Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Mediula píše:
@Jahru
Ocet vadí, pokud je tam kvasný lihový ocet (jiný asi těžko), tak obsahuje barvivo karamel
Ano, obsahuje, ale naprosto zanedbatelné množství - 1,4 g sacharidů na litr. Kolik toho octa asi může být na jednom zavináči? Já netvrdím, že zavináč je top potravina při těhotenské cukrovce, na druhou stranu si myslím, že glykémii nijak výrazně neovlivní a pokud si zakladatelka dá kousek na chuť, tak se nestane nic.
@Jahru
Ale to je přeci jedno, kolik je tam sacharidů, když je v tom cukr.
Já bych si to prostě nelajzla, i takové množství dítě zatěžuje, ale to je na svědomí každého.
Z vlastni zkusenosti - mela jsem tehu cukrovku v te mire, ze abych se vyhnula pichani inzulinu nejedla jsem ani 1 kousanec platku chleba, knedliku apod., ale pomahala mi kratka pomala prochazka, stacilo se „plahocit“ 20 minut kolem domu se psem.
Kamaradka kdyz mela chut na cerstve pecivo, dala si par kousnuti a sla se projit.
Osobne bych si dala par soust a (pokud muzes chodit) prochazku ![]()
@Mediula píše:
@Jahru
Ale to je přeci jedno, kolik je tam sacharidů, když je v tom cukr.
Já bych si to prostě nelajzla, i takové množství dítě zatěžuje, ale to je na svědomí každého.
Trochu nechapu, proc je rozdil mezi cukry(mono- a disacharidy) a sacharidy (polysacharidy) z hlediska tehu cukrovky? cisty lowcarb (tedy take nizky cukr, nikoliv zadny) v tehu bych si netroufla. Krome toho by ji pak chybely vitaminy napr z nektereho ovoce
@Janiky2
Ale já nemluvím o lowcarb v tehu.
Rozdíl je v tom, že tělo (ani těhotné) nepotřebuje jednoduché cukry (výjimka ovoce a mléčné výrobky. Ano, mají jednoduché cukry, ale přidané hodnoty - bílkoviny, minerály, vitamíny, vláknina). Těhotná žena ale potřebuje určité množství složitých sacharidů, které se jí v omezeném množství při cukrovce.
Karamel v octu je pořád jednoduchy cukr a naprosto zbytečný pro kohokoliv, pro těhotnou s gd nebezpečný
@Mediula píše:
@Janiky2
Ale já nemluvím o lowcarb v tehu.
Rozdíl je v tom, že tělo (ani těhotné) nepotřebuje jednoduché cukry (výjimka ovoce a mléčné výrobky. Ano, mají jednoduché cukry, ale přidané hodnoty - bílkoviny, minerály, vitamíny, vláknina). Těhotná žena ale potřebuje určité množství složitých sacharidů, které se jí v omezeném množství při cukrovce.
Karamel v octu je pořád jednoduchy cukr a naprosto zbytečný pro kohokoliv, pro těhotnou s gd nebezpečný
Jenže toho karamelu je tam nula, nula nic. Resp. na jednom zavináči může být 10 ml octa (a to hodně přeháním), ve 1000 ml octa je 1,4 gramů cukrů. Tzn. 0,014 gramů cukru na jednoho zavináče
Opravdu si myslíš, že je to nutné řešit? ![]()
@Jahru
Haha, ulevilo se?
nejde jen o zavináče, člověk udělá chybu i nevědomky (třeba sní více prilohy, těstovin, nevhodnou šunku, atd.) A pak už se to nascita. Nehledě na to, že tvůj přístup může vést k tomu, že i v jiných nevhodných potravinách je přeci cukru nula nula nic, tak to nevadí a pak se maminky diví, proč jim skáče lačná.
@Mediula
Preci nejde porovnavat mnoz sacharidu v testovinach (na ktery se s tehu cukrovkou obv nemuzou ani podivat, aby jim nevylitl cukr
) a de facto stopovym mnoz cukru v zavinaci. Je tam radovy rozdil. Krome toho si tipnu, ze stopovy bude ve vsem ![]()
Nevim, proc to haha, ale ve Tvem duchu - porovnavas prijmy Babise a detske kapesne na tyden ![]()
Lacna skace z lacneni (telo „prepne“ na hladovy metabolismus)
@Mediula píše:
@Jahru
Haha, ulevilo se?nejde jen o zavináče, člověk udělá chybu i nevědomky (třeba sní více prilohy, těstovin, nevhodnou šunku, atd.) A pak už se to nascita. Nehledě na to, že tvůj přístup může vést k tomu, že i v jiných nevhodných potravinách je přeci cukru nula nula nic, tak to nevadí a pak se maminky diví, proč jim skáče lačná.
Nechápu, v čen by se mi mělo ulevit? Ale to je fuk.
Hned v prvním příspěvku jsem psala, že je potřeba vyzkoušet, jestli to glykémii neovlivní. Ale není potřeba tady hystericky trvat na tom, že na jakýkkoliv cukr se nesmí těhule s cukrovkou podívat ani na obrázku. Mmch, výkyv glykémie je mnohem pravděpodobnější právě po tom navýšení přílohy, po jednom rohlíku, plátku chleba nebo hrnku mléka (který se, podle tabulek může), než po kostičce hořké čokolády, melounu nebo zavináči se 14 miligramy cukru na porci. Ale jak už jsem několikrát psala, je nutné si změřit cukr a zjistit, co projde a co ne. U každého je to něco jiného.
Lačná nemusí skákat jen z lacneni, ale právě z těchto „drobnosti“. Cukr (pridany) rozhodne není ve všem, jen je potřeba pečlivě číst složení. Ale když to někdo nečte, tak ten cukr prostě skáče a lacnou to může hodně rozhodit.
A ano, je zásadní rozdíl mezi těstovinami a slazenymi věcmi, a to je to, že těstoviny jsou v malé míře vhodné, pokud to tělo dovolí.
Meloun vhodný není, protože je to vlastně jen voda s cukrem, ale to je jedno.
Každý k tomu přistupuje jinak, já k tomu přistupovala zodpovědně a jsem za to ráda.
@Mediula píše:
@Jahru @Janiky2Lačná nemusí skákat jen z lacneni, ale právě z těchto „drobnosti“. Cukr (pridany) rozhodne není ve všem, jen je potřeba pečlivě číst složení. Ale když to někdo nečte, tak ten cukr prostě skáče a lacnou to může hodně rozhodit.
A ano, je zásadní rozdíl mezi těstovinami a slazenymi věcmi, a to je to, že těstoviny jsou v malé míře vhodné, pokud to tělo dovolí.
Meloun vhodný není, protože je to vlastně jen voda s cukrem, ale to je jedno.
Každý k tomu přistupuje jinak, já k tomu přistupovala zodpovědně a jsem za to ráda.
Já jsem k tomu přistupovala taky zodpovědně. Ale třeba na těstoviny (i celozrnné) a bílé pečivo jsem se nemohla ani podívat (a vadila i poloviční porce, než byla doporučená, opravdu to nebylo nedodržením rozpisu), chleba jsem mohla kousíček, s rýže poloviční porci, brambor skoro neomezeně. Naopak kousek melounu nebo jablka nevadil, úplně bez problémů prošel i jablečný závin s tvarohem (bez cukru, jen s jablky) (mmch, vše dovoleno i diabetoložkou). Co se tady snažím celou dobu napsat je, že každý organizmus je jiný a je vhodné zkoušet. Někomu zcela vyhovuje přesně do puntíku dodržovat jídelníček a je to správné (ale ani to nezaručí, že glykémie bude stabilní), někdo hledá cesty, co mu v rámci omezení projde a to také není špatně, pokud se to dělá zodpovědně. V druhém těhotenství jsem měla prokázanou cukrovku už od 10. týdne a v té době jsem musela najít kompromis mezi tím, co je vhodné kvůli dietě a co nevyzvracím, protože při přesném dodržování diety jsem blila jak Amina a jednak mi lítala glykémie, druhak jsem se dostávala do ketózy, obojí špatně. Takže jsem zkoušela třeba i ten meloun a další potraviny, které byly doporučením na hraně. Vše samozřejmě konzultované s dr. a s pravidelným měřením.
@Mediula
Koncim diskusi, mam pocit, ze nas s @Jahru nechapete, co chceme vysvetlit. Souhlasim, ze je potreba vyzkouset jak organismus funguje, ale z podstaty slozeni testoviny nelze srovnavat s mikrogramove slazenym zavinacem (o cem je puvodni diskuse)
je zásadní rozdíl mezi těstovinami a slazenymi věcmi (Vase citace)
Ten zavinac je de facto neslazeny!!! Porovnavate neporovnatelne! Vsadim doktorat, ze s vetsim poctem tehu diabeticek by zamavaly testoviny nez (pitomy) zavinac. A trochu by me zajimalo, co jste jedla, protoze u spousty potravin je cukr/sacharid pouzit behem pripravy/vyroby/zpracovani a tudiz na obale ani nebude napsan (to plati obecne pro vsechny slozky potravy napr bezkofeinove kafe -extrakce kofeinu pomoci organickych rozpoustedel, kterych tam pak zustavalo zbytkove mnoz…mnam).
Osobne jsem psala vyse, take jsem to resila a doslova si nemohla ani kousnout chleba, knedliku, testovin, takze si troufam tvrdit, ze jsem studium spojila s praxi azaz.
Takze hlavne, ze vsechny mame zdrava mimca. Hezky vecer