Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Máte tipy na zdravé a rychlé svačiny? Mám pocit, že sklouzávám k rohlíku s něčím…
Bohužel jsem na tom podobně. Jediné, co se snažím měnit je ovoce a zelenina.
Rohlík s něčím je přeci taky zdravý - dáš celozrnný a to něco bude z tvarohu, sýr, zelenina. Kysaný nápoj.
Dneska jsem dávala dóm. sušenky z vloček plus broskev. donesl to skoro cele..takže u nás nejspíš cel. pečivo šunka, sýr,tvaroh.plus nějaká zelenina a nebo ovoce. jedna holčička chodí se syrovou mrkvi a jogurtem.ale to mi bylo taky vráceno ![]()
Tak dávej místo rohlíku nějaké lepší pečivo - u nás docela jedou takové ty kukuřičné, grahamové… polystyreny (křehké plátky se to myslím jmenuje), s čerstvým sýrem, někdy šunkou, ovoce. Nebo domácí chleba nebo sladké pečivo - já to dělám že kolem cukru to jen projde, rostlinný olej také poskrovnu, zato celozrnná mouka a třeba cuketa, topinambur nebo mrkev - po zdravotní stránce se takové buchtě myslím nedá moc vyčítat. Další možností je třeba jogurt nebo kefír, ale já nejsem sama vyznavač mléčného cokoliv.
Eva
Jogurty davam, to je snad jediny, co mi nevraci, ale to zas nechci davat denne. celozrnne pecivo neji, ty polystyreny ano, ale jen doma s brachou - mam to komplikovane…:)
Nejaky tip na „zdravou“ pomazanku třeba?
Dneska jsem delala pomazanku z luciny, varene pohanky lamanky, bylinek (cerstva pazitka, petrzelka), cesneku a soli. Davame si to s pecivem a zeleninou - je to zas neco jineho. Misto cesneku muzes obmenit nati jarni cibulky a ditko nebude „citit“ cesnekem.
@Sibyla0
Omezovala bych celozrnne pecivo pro deti, je prilis zatezujici pro organismu, ktery neni plne dovyvinut. Deti casto zapominaji pit, pripadne piji nedostatecne a pote mohou mit z celozrnnych veci strevni potize. Neni to o vysazeni uplne, ale nesmi se to prehanet ![]()
Dcerka mala dnes celozrnny toast s ementalom a v druhej polke misky nakrajanu zeleninu. Zajtra ide uz aj do druziny tak na doobeda davam puding s ovocim a na poobede v miske nakrajane jablko a susene brusnice. Piatok rohlik a zakysany napoj a na poobede banan a slivky. Na pitie zatial nosi vodu, cakam ci sa ozve ze chce malinovku ako ine deti ![]()
U nás je favorit rohlík (čerstvý chleba) s máslem a šunkou, ten se nevrátí nikdy. Taky buchta (kynutý koláč, bábovka, bublanina, nic alternativního, prostě sladká buchta z bílé mouky, ovoce, tvaroh možno), jogurt (bílý s domácí marmeládou nebo smetanový ovocný) a přesnídávka (domácí) s piškotama. Uchází i domácí nebo kupované musli tyčky, ovoce a zelenina. Zdravé pomazánky se vrací (i když do tvarohové našlehám máslo tak to moc nechtějí). Nezdravé mňamky se snědí vždy.
@shellmyska no vidis a mala ho kvuli zdravotnim problemum nezvyklych pro jeji vek ma doporuceno od dvou a pul. Takze to tak horké nebude.
Dáváte někdo ke svačině třeba müsli nebo müsli tyčinky? Popř. jaké?
Sice to není o svačinách, ale kupujete děckám na snídaně i müsli a různé cereálie pro děti nebo jim to nechutná jako těm našim doma?
Moje by sa dali za cerealie zabit (najme cokoladove). snazim sa tomu vyhybat, ale dnes ich mali na ranajky a dcera co inac tazko niecoho zje viac, vacsinou sa vo vsetkom len rype zjedla 3 plne misky s mliekom… bodaj by aj ine jedla s takou chutou
a vyskocila z postele ako srnka ked som jej povedala co ma na ranajky, inac by som ju musela tahat nasilu ![]()
musli tycinky davam obcas na olovrant ked narychlo nemam nic lepsie, sa extra zdrave a potrebne ich nepovazujem…
@rodinka4 taky si říkám, že čokoláda je taková klasika, že by to občas mohli dát!
Jakou značku nejčastěji kupujete?