18měsíční rozdíl mezi sourozenci

328
28.10.13 11:01

18m rozdil mezi sourozenci

Přeji krásný sváteční den :-),
poprosila bych o nějaké rady. Máme syna 14m a v unoru se mu má narodit sestřička, takže od sebe budou 18 měsíců. Malej zatím neumí chodit, chodí jen kolem nábytku, ale sám nechodí. Mám se tedy už ted dívat po sourozeneckým kočárku? Co všechno by měl malej zvládat, abychom tak nějak úspěšně zvádali obě děti najednou? Ted možná budu znít i divně, ale přemýšlím, jestli druhé dítě budu mít stejně ráda, jak to první. Mám z toho strašný strach. Pokud máte někdo děti takto od sebe a stejné problémy, napište. Ani nevím, jak mám řešit spaní - zda malého naučit už z postýlky na velkou postel. Jak budou spávat spolu v pokojíčku, když malej se v noci často budí a brečí? Jestli nebude lepší nechat tatínka spát se synem a já s malou ve vedlejším pokoji apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
379
28.10.13 11:15

Ahoj, tak já mám holky 16 měsíců od sebe. První teda chodila už v roce, ale na delší trasy se vezla, pořizovala jsem kočárek Baby Jogger sity select a byl super..velkej koš, do kterého jsem dala veškeré nákupy, vešla jsem se do veškerých dveří..odporužené kola..prostě úžasnej..dá se použít potom i jen na jedno dítko..Jinak tu větší jsem učila pomalu v pokojíčku, malou jsem měla pak u sebe a ted malé je 13 měsíců aspí obě spolu v pokojíčku na posteli..máme dané dvě vedle sebe..když se jedna vzbudí..druhá spí dál…zatim se mi nestalo, že by se vzbudily navzájem..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pavlats
28.10.13 11:18

@maminkas Ahoj, já mám děti 17 měsíců od sebe. Na sourozenecký kočár jsme neměli, takže manžel na ten náš vyrobil prknko a ta starší se vozila na něm. Měla kšírky, aby náhodou nesklouzla a šlo to. Blbý to bylo, když pršelo, ale to jsme časem taky vychytali širokou pláštěnkou.
Jinak jsme je uspávali zvlášť, a protože nemáme pokojíčky, tak jsme tu menší přenášeli do ložnice, když jsme šli spát my. Ale doporučuji, pokud to půjde učit spát hned v jedné místnosti. My jsme s tím pak měli problém, i když teď už je to také v pohodě. Jo a měla jsem v ložnici dvě malé postýlky (používala jsem cestovní s kvalitní matrací) a v pracovně, kde jsme tu menší uspávali kolébku.
Neboj ono to půjde.
Já musím říct, že to bylo v klidu. Teď je holkám 3,5 a 2roky. Jasně, že taky bylo pár napjatch okamžiků, ale vesměs v pohodě. Člověk to všechno postupem času vychytá. Moc se radit nedá, každé dítě je jiné, má jiný režim a tak. Ale buď v klidu, to půjde.

• Citovat
  • Upravit
11565
28.10.13 11:19

S tímhle odstupem zkušenost nemám, ale pokud jde o sourozeneckej kočár, říkám ano. Malá taky moc nechodila, a moc ráda se sveze ještě dneska (26m), a pokud někam máme dojít načas, tak je to přímo nutnost. Myslím, že i pokud jde o pohodlí pro Tebe (abys neměla jedno dítě v kočáru a druhé nehonila po okolí), se ten kočár hodí. Jinak samozřejmě pokud chceš nosit malou v šátku nebo Manduce třeba aspoň do půl roka, tak to nebude třeba, ale to se mi nezdá.

Jinak pokud jde o spaní a postele, záleží hodně na vás. Pokud se malej budí a brečí, asi bych ho frkla k tatínkovi a spala s malou. (Ale já teda spala s malou sama i s první, aby se muž vyspal do práce a mohl mi pomáhat přes den ;) ) Pokud jde o postýlku, záleží, jak spí. Pokud se moc nemele a před spaním nebrečí (tedy nebude vadit, když bude moct ven), můžeš mu koupit postýlku se zábranou - bude možná pyšnej, že je velkej brácha. Když ale vidím, jak spí naše malá, tak jsem teda ráda, že je doteď v postýlce a koupila bych malý její vlastní druhou dětskou - když nebude echt luxus nebo z druhý ruky, nebude to ani taková pálka. (Jinak za sebe lobbuju pro kolíbku, nám se moc osvědčila, že jsme v ní uspávali místo na ruce; ale ne každýmu dítěti to je vhod, a Tvůj problém by to odsunulo jen o půl roku.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7974

Do února daleko, ale klidně si nějaký předvyber. U starších jsem to dělala tak, že dokud bylo mimčo mini, nosilo se v šátku a starší měli kočárek. Když se rozchodili, mimčo dostalo kočárek (už sportovní) a starší jsem občas narvala k mimču. Ale třeba teď máme dvojčecí :nevim: Zrovna u kočárku dost záleží, jaký máte styl života a tak.

Starší vyfasovali postel až po narození mimča. Mimčo bylo v košíku. Postel dostali kolem druhého roka s velkým halasem a oslavou, jak jsou velcí ;) Miminko spalo u mě a tatínek u staršího, aby se nebál v pokojíčku.

A neboj, děti nikdy nebudeš mít ráda stejným způsobem, to u dvou různých osobností ani nejde, ale ta síla bude stejná. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14856

Kočár stoprocentne využijes, muze chodit do 14 dnu, nebo do tri mesicu, ale i tak, nikdy neujde tolik, aby jsi mohla dojit pohodlne na nakup. Sourozenecky kocar ti hodne usnadni zivot.

mam rozdil dva roky a taky jsem mela kocar, ted ma starsi tri roky a jeste se nekdy sveze. Syn ma 14 mesicu a taky nechodi, je to na spadnuti, ale pochybuju, ze toho v zime nejak extra nachodi.

dcera byla ve sve velke posteli uz do roku a pul, ale syna si v tomhle veku v posteli neumim presstavit. Spime vsichni pohromade, kdyz malej rve, malokdy se dcera vzbudi. Ja na zacatku mela syna v posteli, v takove male prirazene postylce, dcera si sla nekdy lehnout k nam.

co by mel zvladat…nic, tohle kvuli sourozenci neuspisis, spis si ty musis najit nejake figle a pomucky. Dcera mela jeste pleny, do dvou a pul :roll: Nezbytnosti u takovehodle vekoveho rozdilu je satek nebo manduca na noseni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7725
28.10.13 11:58

@maminkas Mám rozdíl trošku větší - 21m. Kočárek jsme nikdy nepotřebovali, asi od narození do půl roku jsem nosila malou v šátku, starší buď pěšky, anebo když byla extrémně unavená tak v kočárku. Ale sourozenecký by pro nás byla zbytečná investice (i z toho hlediska že starší už po obědě nespala), tudíž nebyl důvod ke koupi. Rozhodovala bych se asi v momentně když se prcek narodí, dneska není problém si něco koupit během pár dnů.

Postel - starší jsme dali do postele v 18m, 3 měsíce před porodem. Nebyl v tom sebemenší problém (dělali jsme to kvůli místa v ložnici - dvě postýlky by se nám tam nevešli). Od půl roku mladší spí obě spolu v pokoji (a to mladší až do roka v noci vstávala na UM zhruba 2-4×), nebudí se, a to ani v případě že jedna z nich v noci řve jak na lesy (a že to umí) :) - zvykly si na to. Stejně tak mladší usne při jakémkoliv hluku, je prostě zvyklá nemít doma ticho… je to pro nás výhoda, že můžeme jít komkoliv.

S tím co by měl umět neporadím - dcera měla plíny (do 25m), neuměla se sama najíst, neuměla se sama oblíknout, nebyla vůbec samostatná. Učila se to postupně. Naopak mladší dcera má 18m nají se sama líp než starší (tzn bez toho okolního nepořádku) už od nějakých 11-12m. Začíná se zhruba od 15m sama i oblékat (starší s tím má problém doteď).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
465
28.10.13 12:28

Mám děti od sebe 16 měsíců a sourozenecký kočár nemám, starší syn se mi v kočáru vzteká a raději chodí po svých. Na delší trasy máme manducu a krosnu (s tou chodím i na dětské hřiště :mrgreen:). Jinak já spím s miminkem v ložnici a manžel v dětském pokoji, kojím co dvě hoďky ve dne v noci, tak by se tu moc nevyspal. Ten pocit, že nemůžu mít dalšího tak ráda jsem měla taky, ale po porodu hned zapracovaly hormony :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7376
28.10.13 13:15

Máme stejně. Dcera se naučila spát v pokojiku týden po mém druhém porodu. Zatím tam spi s tatínkem. Souro kočár nemáme, ale mám skejt a nositka. Dcerka ale chodí od 10 mesicu. Spát v jednom pokoji.. nevyspite se nikdo. Zkoušeli jsme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pavlats
28.10.13 15:39

No každý má své zkušenosti. Já jsem děti nikdy nenosila, nedala bych to kvůli zádům. S kočárem to u obou bylo v pohodě, jen byla nutnost tu starší naučit buď za ruku nebo se držela kočáru, když se nechtěla vézt na sedátku. A měli jsme i období, kdy byla na kšírkách, aby nezdrhla. Lepší než kdyby vlítla pod auto.
A s tím spaním. Jak jsem psala. Tu menší jsme uspávali v pracovně a přenášeli ji do ložnice, když jsme šli s manželem spát. Pak už jsme do rána spali všichni v jedné místnosti a bylo to v pohodě. Malá se budila tak dvakrát za noc, ale starší nevzbudila a vyspali jsme se slušně.
Teď budeme mít v dubnu třetí a bude to zase tak, vzhledem k tomu, že pokojíčky teprve přistavujeme.

• Citovat
  • Upravit
18357
8.11.13 22:16

Ahojte, prosim o radu na veci v kterych nemam jasno. Ted mame doma nedonosence, takze 14 mesicu podle TP, v breznu dalsi, s tim ze mam opet riziko ze to bude driv, takze by mezi nema melo byt cca 18 mesicu, mozna min. Ten drivejsi porod jsem uz nejak „naplanovala“ aby to beze me doma zvladli, kdo bude jak hlidat a pod, ale mam nejake nejasnosti jak pak doma s obema, manzel navic pracuje na druhem konci republiky v rezimu 6-7 tam, 3-5 doma takze na ne budu spis sama, s tim ze tu je kazdy den tchan, ktere budu muset vic zaprahnout a tchyni taky.. Do dvojkocaru nechci jit, starsi v nem nevydrzi, max 30 min a chce ven, takze to male bude spat venku na zahrade v hlubokem a kdyz nekam budem muset tak male pujde do satku a starsi ktery ted zacina chodit v pripade nouze ve sportaku. Ale nedokazu si predstavit treba nakup. Okolo je jen jede maly obchod tak na chleba a nutny nakup, ale jinak jezdime do hypermarketu. Budu mit auto, ale jak jet na nakup s obema? Nebo i s kocarem, s obema na nakup, no nedokazu si to predstavit :oops: jeste itesco.cz me napadlo, to jsem ted zkusila poprve. Dale spani - jak to vyresit? Male asi budu mit u sebe v obyvaku v cestovni a do loznice kde bude spat starsi v postylce ho dam jak pujdu ja? jak jste to resily? Mame 2+1, takze jinak to nevymyslime nez bude detsky pokoj. Buzeni v noci, asi se budou navzajem budit, starsi ted vstava 1, nekdy i 2× na UM. Koupani jak nafazovat? Co delalo starsi, kdyz jste kojily? Nedelam si iluze ze budu kocarkovat a objizdet Phu jak s prvnim, prece jen uz budou dve. Jinak bych si to i predstavila bydlime na konci Phy, takze prochazku do pole snad zvladnem vsichni, starsi mi usinal 300m od baraku, tak snad i to druhe bude a ten starsi to ujde tech 600m, hriste mame od baraku 3min pesky, to snad taky ujde..plenky neresim, nocnik zatim totalne ignoruje, takze s dvema plenkacema pocitam, na jezeni pracujeme, oblikani zatim nic..co jineho by ten starsi mel jeste umet nez se to druhe narodi?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2090
8.11.13 22:24

Ahoooj :-) mám od sebe děti 19m.ze začátku jsem tápala ale ted to je vymakané :-).
kočárek mám pegperego s nášlapcem nebo jak se tomu říká. takže starší stojí vezese vzadu a mladší v kočárku. bez problému jezdíme na nákupy. taky jsem z kraje prahy bez krámku, pouze drahý, takže dojíždíme vlakem a jde to.
spání bývali jsme v garsonce takže jednu postýlku obyč. druhou cestovní. starší už spal celou noc, mladší ho nevzbudil… se divím sama :D.
koupání starší pomáhal podával něco, koukal… ted pomáhá už víc popř. je koupu už i najednou.
co ještě si se ptala? no ze začátku je to těží než se starší naučí, pochopí a než se všechno zajede a začne fungovat. ale zvládnout se to dá i 22letá samoživitelka to zvládla tak ty určo taky :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2090
8.11.13 22:27

A s kojením, starší si mezi tím hrál popř. i já s ním. nosí mi všechny auta a dělá si u nás garáž :mrgreen: aj. to taky šlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
8.11.13 23:32

@tytyty Mám jen jedno, ale tak co vím:
Nákupy: s minimiminem bych dala malýho do vozíku an sedátko a mimčo v sedačce na vozík (dceru ani dneska nemůžu nechat běhat po krámě, nakupovala by sama), to půjde do těch cca 9m co bude mimino ve vajíčku.
Na procházky bych zvážila skejt na kočár.
Pokud jde o spaní, to neřeš. Nějak se to udělá. Někdo bude muset snést spoluspáče ;) Třeba překvapí větší, že se budit nebude…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43
8.1.14 22:04

Ahoj, ted jsem narazila na tuto diskuzi. snad Ti jeste k necemu bude muj prispevek.
Mame to stejne, dva kluci od sebe cca 18 mesicu. Mladsi se narodil v srpnu, takze ted mam za sebou neco pres 4 mesice. Tak se muzu podelit o zkusenosti.

Spani jsme zpocatku resili tak, ze manzel spal se starsim v pokojicku. ma detskou postylku, ale poridili jsme mu vetsi (140×70), je to strasny cestovatel, takze do velke postele ho jeste davat nechceme. Mrne jsem mela u sebe, sice vedle postele stala postylka, ale spal se mnou v posteli. Starsi uz byl predtim zvykly spat sam, takze slo spis o manzela, aby se vyspal :-) Zpatky k nam se nastehoval cca ve 3 mesicich, od te doby spi mladsi v postylce, i kdyz obcas, kdyz ho v noci kojim, tak oba usneme a vzubdim se treba za hodinu. Proste, jak to vyjde, ale on je v noci hodny. Jen teda starsi se rano kolem 6 budi a uz nechce byt v postylce, tak ho beru knam, nekdy jeste usne, nekdy uz vstavame. Tou dobou uz mam u sebe i toho mladsiho, takze nakonec spime rano vsichni 4 v posteli a to je docela tlacenka :-)

Stehovani do pokojicku ke strasimu braskovi planujeme nekdy mezi pul rokem a rokem. Ale proste uvidime, jak to pujde. Rekla bych, zeto nebude problem. Starsi je nauceny usinat dobre a kdyz usne, tak je jako mrtvola. Mladsi se snad taky nauci usinat.

Co se tyka kojeni, tak nevim, jak to mas se starsim, ale ja je kojim oba. Ne pokazde, ale zpocatku, tak prvni 2 mesice, to bylo casto. Nevadilo mi to a nemusela jsem resit, jak starsiho zabavit :-) Ted, kdyz sam nechce, tak u nas stoji a dohlizi, aby mimi pekne bumbalo:-)Po kojeni mu poplacava zadicka na odrihnuti.

Jinak se mi osvedcilo ho hodne zapojit do pece o miminko. Pomaha mi ho koupat, pripravuje mi plenu, kdyz ho prebaluju. Drzi krem, proste je dulezitej. Koupani resim tak, ze nejdriv koupu mimco a kdyz ho vyndam, tak soupnu do vany starsiho a ten si ve vane hraje, zatimco mimco mazu. Mam ve vane postavenou malou vanicku. Pak ho vyndam a to zas prcek kouka, jak mazu starsiho. Docela to jde, pokud nema jeden nebo druhej extra blbou naladu. To se pak radeji na koupani vykaslu:-) Protoze jak jsem si overila, kdyz jeden zlobi, tak jsem nervozni, prenesu to na oba a je to peklo. Takze radeji usmudlany, nez protivny.

Problem mam s vypravovanim ven. A to velky. Starsi ma ted vztekaci obdobi, pri oblikani rve jako tur a utika. Takze kdyz potrebuju vypadnout ven, aby mohl mladsi spat, tak je to blby. Bud ho proste obliknu nasilim, on se vyrve a pak jdeme.Nebo mu reknu, ze teda jdeme bez nej, ale to je potreba odhadnout, jestli zabere. Vetsinou to zabira, uz jsem oblecena, beru miminko do naruci, ze jdeme a on pribehne s oblecenim a chce se oblikat. Nebo proste nejdeme, jako treba dnes.

Pro transport mam - hluboky kocar Inlgesina Magnum( k nemu skejtik), golfky, satek, manduku a ted cca 3 tydny jezdime hodne s motorkou. Potreba vhodne nakombinovat. Sourozenecky kocar jsme nekupovali a podle toho, jak to mame, si myslim, ze neni potreba. Starsi zacal chodit v 15 mesicich

Takze bud vezmu malyho do satku a starsi jde pesky, jede na motorce, nebo kdyz nekam spechame, tak v golfkach. Nebo hodim malyho do Inglesiny a starsi jede na skejtu a popochazi, pripadne ho nesu na zadech v manduce. Prcek vydrzi v kocaru tak 45 min, takze s sebou nosim satek nebo manduku. Pak ho teda soupnu do satku a starsi bud jde, nebo si vleze do kocaru. Rad jezdi i v kosiku pod kocarem. Na nakupy beru Inglesinu, starsiho do Manduky, prilitneme do obchodu a rychle nakoupim, nez se malej vzbudi. Vychazi mi to tak akorat, ze akorat kdyz jsem u pokladny, tak zacina vriskat. Takze ho prendam do Manduky a starsi jde domu pesky, nebo si vleze do kocaru. Nakup se veze v kosiku pod kocarem. Pripadne je nakup v kocaru a starsi dite v kosiku:-)Pripadne ho rovnou vezmu do satku a v kocaru vezu starsiho. Toho v obchode vylozim a domu jde pesky, zatimco se veze nakup.

Ted je to par dni, co si mladsi zacina hodne vsimat, co ten starsi dela a libi se mu to. Hlavne kdyz kolem nej skace, jezdi kolem nej autickama a tak. Ja mam sice oci na stopkach a trnu, kdy mu skoci na hlavu, ale oni se oba chechtaj jako blazni. Svagrova ma deti taky takhle od sebe a rika, ze kdyz zacala mladsi chodit, tak se z nich stali nejvetsi kamosi.

Hlavne se vyvaruj toho, abys mu rikala napr. :ted nemuzu, musim prebalit mimi, nebo nakojit mimi. To jsem rekla parkrat a nebyl moc prijemnej. Ted rikam, napr. za chvilinku prijdu, jen co tady dodelam neco jineho, nebo : ted musim neco udelat, tak mi muzes pomoct, jestli chces. Obvykle chce. Babicky taky rikaly, ze maminka nemuze, protoze ma miminko, tak jsem jim to zatrhla. Bylo videt, ze mu to vadi, citil se odstrceny a byl protivny.

Taky jsme porad na plenach, jednu dobu uz chodil pekne, sice si nerikal, ale kadil zasadne na nocnik, ale asi mesic pred porodem zacal bojkot a drzi ho to porad. Ted je to asi tri dny, kdy si zacina rikat, takze to se taky zlomi.

Shrnuti, priprav se na zahul, ale zvladat se to da( manzel obvykle odjizdi rano kolem 7 a vraci se pred 8, tak akorat ulozit starsiho, je nauceny, ze chodi spat s tatinkem) a ja verim, ze bude lip. Nelpim na poradku, lepe receno, mame doma bordel, ale na to prdim.Jsem rada, ze uvarim, vyperu a vecer jsme vsichni tri nazivu. Chodime hodne ven, doma by se starsi zlaznil a ja s nim. Vetsinou dopoledne a pak odpoledne po spani. Nekdy jdeme jeste rano na chvilicku, treba jen pro chleba, nebo vynest odpadky.

Omlouvam se za dlouhy prispevek, ale treba ti neco z toho bude uzitecne. Preju pevne nervy a at vsechno zvladnete.:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin