Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Ahoj všem, zajímalo by mě, jaké boty vybíráte pro své děti? 😊 Potrpíte si na barefoot, nebo vám stačí, že jsou zdravotně nezávadné a dobře padnou? Hlavně teď na zimu – hledám něco, co udrží nožky v teple, je nepromokavé a zároveň přispívá ke správnému vývoji chodidla. Máte nějaké oblíbené značky nebo tipy, kde vybírat? A jaký máte názor na barefoot versus klasickou obuv? Díky moc za zkušenosti! 🙏
Dcera má boty značky hlavně DD step, protetika, frodo apod… proste boty, které jí “nezničí” a neumačkávají nohu.
Sice adidasky vypadaji “luxusně”, ale zdravá noha je pro mě přednější.
Navíc dělají krásné, zateplené zimní boty a dcera má vždy nohy c teple a nepromoknou.
Má zimní Barefoot a k tomu Demar Mammut sněhule, ty používá na zimu pro děti i kamarádka fyzio, u kterých celá rodina nosí Barefoot
dcera si zkoušela Barefoot i klasiku a chtěla Barefoot, má 5let…na sportování měla i tenisky, ale snažím se vybírat širší, lehké a bez velkeého podpadku…
Barefooty jsem kupovala batolatum a malým skolkackum. Když děti vyrostly (6+), začala jsem kupovat decathlon a keeny, protože barefooty nevydržely ani jednu sezónu a navíc do nich teklo. Malé děti toho asi nenechodi tolik, tak to šlo, ale pak už ne. Na skautske výpravy a podobné akce si to už vůbec neumím představit.
Klasickou botu, která drží a sedí na noze.
Ideálně kožená, tkaničky, aby to sedělo na noze.
Módu Barefoot jsem nepochopila. Chodit v zimě v botách s nic podrážkou, tak mi umrznou nohy.
Klasické sněhule do sněhu, břečky.
Pak kožené kotníkové zateplené.
@Menton píše: Více
Ale ne, neumrznou, sama jsem zimní barefooty měla a zima v nich nebyla. Jenže ušla jsem v nich polovinu toho, co normálně, na nějaké popochazeni zajímavý, ale na velké výšlapy to není.
Do těch mých teda neteklo, ale zase staly 4k, v akci. Do těch dětských prostě teklo, nemůžu si pomoct, a navíc se rozpadly do pár měsíců. Staly kolem 1300,víc za boty na čtyři měsíce nejsem ochotná dát. Možná by do těch dětských za 2500 neteklo, ale to nejsem ochotná.
@Platanka chodím hodně pěšky, takže pohodlná bota, co mi vydrží pár let je základ. Teď jsem z těžkým srdcem vyhazovala cca 15 let staré kozačky se slzou v oku…
@Menton to není móda, ale aby bota dobře seděla na noze, což úzké boty na platformě zdravou chůzí opravdu nazajistí…já z toho mám tak akorát křivé prsty a dcera když dostane vybrat, vybere si Barefoot a zima ji není ![]()
První syn má úzkou nohu a tedy nosí klasiku. Boty kupujeme v Sportisimo, Deichmannovi,…
Druhý syn (8 let) má širokou nohu, takže bohužel Barefoot. On je navíc strašný ničitel, takže mu boty vydrží jednu sezonu a můžu je vyhodit do popelnice
Značky Pegres, Ddstep, Protetika, 3F, Koel,… vystřídal jich hodně. A dcera (3 roky) má také široké nohy a Barefoot nosí většinou Ddstep. Ty má teď třetí podzimní, zimní měla minulý rok také Ddstep a letos budu kupovat taky tuhle značku. Nikdy neprotekly a to je vůbec nešetří, furt lítá v mokré trávě a drží,…
V létě měli oba kluci sandále Reima a i první syn si chrochtal, jak jsou měkkoučké. I miluje Skinners ponožkoboty. ![]()
Já sama bych je také ráda vyzkoušela, ale cenově mi to přijde mimo, takže zůstávám u klasiky a manžela to vůbec neláká, tak alespoň za nás ušetříme ![]()
Pokud klasická obuv nedělá zle a sedí, tak proti ní nic nemám ![]()
@Anonymní píše: Více
Mám třeba úzkou nohu, pohodlné boty v klasické obuvi najdu. Jiné než kožené nenosim.
Bota musí sedět na noze, být pohodlná
Ahoj, pro děti vybírám boty, které podporují správný vývoj nožky, takže jsem se rozhodla pro barefoot obuv. Jsou lehké, pružné a umožňují nožkám přirozený pohyb, což mi přijde velmi důležité, zejména pro děti. Na zimu se mi osvědčily nepromokavé barefoot boty, které zároveň udrží nohy v teple. Když jsme hledali kvalitní obuv, narazili jsme na shop dětské obuvi Žirafa, který má skvělé barefoot modely a široký výběr pro děti všech věkových kategorií. Ty jsi už boty vybrala?
My kupujeme převážně barefoot a spíše celoroční. Máme BF boty skrze širokou nožku a vyšší nárt, vždy vše přeměříme a objednáme přes rajdetskychboticek. Máme tam pozitivní zkušenost že vše vypadá tak, jak na e-shopu a zároveň mi to ušetří čas a nervy v obchoďáku.
![]()
Sama teď nosím výhradně BF, dokonce se mi na nich fakt roztáhly chodidla a už nedám lodičky ani sandálky na podpatku. Vidím v nich smysl. U mladšího jsem BF držela do minulé zimy. Letos v lednu mu bude 5.
I tak měl sem tam něco neBF hlavně skechers, protože svítí. Tenhle rok chce vše se Spidermanem, tak má nějakou no name značku z MODIVO asi za 900 KČ, ale v pohodě, zdají se odolnější než Frodda. A starší syn bude mít v létě 9 let a ten BF nenosí, protože dle něj jsou hnusné. A on nebude nosit boty pro klauny. Takže tak no, děti si to vyřešily stejně po svém.
@Menton ono nejde o to podrážku primárně jde o to že barefoot ti netlačí prsty k sobě a pro me osobně je to obrovsky rozdíl s manželem jsme tři roky zpátky začali chodit v barefoot a nic jiného už na nohu nedám když jsem si v létě vzala obyčejné tenisky co jsem nosila dřív bolela me z nich noha
takže si nemyslím ze jde o módu ale prave o pohodlí a pokud ňje někomu dobre kdyz ma nohu svázanou proc ne 😊
Jinak malému 2 roky klasika ddstepy protetiky ![]()