Zástup za mateřskou dovolenou - návrat do práce

Anonymní
24.8.16 15:54

Zástup za MD - návrat do práce

Ahoj miminařky, prosím o anonymitu. Jsme velká firma, tak předpokládám, že tady někdo z kolegů určitě chodí.

Na podzim mám TP s prvňochem, pracuju ve větší firmě a smlouvu mám na neurčito. Jedná se to o to, že v nejbližších dnech mi dojde slečna, která mě nahradí. Od mého oznámení těhu šéfové se se mnou nikdo nebavil o tom, zda se se mnou počítá po skončení MD(RD), kterou chci mít na 3 roky. Nikdo se mě neptal ani na to, zda chci mít dítě jedno nebo pět.
VŘ na mou pozici bylo s tím, že se na něj hlásil kolega a bylo mu jasně řečeno, že se jedná o zástup za MD. Ale VŘ nakonec „vyhrála“ (v uvozovkách proto, že slečna na VŘ ani nebyla) slečna, která jak jsem zjistila - je nejlepší kamarádkou šéfové syna.
Moje otázka tedy zní, zda se dá nějakým způsobem zjistit, zda byla slečna přijata jako zástup nebo na tvrdo za mě a počítá se s tím, že se už pak nevrátím na stejnou pozici (slyšela jsem, že zaměstnavatel je povinný držet stejné pracovní místo jenom 6m). Šéfové se ptát přímo nechci, protože ta mlží od začátku, co bylo to VŘ vypsáno a nechci se ptát ani napřímo té nové kočky…
Vím, že to asi moc řeším a za tři roky se může hrozně moc věcí změnit, ale tohle mi vrtá hlavou už jenom proto, že pokud si šéfová s tou kočenou sednou (jako asi že jo, když se znají celý život a šéfová už o ní teď pěje ódy), tak asi nemusím s touto prací (která mě baví a ke které bych se pak chtěla vrátit…a šlo by to i s prckem) počítat…
PS: asi jsem ovlivněna i hormony… :P

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
66806
24.8.16 16:00

No, je to bl. bá situace. Fakt uvidíš, až se budeš chtít vrátit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2220
24.8.16 16:14

Tak zamestavatel je povinen ti drzet misto po dobu materske a rodicovske dovolene. Po skonceni RD ti teoreticky mohou zrusit pozici a vyplatit odstupne, nebo preradit na jinou, odpovidajici pracovni pozici. Ty zamestnavateli po MD hlasis, na jak dlouho chces cerpat RD (coz muzes v prubehu zmenit), cili meli by s tebou takto pocitat, v opacnem pripade viz vyse..
Jinak ja jsem byla ve veeelmi podobne situaci, dopadlo to tak, ze jsem proste nastoupila, pozici zrusit neslo, tak se holt museli rozloucit s mym zastupem, ac ja jim trochu „sesla z oci, sesla z mysli“, ono ne kazda kamaradka stoji za odstupne, nebo nejake popotahovani a zbytecnou administraci :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101565
24.8.16 16:21
@Anonymní píše:
Moje otázka tedy zní, zda se dá nějakým způsobem zjistit, zda byla slečna přijata jako zástup nebo na tvrdo za mě a počítá se s tím, že se už pak nevrátím na stejnou pozici (slyšela jsem, že zaměstnavatel je povinný držet stejné pracovní místo jenom 6m).

No, zjistit se to dá třeba tak, že se dostaneš personalistce do trezoru, či šuplíku, kde má pracovní smlouvy a koukneš do té slečny…
A jinak ano přesně „stejnou židli“ drží pouze po dobu MD, tedy těch 28 týdnů, pak tě musí zaměstnat dle tvé pracovní smlouvy a tedy záleží na tom, jak úzce či široce máš pozici specifikovanou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101565
24.8.16 16:22
@marg píše:
Tak zamestavatel je povinen ti drzet misto po dobu materske a rodicovske dovolene. Po skonceni RD ti teoreticky mohou zrusit pozici a vyplatit odstupne, nebo preradit na jinou, odpovidajici pracovni pozici. Ty zamestnavateli po MD hlasis, na jak dlouho chces cerpat RD (coz muzes v prubehu zmenit), cili meli by s tebou takto pocitat, v opacnem pripade viz vyse..
Jinak ja jsem byla ve veeelmi podobne situaci, dopadlo to tak, ze jsem proste nastoupila, pozici zrusit neslo, tak se holt museli rozloucit s mym zastupem, ac ja jim trochu „sesla z oci, sesla z mysli“, ono ne kazda kamaradka stoji za odstupne, nebo nejake popotahovani a zbytecnou administraci :)

Já tu jen doplním, že tu RD můžeš v průběhu pouze prodloužit, pro její zkrácení už je nutný souhlas zaměstnavatele.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30928
24.8.16 16:23

To je riziko kazdeho zastupu za md+rd. Tri roky jsou dlouha doba, novy clovek zapadne do tymu, treba se ukaze jako mnohem schopnejsi. Ted to neres, sama nevis, jak dlouho budes nakonec doma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1961
24.8.16 16:28

Moc to hrotíš. Jestli se chceš vracet za 3 roky, tak to ještě může být změn. Trh oživuje, píšeš „velká firma“, tak klidně může pojmout více lidí. Nebo ty mezitím objevíš jinou práci s prckem lépe skloubitelnou a nebudeš se chtít vracet. Prostě nemá smysl řešit „co kdyby“… předpokládám, že na stejnou židli po 28 týdnech vracet nechceš.
Ve výsledku je tak úplně jedno, jaký druh smlouvy zástup má, to není tvůj problém/starost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101565
24.8.16 16:33
@hanika píše:
Ve výsledku je tak úplně jedno, jaký druh smlouvy zástup má, to není tvůj problém/starost.

No, úplně jedno to není, pokud má zástup smlouvu na dobu určitou „po dobu MD a RD paní XY“, tak je hodně pravděpodobné, kdo asi tak půjde, pokud bude potřeba se jedné z nich zbavit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1961
24.8.16 16:53
@j.a.n.i1 píše:
No, úplně jedno to není, pokud má zástup smlouvu na dobu určitou „po dobu MD a RD paní XY“, tak je hodně pravděpodobné, kdo asi tak půjde, pokud bude potřeba se jedné z nich zbavit.

Stejně tak, pokud si tam budou někoho chtít nechat, tak to nějak udělají, obdobně jako s oním „výběrkem“.
Právě proto to nehraje roli, pokud jde o návrat do práce v horizontu let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2220
24.8.16 17:25

Zas tak jedno by mi to nebylo. Hoď to za hlavu není moc užitečná rada. Já se těšila na miminko i na mateřskou, ale rozhodně jsem stále po očku sledovala, co se děje v práci, ono to totiž strašně rychle uteče. Držet si své místo pro jistotu, i když by bylo v plánu případně druhé dítě, je celkem dost důležité.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
24.8.16 17:57

Jak to má oficiálně zjistíš jen, pokud uvidíš její pracovní smlouvu.

Nicméně pokud se chceš vracet, tak doporučuji nedřepet doma 3 roky, zůstat neustále v kontaktu s firmou, snažit se i při RD dělat něco na dohodu, nabídnout záskok či výpomoc třeba v době, kdy je práce moc. A zařídit se s dítětem dle toho.
Pozici pro návrat si musíš předpřipravit teď, protože tři roky jsou dlouhá doba. A musíš být pro firmu už teď něčím výjmečná a důležitá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1695
24.8.16 18:21

Myslím, že nikoho se neptají, jestli chce mít dětí osm nebo jen jedno, protože málokdo to má tak, jak si naplánuje :nevim: Hodně záleží, jak bude nová posila šikovná, třeba to bude talent a tebe už na ono místo zpátky chtít nebudou. Musí ti nabídnout něco podobného, ale ne tvou židli. Kamarádka se teď vracela po 3 letech, holčina co šla na její místo měla smlouvu na dobu určitou jen po dobu MD a nakonec si ji tam stejně nechali, jde jí to asi líp a kamarádka dostala stejně placenou práci, podobné místo v kanclu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat