Zatajila mi psychické problémy

Anonymní
11.9.24 13:43

Zatajila mi psychické problémy

Prosím o anonym, protože tady chodí lidé z rodiny a tohle je fakt citlivé téma. Dopředu říkám, že jsem si nějakých náznaků všímal už dříve, ale nebylo to takové silné a tak jsem tomu nepřikládal váhu. Projevuje se to zveličováním veškerých problémů a maličkostí, vztekem, křičením, práskáním dveřma. Člověk by řekl, že se chová jako malé dítě. Dost se to zhoršilo po narození dítěte. Ale to třeba chápu, že je víc unavená, jenže kdo dneska není.
Máme rozestavěný dům - ten už byl rozestavěný v době, kdy jsme se poznali, letos se už dělají dokončovací práce, od příštího roku lze bydlet. Některé věci z důvodu financí řeším svépomocí, takže občas jdu z práce rovnou na stavbu a domů přijdu až večer. Taky jsem unavený a v ten moment na mě spustí všechny problémy, vzteká se, křičí na mě, jak je všechno špatně,… Pak brečí a omlouvá se. Jsou to úplně hysterické záchvaty.
Hledal jsem nějaké dokumenty ke stavbě a náhodou jsem narazil na její zprávu z psychiatrie z doby, kdy jsme se ještě neznali, kde ji doktor předepsal antidepresiva. Ty teď samozřejmě nebere a ani nikam nedochází. Nechci ji hned konfrontovat s tím, že vím, že měla v minulosti psychické problémy. Ale konfrontoval jsem s tím její matku. Ta mi jen řekla, že ona je taková a tak ji musím takovou brát. A když jsem ji řekl, že vím, že brala antidepresiva, tak mi řekla, že tak to prostě je, ať se s tím smířím.
Jenže mě to její chování ničí, hodně mi to ubližuje, když po mě skoro každý večer křičí a vyvádí. Když se přitom náhodou vzbudí dítě, hned je to moje vina.
Ten rozestavěný dům existoval už před našim seznámením, s tím do toho šla. Snažím se tam nebýt pořád a nějak dělit čas mezi práci, stavbu a rodinu. Ale je toho hodně.
Upřímně, kdyby takhle vyváděla před dítětem, už bych s ní nebyl. I když nějaké náznaky byly, nepřikládal jsem jim takovou váhu nebo se neprojevovaly tak intenzivně. Jenže teď je tady dítě a já nevím jak dál.
Pro příklad, když jsem přišel večer domů, tak v afektu začala vyhazovat věci ze skříní s tím, že kde jsem, že potřebuje prát, jak je všechno špinavé, ať se na to podívám. Skříně rozházela komplet po ložnici. Musel jsem ji prostě zpacifikovat, až začala brečet a složila se a začala se omlouvat.
Fakt už nemám sílu tohle řešit téměř každý den. Každý den se prostě něco děje.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
80109
11.9.24 13:51

Brání antidepresiv neznamená nějakou nemoc. A psychické problémy - tys nikdy žádné neměl?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
11.9.24 13:56

Co takhle dočasně se vyprdnout na stavbu, nechat práci dělníkům, trošku zvolnit v práci a pomoci své ženě v náročném období??? 8o Když přijdeš domů, vem si dítě, pošli jí ať si udělá dvě hodinky klidu pro sebe, že se o vše postaráš. A pak nám tu choď vykládat, jak její psychický stav zajisté je nějaká tajná psychická nemoc a ne pouhé vyčerpání z péče o dítě, na kterou je sama. Že kdysi brala AD neznamená vůbec nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
andrasteia
11.9.24 14:01
  1. ze brala AR nic neznamena, ale mela ti to rict. Dnes je bere kde kdo a po nejakym zivotnim kotrmelci je to opravdova zachrana.
  1. odloz stavbu, chapu, ze je to pro tebe dulezite, ale snaz se ji pomoct. A taky di vytvorit vztah s ditetem.
  1. ber si dite i sam na starost. Snaz se travit cas s ditetem i sam jako otec bez ni (treba si odpocine) a vytvorit si s nim vztah. I kdyby to mezi vami nakonec nevyslo, to dite pro tebe snad znamena nejvic a pokud si na sebe nezvyknete ted, nevim, kdy jindy si s nim chces vytvořit vazbu a duveru.
  • Citovat
  • Upravit
35870
11.9.24 14:03

Být s dítětem doma je na palici kolikrát i pro hodně psychicky silnou ženu. Snaž se jí co nejvíc pomáhat a až bude v klidu tak bych si s ní zkusila promluvit jestli se nechce obrátit na odbornou pomoc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1972

Tvoje žena evidentně mele z posledního, nezvládá nastálou situaci a je v dlouhodobém stresu. Tohle je její způsob, jak se s tím vyrovnat (vztek, křičení, hysterické scény, zveličování a následné brečení, když opadne prvotní agrese).
Tohle vůbec nemusí souviset s tím, že v minulosti brala antidepresiva, takhle by ti klidně mohla reagovat i normální holka, pokud by dlouhodobě byla v situaci, kterou nezvládá a která ji stresuje.

Je úplně jedno, jestli ty jsi taky unavený, nebo ne. Je jedno, kolik toho zvládáš ty, kolik toho zvládají ostatní ženy, jestli tvoje manželka šla nebo nešla do situace s domem. Důležité je jenom, to že TVOJE žena TUHLE situaci nezvládá.

Pokud se má tvoje žena uklidnit (a pokud máš mít spokojené dítě se spokojenou maminkou) musíš nejdříve vyřešit tuhle situaci. Dostaň svojí ženu k terapeutovi, který jí pomůže tyhle věci zpracovat. Může to být nějaká forma laktační psychózy, poporodní deprese, normální deprese atd.
Zajisti ženě hlídání, popř. jí najmi chůvu aby se mohla dát dohromady a neměla pocit, že je 24/7 uvázaná s dítětem. (A znovu: je jedno jestli ostatní matky jedno dítě zvládají, nebo ne. Tvoje žena ho nezvládá a to je potřeba řešit).

Pokud nemáte peníze, přijde mi to v tuto chvíli důležitější, než barák. I kdyby měla dostavba počkat.

Zároveň to, že v minulosti brala antidepresiva, neznamená, že má psychické problémy a že ti je zatajila. Znamená to, že psychické problémy měla.
Mluvím z vlastní zkušenosti. Já před cca 10 let antidepresiva brala také a pak mi je psychiatrička vysadila, protože jsem se vyléčila a byla jsem v pořádku a už nebylo nutné je brát. Od té doby jsem v pohodě.
Pokud tvojí ženě psychiatrička antidepresiva vysadila, znamenalo to, že byla v pořádku. Psychiatr ti je nevysadí jen tak.

Důležitá věc je, abys výše zmíněné věci (antidepresiva, dítě, barák, záchvaty vzteku) své ženě nevyčítal. I když máš třeba chuť. Protože tím si nepomůžeš, naopak to ještě zhoršíš. Buď pragmatik… a drž se :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
andrasteia

Co znamena, zes ji musel zpacifikovat?😳

Proc nemuze prat bez Tebe?

Jak dlouho spolu jste a jste manzele?

Jak stare mate dite? Unava dela z normalnich lidi silence, takze tohle bych ji nemela za zle.

Příspěvek upraven 11.09.24 v 14:05

• Citovat
  • Upravit
2790
11.9.24 14:04

Fér to není určitě, pokud měla potíže takového charakteru, že musela brát antidepresiva, normální to není. Ano, drtivá většina z nás si v minulosti prošla, nebo aktuálně prochází psychicky náročnějším obdobím, ale zvládne to bez medikace. I se starostí o malé dítě není její chování normální. Jako který chlap chce po práci doma narazit na hysterickou ženskou, která v afektu hází oblečení ze skříní :roll:. Na druhou stranu pokud je doma na dítě celý den sama, je třeba ji trochu pomoct. Ono se to zdá, ale ta starost o dítě je náročná. Nevím, jak máte dítě staré, ale co takhle ho dát na den k babičce a udělat si den pro vás dva. Nebo ji dopředu řekni: Hele Máňo, v sobotu se na stavbu vykašlu, uděláme si doma pohodu. Udělám ti snídani a pak si uděláme hezký společný den.
Já myslím, že ji dost chybí tohle světlo na konci tunelu, ne něco se těšit. Takhle je pro ni každý den po dni ubíjející bez výhledu na změnu. No a když se k tomu přidá trochu labilnější povaha, je problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Svetluska55
11.9.24 14:15

Mně je zle z toho, jak emocialne ploše dokáže zakladatel psát o matce svého dítěte.
Vy jste proboha parťáci, ne soupeři. Tebe nezneklidňuje, že se s tvlji ženou něco děje? Místo toho vyhrabes lékařskou zprávu a řičíš - aha! Byl jsem oklamán!
Kdybych věděl, že tahle klisna ma vadu, nekoupil bych ji!
Vystrč si prosím hlavu ze zadku a zkus najít nějakou lásku, pochopení a empatii. Pokud v tobě žádné není, dopřej své partnerce tu službu, rozejdi se s ni a už prosím žádný vztah nezačínej.
A „pacifikovani“ radši nekomentuju, jakpak asi proběhlo?

• Citovat
  • Upravit
2790
11.9.24 14:24

Vám fakt všem přijde normální její chování? Předpokládám, že říct muži, že je toho na mě moc a potřebuju voraz se dá i normálně, ne hysterákama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
11.9.24 14:26
@baracudas píše: Více

Jak víš, že mu to třeba opakovaně neříká? Jen on vidí prostě práci a stavbu, trochu tunelově. O dítěti nenapsal téměř nic a o ženě mluví s despektem, jako co si dovoluje být vyčerpaná až do hysterie, když ví, že mám ten barák a musí se na něm dělat :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.9.24 14:27

@andrasteia Prostě jsem ji chytil a držel vší silou. Žádné násilí si pod tím nepředstavuj. Jen jsem potřeboval, aby se uklidnila, protože by to skončilo třeba i nějakým úrazem.

Jinak jsme spolu čtyři roky, dítě má třičtvrtě roku. Babičky na hlídání se tady střídají, jak má zrovna která čas, ale většinou jsou tady aspoň na dvě hodiny skoro každý den. V neděli se snažím brát dítě ideálně na co největší část dne, ať už je to procházka s kočárem, nebo nějaká jiná „zábava“.
Ale i tak, třeba když se dítě poblinká, nebo ušpiní, je kvůli tomu úplně hysterická scéna, okamžitě svlíkat, hned se musí zapnout pračka, i když se tam dá třeba jen jedno malé tričko. Neumím si představit, až dítě bude třeba na pískovišti a bude špinavé až za ušima.

S tím barákem, je to odhadem tři měsíce před dokončením, aby se tam dalo i bydlet. Na dělníky teď nejsou peníze, takže musím svépomocí nebo to odložit. A to mi přijde škoda takový kousek před dokončením.

Nevím, jak víc ji mám pomoct. S našima jsem domluvil hlídání. Tchýně k nám ale třeba nechce moc jezdit. Někdy mám pocit, že by byla raději, kdybychom bydleli u nich. Třeba jeden den tady byla máma, hlídala dítě celé odpoledne. Odjížděla v sedm večer. Ještě se ženy ptala, jestli něco nepotřebuje, prý ne. Žena si ale taky nechce nechat pomoct v domácnosti. Když se ji máma nabídla třeba s umytím oken, tak žena nechce. Já jsem pak přišel v osm a hned se do mě pustila. Ptal jsem se mámy, jestli byla žena celý den v pohodě a prý ani náznakem, že by mělo být něco špatně. A pak jen přijdu domů a nechápu.

• Citovat
  • Upravit
2790
11.9.24 14:29

@unuděná Tak to si musí zakladatel odpovědět sám, jestli to spolu probírají někdy v klidu. Pokud jsou její záchvaty jen vyústěním toho, že se problém neřeší i přes její snahu, tak by se měl zakladatel chytit za nos, cestou z práce koupit kytku, večer uspat dítě, uvařit/objednat dobrou večeři, dát si s paní víno a probrat to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
11.9.24 14:30
@Anonymní píše: Více

Mluvil jsi s ní o těch jejích stavech někdy v klidu? Večer u telky, když už dítě spí, to téma načni. Citlivě. Že bys jí rád pomohl, že ti nepřijde úplně normální takhle vyšilovat a jestli by nechtěla zkusit odbornou pomoc, aby jí bylo lépe, třeba jen kvůli tomu dítěti. Uvidíš, co ti na to řekne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5959
11.9.24 14:53
@inkakřivák píše: Více

A ty běžně vyhazuješ věci ze skříní a křičíš? Tobě to přijde normální?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí