá je fain, ale nezaručuje to zhola nic. Prenatální diagnostika tady není, aby tě strašila, ale abys mohla být připravená a abys svému dítěti poskytla tu nejlepší dostupnou péči včas.
@Janli píše:Není vhodnější rozhodnout se s chladnou hlavou, než právě pod vlivem toho „papíru“? Abych to uvedla na pravou míru, není to rozhodnutí ze dne na den, přemýšlela jsem nad tím už dlouho před plánováním těhotenství.
A upřímně. Ono je něco jiného dělat hrdinku a něco úplně jiného je držet v ruce papír se špatnou diagnozou. To jde u většiny žen původní rozhodnutí do kopru. A to mluvím z vlastní zkušenosti. Nejdříve si zajdi do některého stacionáře pro postižené a teprve potom se rozhoduj.
@Michelle_M píše:
Koukni, jde jen o ultrazvuk a odběr krve, tebe ani dítě to nijak neohrozí, nebolí to, je to jen informativní.
Právě, jen informativní, vlastně ti můžou říct třeba " je šance 1:30, že vaše miminko bude mít tu a tu vadu", ale to samozřejmě matku ovlivní, a tím pádem i miminko. A to už mi ohrožující příjde.
@VeruKol screening bych neodmítla, už jen proto že kontrolují i uložení orgánů a ne jen vvv, ale prostě celkový stav miminka. Při prvním těhotenství mi vyšly špatné výsledky právě na edwardsnuv syndrom a za mě, já bych si teda takto postižené dítě nikdy nenechala. Oni všichni znají jen dawna a s tím se třeba žít dá, ale s těmi dalšími už ne a než takto postižené dítě donosit a ono bude pak umírat na přístrojích tak je za mě lepší potrat. Šla jsem potom jen na další krevní testy a ty už vyšly dobře a syn je zdravé dítko. Do plodovky mě nikdo nenutil
@VeruKol píše:
Ahoj všichni, dneska mi gynekoložka potvrdila těhotenství (7tt) a rovnou mi nabídla termín na screening (krev i utz). Pokud jsem správně pochopila informace od ní a to, co jsem se dozvěděla na internetu, tak screening znamená zjištění rizika vývojových vad, pokud by riziko bylo větší, mohla bych jít na odběr plodové vody, což s sebou údajně přináší riziko infekce nebo potratu. Pokud by i z plodovky vyšel takový výsledek, že dítě zřejmě bude postižené, pak už jsou jen dvě možnosti - nechat si dítě a čekat nebo jít na potrat. A já se ptám - pokud jsme se s manželem shodli na tom, že i v případě, že by miminko mohlo být postižené, tak bychom si ho nechali, pak je pro mne screening zbytečný, že? Měla jste některá podobný důvod k odmítnutí?
Ja ne. Ale moje doktorka se rovnou ptala, zda to ma pro me vyznam a prichazi pripadne v uvahu potrat pri VVV. Pokud ne, tak bych tam nechodila, az na ten velky ve 2. trimestru, tam se zachyti i srdecni vady, ktere se daji pripadne po porodu hned operovat…
@Anonymní píše:
@VeruKol screening bych neodmítla, už jen proto že kontrolují i uložení orgánů a ne jen vvv, ale prostě celkový stav miminka. Při prvním těhotenství mi vyšly špatné výsledky právě na edwardsnuv syndrom a za mě, já bych si teda takto postižené dítě nikdy nenechala. Oni všichni znají jen dawna a s tím se třeba žít dá, ale s těmi dalšími už ne a než takto postižené dítě donosit a ono bude pak umírat na přístrojích tak je za mě lepší potrat. Šla jsem potom jen na další krevní testy a ty už vyšly dobře a syn je zdravé dítko. Do plodovky mě nikdo nenutil
To zjištění, že to riziko je větší ale muselo být strašný
četla jsem dost případů, kdy nejdříve vyšly výsledky špatné, a další vyšetření ukázalo, že miminko bude v pořádku. Ale i proto se mi na screening nechce. Mám se zbytečně stresovat (a nejen sebe, i manžela a miminko), když se nejspíš ukáže, že všechno bude ok? Prostě raději věřím intuici (ale nazvěte to každá jak chcete), než lékařům.
Odmítla jsem u druhého a třetího těhotenství, nemá pro mě smysl - v případě pozitivního výsledku bych stejně nešla na odběr plodovky, ani bych si neplatila test z krve. Za mě zbytečný stres, který stejně nic nezmění. Na „velký“ UZ ve 20.tt chodím.
@blumen píše:
Ja ne. Ale moje doktorka se rovnou ptala, zda to ma pro me vyznam a prichazi pripadne v uvahu potrat pri VVV. Pokud ne, tak bych tam nechodila, az na ten velky ve 2. trimestru, tam se zachyti i srdecni vady, ktere se daji pripadne po porodu hned operovat…
No právě, vždyť jsou lékaři, kteří to nedělají automaticky, tak proč já bych tam měla jít, když jiný doktor (který by znal můj zdravotní stav stejně dobře) by mě tam neposlal? Na srdeční vady samozřejmě půjdu, už proto, že tam se se špatným výsledkem dá něco dělat (operace).
@fenny píše:
Odmítla jsem u druhého a třetího těhotenství, nemá pro mě smysl - v případě pozitivního výsledku bych stejně nešla na odběr plodovky, ani bych si neplatila test z krve. Za mě zbytečný stres, který stejně nic nezmění. Na „velký“ UZ ve 20.tt chodím.
Díky, už jsem myslela že to nikdo neodmítnul ![]()
No tak věk v tomhle nerozhoduje, vývojové a genetické vady můžeš mít v každém věku, a ukončení těhotenství ti nikdo bez naprosto jednoznačné diagnózy neudělá. Na potrat se nechodí jen proto, že nějaký test nedopadl dobře.