Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Asi bych se obratila na druzstvo (jestli je to druzstevni byt) nebo na nejakeho spravce a melo by to jit podle me opravit z fondu oprav (jestli si neco takvoeho platite:-) )
Protékající parapet znamená, že je to špatně odizolované a je to nutné předělat. Pokud je dílo v záruční době, jde to na účet provádějící firmy. Jestliže je zkrachovalá nebo je instalace oken po záruce, budete si to muset zaplatit sami (tak mi bylo řečeno). Dům, kde jsou bytové jednotky v osobním vlastnictví, by měl mít ze zákona ustanovené sdružení vlastníků bytových jednotek a nějakého správce, většinou je to placená firma. Družstevní byt má družstvo. V obou případech bývají tyhle závady řešeny ze společných peněz, které se vybírají do fondu oprav. Jiná věc by byla, kdyby jste si závadu zapříčinili vlastní rukou a to byste si taky sami zaplatili.
@Anonymní píše:
A to malování by šlo přez pojišťovnu???
Záleží na rozsahu pojištění. Základní pojištění bytu tohle nepokrývá, většinou je tohle zahrnuto v pojištění domácnosti a to ještě podle konkrétního typu. Bude to napsáno v pojišťovací smlouvě.
No já bych to teda řešila jinak - 2 roky po montáži je stejně záruka v prdu krach nekrach firmy. Družstvo nebo majitel by to měli opravit, ale jak vím, jak to funguje je to na dlouho.
Takže pokud vím, že mi tam teče, raději si to opravím sama a mám klid a žádné škody.
Parapet bych z venku zapěnila a zevnitř sundala omítku, a pod parapet narvala silikonový tmel
@eviliska píše:
No já bych to teda řešila jinak - 2 roky po montáži je stejně záruka v prdu krach nekrach firmy. Družstvo nebo majitel by to měli opravit, ale jak vím, jak to funguje je to na dlouho.
Takže pokud vím, že mi tam teče, raději si to opravím sama a mám klid a žádné škody.
Parapet bych z venku zapěnila a zevnitř sundala omítku, a pod parapet narvala silikonový tmel
Pokud je i nová fasáda (zateplení), tak s tím zvenku nezmůžou sami nic. ![]()
@TýnkaK přez zapelení ne, to je fakt, ale kdyby bylo, tak by stačilo dodělat plechařinu a tést by tam fakt nemělo kudy
.
Píšu díky mým drahým zkušenostem s dr. bytem. Stalo se nám něco podobného, ale fasáda ještě nebyla.
Fasada nova neni, nemame zatepleny dum, nejsme jedini komu do bytu tece
nekdo rikal, ze si dokonce okna vymenil a stejne to nepomohlo
pri kazdem vetsim desti me jima hruza, jestli nejsou sousedi vytopeni
![]()
ale vim, ze co jsme menili okna, ktera byla jeste drevena, tak ta firma rikala, ze oni parapety neistaluji, ze bychom museli nejakeho zednika, chlap sice zednik je, ale s timhle nema moc zkusenosti
, ono prave i ostatni uz rikali, ze to znova zatmelovali a efekt stejne zadnej
ja uz fakt nevim, tenhle byt je kaorat k vzteku, kdyby na nem nevisela hypoteka, tak me tu nikdo neuvidi
![]()
soused si daval predokenni zaluzie a udajne ma klid, ale podle me je to blbost, ne
Kdyz tece pod parapet, tak davat predokenni zaluzie
![]()
Ono podle mě neteře pod parapet, ale voda vtéká do spáry mezi oknem a parapetem.
Tím by to měl spravit právě silikon, nebo kompletní výměna parapetu. Zkus se zeptat nějaké klempýřské firmy. Některé dělají i konzultace zdartma a jestli je to problém celého domu, tak by se to mělo na náklady družstva opravit.
Ahoj, nastehovali jsme se do bytu, kde jsou asi 2 roky plastová okna, bohužel firma nějak zkrachovala, tak se nemame ani kde dovolat
. Při větším dešti nám zatéká pod parapetem a bojím se, abychom nevyplavili sousedy
, tento problém mají všichni, kterým měnili okna, tak nevím, co teď dělat
nemáte někdo stejnou zkušenost a co s tím???Popřípadě, když budou muset sousedi vymalovat, jde to nějak přez pojišťovnu, jak to kdyžtak uplatnit??? Moc díky