Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím,
chtěla jsem se zeptat, zda někdo nemá podobnou zkušenost. Dcerce bude za 2 týdny rok. Poslední týden u ní sleduju zvláštní záškuby, nejdřív se několikrát třásla jako kdyby jí byla zima, teďka zase začala škubat hlavičkou jako kdyby chtěla říct „ne, ne“.. Nejdřív to bylo jen tak jednou denně, dneska to dělala s malými přestávkami skoro půl hodiny v kuse, ale přitom se na mě mezitím třeba smála a žvatlala. Tak nevím, jestli třeba opravdu jen zkouší něco, co viděla nebo jestli se mám bát nějaké epilepsie. Já sama jsem jako teenager měla docela dost epileptických záchvatů (ale „pouze“ tzv. petit mal ze spánku) a EKG apod. epilepsii nikdy neprokázalo. V ČR bych řekla pediatričce, ale žijeme v zahraničí, zde se o děti starají pouze specializované sestry, které vše zlehčují, je mi jasné, že mi řeknou, že si vymýšlím blbosti. Takže bych se musela objednat přímo k soukromému odborníkovi. Zažil jste někdo něco podobného s vaším dítkem?
Děkuji
Bud to zkousi, ze se ji to zalibili a nebo to muzou byt tiky. Male nic kvuli tomu nerikej, stejne nepochopi, co po ni chces, ale sleduj ji,.jestli to nedela jen pri utcitych vecech, treba pred usinanim, nebo pri hrani. Resit to s odbornikem nemuze byt na skodu. Kluk ma neco podobneho od malicka, jsou to tiky a kazdou chvili se to meni. Driv to bylo mzourani oci, dneska kdyz se nudi, tak skube hlavou.
Bud to zkousi, ze se ji to zalibili a nebo to muzou byt tiky. Male nic kvuli tomu nerikej, stejne nepochopi, co po ni chces, ale sleduj ji,.jestli to nedela jen pri utcitych vecech, treba pred usinanim, nebo pri hrani. Resit to s odbornikem nemuze byt na skodu. Kluk ma neco podobneho od malicka, jsou to tiky a kazdou chvili se to meni. Driv to bylo mzourani oci, dneska kdyz se nudi, tak skube hlavou.
Pokud uz dokaze reagovat na povely, tak se na ni, az to zacne delat, smej a chtej, aby to jeste zopakovala, udelej z toho legraci. Pokud to dela schvalne, mohla bys to takto poznat. Jinak doporucuji resit s odbornikem, proste si ho vydupat.
werryjane píše:
Zdravím,chtěla jsem se zeptat, zda někdo nemá podobnou zkušenost. Dcerce bude za 2 týdny rok. Poslední týden u ní sleduju zvláštní záškuby, nejdřív se několikrát třásla jako kdyby jí byla zima, teďka zase začala škubat hlavičkou jako kdyby chtěla říct „ne, ne“.. Nejdřív to bylo jen tak jednou denně, dneska to dělala s malými přestávkami skoro půl hodiny v kuse, ale přitom se na mě mezitím třeba smála a žvatlala. Tak nevím, jestli třeba opravdu jen zkouší něco, co viděla nebo jestli se mám bát nějaké epilepsie. Já sama jsem jako teenager měla docela dost epileptických záchvatů (ale „pouze“ tzv. petit mal ze spánku) a EKG apod. epilepsii nikdy neprokázalo. V ČR bych řekla pediatričce, ale žijeme v zahraničí, zde se o děti starají pouze specializované sestry, které vše zlehčují, je mi jasné, že mi řeknou, že si vymýšlím blbosti. Takže bych se musela objednat přímo k soukromému odborníkovi. Zažil jste někdo něco podobného s vaším dítkem?
Děkuji
Hih, tak tohle jsem zažila kdysi taky, coby vyděšená matka jsem letěla s dcerou na neurologii .. dcera cestou usnula, takže to doktorka vidět nemohla, nicméně mi dala pro ní tabletky, prý sklidňují a za měsíc že máme přijít na kontrolu. No, po měsíci jsem tam byla znovu s tím, že teda fakt ty léky nepomáhají, že dcera má ty záškuby pořád .. tentokráte mi ale cestou už neusnula, takže to doktorka mohla vidět na vlastní oči .. a následoval obrovskej výbuch smíchu z její stany, což jsem v první chvíli absolutně nechápala, co jako to má být, já hledám pomoc a ona se telí jak kráva .. nicméně poté, co mi vše vysvětlila, jsem se válela smíchy i já. Prý - holčička je zcela zdravá, nepotřebuje žádné léky, to, co pozoruju, je normální dětsko-kojenecká onanie (masturbace) o plenu. Nechápala jsem, ale bylo mi vysvětleno, že je to zcela normální a přirozené i u takto malých dětí, že především holčičky to rády dělají (pleny jsou k tomu ideální) nebo se „hoblují“ o šprcle u postýlky .. ![]()
Takže na jednu stranu jsem byla šťastná, že moje dítko je zcela zdravé, na druhou stranu jsem přemýšlela, jestli nemám dítě erotomana
Dnes už bude dceři za měsíc 16, takže už dávno vím, že erotomanem není, že je to zcela normální a zdravá holka a že je s ní vše v pořádku tak, jak má být. Ale na zážitek s neuroložkou asi nikdy nezapomenu ![]()
Může to byt i nemusí epilepsie. Kamarádky malej tohle z ničeho nic začal taky dělat a má epilepsii. Raděj jít k doktoru zbytečne nez pozde. Tím te nechci strašit. Ale když jsi tím trpěla i ty…
Anonymní píše:
Může to byt i nemusí epilepsie. Kamarádky malej tohle z ničeho nic začal taky dělat a má epilepsii. Raděj jít k doktoru zbytečne nez pozde. Tím te nechci strašit. Ale když jsi tím trpěla i ty…
To by u toho malá spokojeně nežvatlala a nesmála se, přeci jen epileptický záchvat vypadá poněkud jinak.
i tiky mohou byt priznakem epilepsie
jestli muzete tak to pro lekare natocte
hanak píše:Anonymní píše:To by u toho malá spokojeně nežvatlala a nesmála se, přeci jen epileptický záchvat vypadá poněkud jinak.
Malej kamarádky nepřestal v činnosti kterou právě dělal..a epilepsie to je.. ![]()
Teda maminky, náš malej to dělá taky. Je mu deset měsíců, ale přijde mi že to dělá když je rozespalý nebo když naopak ospalý aby se soustředil.
Teda vy my dáváte - bych nejraději šla k dr. hned zítra
Ahojky, tak muj malej ma necelych 8 mesicu a parkrat uz se mi taky usilovne trasl, hlavne, kdyz drzel hracku a zatinal nozky, ja to natocila a ukazala neurolozce, tak mi taky rekla, ze je to nezrala masturbace…nic mene posledni 2 tydny toci hlavou ze strany na stranu a smeje se u toho, taky jsem se vydesila, co to zase je, ale asi jak pise hanak, bude to souviset s tou masturbaci
jen by me zajimalo, jak ji dr. vysvetlila, ze toci zrovna hlavou a dela jakoby nenene, nas malej totiz jeste i zveda zadecek nahoru a dolu a stahuje stehynka k sobe, kdyz je na brise, takze mame veselo a ja jsem pomalu zrala na psychiatra,
náš malej kroutil celkem často hlavou před spaním nebo když byl unavenej(až se mu z toho na svý bujný kštici dredy dělaly), mě bylo zase v tomto případě vysvětleno že je to takový ten „kolíbací syndrom“(jako když kdysi děti usínali v kolébce) ![]()
Dekuji za info, zrovna pred chvili jsem maleho dala do postylky, lehl si na brisko a zacal jak divoch tocit ze strany na stranu hlavou, pritom se al eusmivala dival na obrazky na stene, tak to asi bude ten kolibaci syndrom, diky moc, ja uz jsem holky fakt zrala na psychitra, pac maly me neustale nenicm prekvapuje a v okoli zadne dite tohle nedela, pritom je jinak hodne sikovny a zajima se o vsechno. Chtela jsem se zeptat, mela jste nektera takove citlive dite, z eby vam problemove spalo v kocaru, protoze ho zbudi treba stekot nebo projizdejici auto? Diky moc za odpovedi
…já po mých skušenostech vím…že když je první dítě…tak je většinou doma v klidu.(telina potichu…chodíme po špičkách) takže je zvyklý na relativní ticho a tím je asi i lekavější…neklidně spí, rozbrečí se když někdo kýchne…
kdežto u sourozence..ten je díky staršímu bráchovi nebo ségře v permanentním hluku (vřískot, řev, brečení apod.) tak ten zase spí jak dudek i kdyby letadlo padalo…je to jen můj nároz (aspoň sem to takto vypozorovala u svých dětí )
@werryjane muzu se zeptat, jak to s vasi malou dopadlo?
Dcera ma 9mesicu a posledni 3 dny ma zaskuby, znicehonic jakoby zatne a skubne s hlavou a k tomu pozvedava rameno, trochu me to znervoznuje