Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Letos v létě jsme se trošku plácli přes kapsu a vyrazili jsme na zážitkovou dovolenou Lago di Garda v severní Itálii, byla to trošku jiná dovolená, než jsme zvyklí, spousta akce, zároveň i relax, bylo to fakt skvělé
Byl jste taky někdo na takové dovolené, nebo se chystáte? Kde se jen neválíte na pláži, ale jste trošku akčnější?
Líbí se vám vůbec takový tip dovolené?
My jsme letos jeli takový okru, do Štýrska na Medvědí soutěsku, pak jeden den relax v kempu na Suchým, další den přesun do severních Čech, prošli jsme se po okolí, další den Hřensko - soutěsky, Pravčická brána, potom přesun do jiného hotelu, 2 dny wellness a pak přesun do Krkonoš, hřebenovka, Sněžka. Máme to moc rádi a válení u moře nás moc nebaví.
Co přesně znamená „akčnější“? Padákem o dovolených neskáču, ale na čistě válecí dovolené u moře jsem byla dvakrát jako dítě s rodiči a pak na svatební cestě. A i tam to válení bylo aspoň občas proloženo nějakým poznávacím výletem.
Jinak se celý život moje dovolené skládají hlavně z pěší turistiky, cykloturistiky, památek a různého sportu - podle aktuální nálady a příležitostí. A to i teď s dítětem.
Pro mě by jiná dovolená, než jsem zvyklá, byl ten týden na pláži v hotelu s all inclusive. Asi bych si takovou ani neužila, nejpozději třetí den bych se začala nudit a hledala, kam vyrazit.
Právě tak jsem to myslela, jestli máte raději lenošení nebo poznávání
já jsem taky na to poznávání ![]()
@atlanticka a tu zážitkovou dovolenou jste si koupili někde u cestovky, nebo si to vše sami naplánovali a zařídili? Mně fascinuje ten přídomek zážitková dovolená. Zas moderní termín
ale pro obyčejnou věc. ![]()
Jinak na válecí dovolené jsem jezdívala tam max jako malá s rodiči a pak už jsem jezdila jen s přáteli a to jsme většinou plánovali sami. Jasně, že si příčetný zdravý člověk bez závazků nenaplánuje jen válení u vody
Válet jsem se jela znovu asi tak po 20 letech loni - k moři s cestovkou, all inclusive a s dvěma batolaty. Ono taky co s nima. S miminama se dá lézt po horách v nosítku, ale batole je jaksi na nošení těžké a samo toho moc neujde ![]()
@atlanticka píše:
Právě tak jsem to myslela, jestli máte raději lenošení nebo poznáváníjá jsem taky na to poznávání
Tak jakto, že tahle „zážitková dovolená“ byla jiná, než jste zvyklí? To jste se doteď jezdili válet k moři, i když tě baví spíš poznávání? Nebo v čem přesně byla jiná a co si máme ptedstavit pod tím „zážitková“?
Jinak nejlepší dovolená mého dospělého života byla, když jsme s tehdy ještě přítelem (dnes už manželem) sbalili stan a ostatní věci do auta a vyrazili na dva týdny po vlastech českých. Bez konkrétního cíle, každý den jsme se podívali do mapy, co je v rozumné vzdálenosti (abychom většinu dovolené nestrávili v autě) zajímavého, dojeli, prošli se, prohlédli památky, našli kemp nebo penzion na přespání a ráno jeli zas dál. Byli jsme všude možně, od Červené Lhoty až po Rejvíz, spali ve všech typech ubytování od apartmánu se snídaní až po tábořiště v lese, kde se voda brala ze studánky, chodili po horách i po památkách, koupali se, navštívili příbuzné, které jsme měli cestou a užili si báječnou dovolenou. Klidně bych si to zopakovala i s dítětem, ale s kočárkem a všemi věcmi bychom se už nevešli do auta. Možná tak půjčit karavan nebo obytňák.
Jinak co máme dítě jsme se vrátili k modelu dovolená s ubytováním v soukromí společně se širší rodinou. Ochotná babička nebo teta, která převezme část péče o dítě, dokáže dovolenou velmi zpříjemnit ![]()
@Gina108 Nene, neplánovali jsme, kupovali jsme to u cestovky už rovnou naplánované
já jsem právě jako malá s rodiči hodně jezdila na dovolené, kde se pořád lezlo někde po památkách a tak jsem byla ráda, když jsem pak už měla možnost jet na tu flákací dovolenou, kde se jen leží a nic nedělá a toto byla má první dovolená, kdy to bylo opravdu skvěle využitých 8 dní
Movie land, lanovkou do hor, nějaká ta památka tam byla taky, Gandeland, horská dráha a spouuuusta dalších ![]()
@Kassy naťukla jsem to trošku v to příspěvku výše…jako malá spousta památek, jako puberťákovi se mi to protivilo a teď, když jsme jeli s přítelem k moři, tak jsme se povalovali a zároveň i něco poznaly, taková dovolená půl na půl a až ta letošní byla jiná, za jednu dovolenou jsme toho zažili mnohem více, než troufnu si říct za celý život, během několika dní stát na vysoké hoře a dívat se na krajinu, jezdit na obrovské horské dráze, stát v koloseu, navštívit dva zábavní parky, prostě to stálo za to ![]()
Když jsem byla malá, jezdívali jsme s našima i s karavanem na týden tu po ČR, moc už si na to nevzpomínám, ale většinou jsme vystřídali tak 2 kempy
@Gina108 je jasné, že s prťatama se moc poznávat nedá, ale je super, že s nima takhle vyjedeš, ten jiný vzduch jim jen prospěje ![]()
Ale to si zas nemyslím kamarád ma mimčo vždycky ho hodí na záda do nosiče a celý den o něm nevi jen mu da občas najist napit pochová ho nechá ho pohopsat o ono mu na těch zádech velese spí. Asi zaleží na tom jaké máš ditě ![]()