Děti (syn 5 let, dcera 2 roky) si závidí dárky

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
2528
18.11.13 11:47

závidí si dárky

Příspěvek upraven 11.12.13 v 13:00

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
50725
18.11.13 11:54

Tak na Vánoce dostanou dárky oba, tak by to mohlo být OK, ne?

Někdo to řeší tak, že dává druhému dítěti v den narozenin prvního dítěte taky malý dáreček, ale to se mi moc nelíbí. Vysvětlujem, učíme, že teď má dárek ségra, on bude mít příště, necháme ho, aby jí popřál, ten dárek jí předal - ať se učí mít i radost z toho, že někoho obdaruje. Vypíchneme, co je na tom dobrého i tak a pro něho (všichni si dáme dort).

Taky má tendence jí to pak zabavovat (aneb co je tvoje, to je moje, ale co je moje, do toho ti nic není :mrgreen: ), ale ty hračky se stejně tak nějak slijou a je to obou dvou, hrajou si pak s tím společně, neděláme rozdíly, co kdo dostal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2242
18.11.13 11:55

Já si pamatuju i sebe, že jsem sestře taky trochu záviděla, moje děti taky, ale tak nějak rozumně, rozhodně to není nic, co bych vyloženě potřebovala řešit. Hračky si naše děti musí půjčovat, ten, kdo je dostal, na ně má přednostní právo zvlášť v období, kdy je hračka nová, ale jinak kdo si ji vezme dřív, ten si s ní hraje. Stalo se mi např., že staršímu se líbily nové pastelky mladšího, po čase ho přemluvil, že si pastelky vzájemně vymění. Je to teda trošku zneužívání pozice staršího, mladší na to ale kývnul, tak jsem to tak nechala být, stejně si je nakonec půjčovali. Tvůj synek se musí naučit, že dávat dárek je taky radost a že se můžeme radovat i když dárek dostane někdo jiný (třeba právě proto, že si ho pak budu moct půjčovat:-) ).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2528
18.11.13 11:59

"

Příspěvek upraven 11.12.13 v 13:01

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15225
18.11.13 11:59

Souhlas s @Angua Děti se musí naučit, dárek dostane je ten, kdo je oslavenec.
U známých tohle své syny nenaučili a ti tak stále žárlí na to, co kdo dostal, i když je jim 12 a 10 let. Neexistuje, aby ten druhý na narozeniny prvního taky něco nedostal. Nebo aby dostali společnou věc. Vidím to jako selhání rodičů a usnadňování si výchovy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3905
18.11.13 12:00

Mam trilete dvojčátka, narozky jsou asi jasne :mrgreen:, na svatek dostavaji nakou hru dohromady, nebo třeba jedna něco ( napr. auticko) a pastelky nebo cokoladku obe ;), myslim, si, ze by to taky moc nepobraly ze dostane dáreček jen jedna, vzdyt to malému musí byt lito :andel:,jo a darky ke svatku tak maximalne do 200 i s cokoskama, staci ze babicka je v tomhle silena ;). na mikulase dostanou, takove baterecky co promitaji na strop zviratka a nakou malou cokoladku, ovoce a najspis i cibuli :mrgreen:,,během roku bez nakych duvodu hracky nekupuji ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3905
18.11.13 12:02

Cca od tech 5 let mam v planu, ze tak která nebude mit svatek, pujde se mnou vybirat dáreček pro sestřičku, jo ale takových idealizaci uz jsem mela 8), tak uvidíme :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
18.11.13 12:16

@joanee můj 4,5letý tohleto chápe… Nikdy jsem si nevšimla, že by mu to bylo nějak líto. Samozřejmě, když má pak něco on, tak se postarám o to, aby si všimnul, že teď jde zase o něho, že teď má dárek on a ségra nemá.

Třeba strýc s tetou dělali i to, že když měli někam jít a jeden byl nemocný, tak nešel ani druhý. Chápu, že tomu nemocnému to může být líto, ale kdybych byla v roli toho zdravého dítěte, tak bych bráchu nenáviděla. Přijde mi to podobné (taky dávali vždycky dárek i tomu druhému).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
18.11.13 12:17
@joanee píše:
Cca od tech 5 let mam v planu, ze tak která nebude mit svatek, pujde se mnou vybirat dáreček pro sestřičku, jo ale takových idealizaci uz jsem mela 8), tak uvidíme :kytka:

To je výborný nápad, letos ho už zapojím do procesu a půjde koupit ségře něco k narozeninám. Zatím jsme to dělali tak, že jsme koupili, zabalili a on jenom předával. Akorát se trochu bojím, že jí vybere dárek dle svého vkusu - tedy auto :mrgreen: (aby si s ním pak mohl taky hrát :lol: ) Uvidíme, jak se s tím popasujem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21994
18.11.13 19:13

U nás na narozeniny jednoho také vždycky něco malého dostane i ten druhý - nevidím to jako žádné „usnadňování výchovy“ či „selhání rodičů“, jak tu zaznělo - na takovéhle věci výchova nestojí. Ten, kdo narozeniny nemá, dostane jen symbolickou drobnůstku - omalovánky, samolepkový aršík, malého angličáka, prostě maličkost pro radost - žádné velké dárky.

V tomto směru nevidím důvod k jakýmsi „principům“ - samozřejmě, že kdyby si ten druhý dárky vyvztekával, vyžadoval nebo cokoli podobného, tak se můžeme o výchově bavit - ale rozsvítit oči druhého dítěte maličkostí, to mne nic nestojí.

Já jsem taky ráda, když mi někdo udělá radost maličkostí „mimo pořadí“ - tak proč bych ten pocit nedopřála dětem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
18.11.13 20:10
@BohunkaP píše:
Já jsem taky ráda, když mi někdo udělá radost maličkostí „mimo pořadí“ - tak proč bych ten pocit nedopřála dětem…

Jo, to já taky, i dětem, i všem. Protože je mám ráda, chci, aby měli radost. Ale tady pro mě zní důvod „aby ti nebylo líto, že on/a má a ty ne“ a to už je pro mě divné… Z druhé strany, já bych taky radši, kdyby mi někdo dal dáreček, že chce, abych měla radost, ne protože mě lituje, že já, chudinka, nic nedostanu :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21994
18.11.13 20:22
@Angua píše:
Ale tady pro mě zní důvod „aby ti nebylo líto, že on/a má a ty ne“ a to už je pro mě divné…

Tak… to už je asi na každém, jak to podá :D U nás to není žádné litování „on má, Ty ne“… většinou něco ve smyslu „viděla jsem, že už máš vylepené všechny samolepky a v obchodě jsem viděla tyhle krásné, tak jsem Ti je vzala pro radost“… O nic nejde, dítě má radost a je to :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
18.11.13 20:39

@BohunkaP pro mě je důležitý i ten můj pravý důvod. Tohle udělám klidně kdykoli jindy, ale programově ne v den narozenin, protože ten druhý něco dostal. (tím neříkám, že když se to hodí a dítěti dojde bublifuk, tak musí počkat na jindy, to zas ne :mrgreen: ale abych to plánovala - jeden dostal, druhý musí taky, to je pro mě fakt divné)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15225
19.11.13 09:01
@Angua píše:
@BohunkaP pro mě je důležitý i ten můj pravý důvod. Tohle udělám klidně kdykoli jindy, ale programově ne v den narozenin, protože ten druhý něco dostal. (tím neříkám, že když se to hodí a dítěti dojde bublifuk, tak musí počkat na jindy, to zas ne :mrgreen: ale abych to plánovala - jeden dostal, druhý musí taky, to je pro mě fakt divné)

Moje slova. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3115
19.11.13 09:13

Tak na Vánoce dostanou dárky oba a když tak si je půjčí.
My máme dva kluky a starší teď brečí i o hračky se kterými by se už normálně ani nehrál. Takže občas je pláč, ale řekla bych v normě. Na narozeniny dostává dárek jenom ten který narozeniny má. Takže když měl mladší syn rok, starší se mnou vybíral dort na netu, byl ho se mnou i vyzvednut - hrozně to prožíval:-). Dárky si pak půjčily.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin