Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Pokud s ní měl dotyčný nechráněný sex někdy okolo půlky srpna, pak to možné je. Jinak nevím, jak přesněji by to šlo zjistit bez znalosti cyklu matky dítěte a/nebo data potencionálního oplodňovacího sexu. Na testy DNA otec nechce proč?
Chatgpt…
Pokud máš termín porodu stanovený na 7. května 2025, obvykle se odhadované datum oplodnění vypočítá zpětně od tohoto data. V průměru se těhotenství počítá na 40 týdnů (280 dní) od prvního dne poslední menstruace, což znamená, že ovulace (a tedy oplodnění) probíhá přibližně 14 dní po začátku menstruace.
Takže pokud vezmeme termín porodu 7. května 2025, počítáme zpět asi 38 týdnů (když předpokládáme, že ovulace probíhá kolem 14. dne cyklu), což nás přivede k datu přibližně kolem 28. srpna 2024.
Tento výpočet je pouze orientační a může se lišit podle délky tvého menstruačního cyklu a dalších faktorů. Pokud bys chtěla přesnější výpočet, doporučuji se poradit s lékařem nebo použít ovulační kalkulačku.
No a možné oplodňovací styky byly kdy? Pokud je mezi nimi třeba týden, nic jiného než test DNA ti spolehlivě neodpoví. Ale pokud byl jeden třeba 1.8. a druhý 1.9., zodpovědět je to reálné.
@Anonymní píše: Více
Většinou se tady zastávám kdekoho, ale nevědět, kdo je otcem tvého/svého dítěte, je už tak trochu k zamyšlení… ![]()
A hlavně, je to jen a jen na tobě a na tvojí vlastní zodpovědnosti, ať už si tu budeš žádat o jakoukoliv radu. ![]()
Snad to neni zase ten, co si mysli, ze těhotenství trva rok, i víc ![]()
Abyste ukojily svou zvědavost, nejsem ani matka, ani otec. Otec otcovství uznává, zatím ale zapsaný v matrice není. Momentálně se o dítě nemůže postarat ani matka ani údajný otec, pokouším se tedy zjistit, zda by někdo mohl. Rodiče matky to nebudou, možná rodiče otce, nicméně když jsme to řešili, přišli jsme na fakt, že by nemusel být otcem. Testy DNA momentálně není jak udělat, nemáme k tomu oprávnění ani nemůžeme zajistit vzorek dítěte. Samozřejmě se bude konat soudní jednání, tam by se pak případně testy daly navrhnout. Teď ale musíme urychleně vyřešit, co teď.
Příspěvek upraven 14.05.25 v 06:47
Podle termínů porodu, nebo skutečného porodu se to zjistit nedá. Obvykle se to zjišťuje na začátku, když matka ví, kdy byly styky, kdy byl pozitivní test a co ukázal první ultrazvuk.
Zpětně už to nezjistíš, porod může přijít v rozmezí třeba 15-25 dní.
@AnastazieB píše: Více
No já můžu zjistit pouze hranici, kdy je objektivně vyloučeno, aby došlo ke stykům. Nejde mi ani tak o to, abych potvrdila konkrétního chlapa jako otce, spíš zda jeho otcovství není úplně vyloučeno. Bylo by blbé tvrdit něho rodičům, že je otcem, oni si dítě vezmou do péče a pak by se ukázalo, že příbuzní nejsou. Jasně, vždy je u otce toto riziko, ale pokud by to bylo možné už z nyní dostupných informací od matky vyloučit, tak bych s nimi tento problém vůbec neřešila.
@Anonymní píše: Více
Pokud otec otcovství uznává, tak ty nemáš co stourat do toho, jestli opravdu biologickym otcem je nebo neni ![]()
Já to tak nějak nechápu. Matka označila otce, ten otcovství uznal. Ani jeden se starat nemohou, jediná možnost je rodina otce. Vy jim to dítě nechcete dát do péče? Pokud je to nutné vyřešit rychle, tak bych to udělala takto a případné nejasnosti a určení otcovství z DNA se dořeší u soudu. Asi bych to nekomplikovaná a primárně se snažila zajistit péči o novorozence.
Ahoj, pomůžete mi prosím s výpočtem data oplodnění. Vím, že to nejde přesně, četla jsem diskuze na toto téma. Navíc mám jen málo informací, termín porodu 9.5. nebo 7.5., už přesně nevím, jak to zaznělo, skutečný porod 7.5.
Pro upřesnění: ano, jde o to, kdo je otec, přesněji řečeno, zda je reálné, aby byl otcem ten, koho matka za otce označuje.