Zdravé vaření pro dítě
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Zdravé vaření pro dítě
Ahoj vespolek,
mojí dračici je 14 měsíců a mě nějak scházejí nápady, co vařit, hlavně k obědům..vařím ze zdravých surovin - zelenina (na zahrádce máme salát, špenát, mangold, kadeřávek, mrkev, petržel, pastinák, jarní cibulku, cuketu, hrášek, papriky, okurky, za chvíli budou rajčata, dýně hokaido, pórek, červená řepa, černý kořen, dále různé bylinky), ovoce, obiloviny převážně bezlepkové (jáhly, rýže, kukuřice, amarant, quinoa, bezlepkové ovesné vločky), občas brambory, červená čočka, maso, vejce, semínka, trochu jogurt, za studena lisované oleje + kojím. Problémem je také to, že si zvykla na takové ty „mišungy“, kdy je všechno smícháno dohromady, ale já už bych jí rada učila jíst z talíře takovým tím „dospěláckým“ způsobem. Také nevím, čím již mohu kořenit v tomto věku, příp. zda dáváte už sůl (já ještě z opatrnosti ne…
).
Hlavně uvítám konrétní recepty. Jen pro zdravě vařící, odpovídat dokola na otázky, proč ještě nedávám lepek, bílou mouku, cukr, Kostíky, Brumíky, Lipánky atd. se mi nechce, děkuji
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
A co jahelník? Ovesnou kaši s ovocem? Zeleninovou polévku? Květák jako mozeček? Čočku s cibulkou a vejcem? Bramborovou kaši s rybou? Pečený rajče s quinoou? Hovězí s dušenou mrkvičkou a bramborem? Rizoto?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Evi,
malá už kousky zvládne? nebo ty,,mišungy,, ještě nějak drtíš?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já teď přešla na společé vaření. malá nemá problém z kousky. vařím společně, dosoluji a kořením nám až na talíři. dělám např těstoviny s nějakou zeleninou (rajče, cuketa), rizoto, špenátovou musaku, zapečené brambory s cuketou, květák a brokolice na mozeček, dušená zelenina s bramborem a masem, jáhloto, hovězí v mrkvi s bramborem, rajská omáčka s těstovinami…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Kuskus ve všech podobách. A úžasné je koření magi. Teď nemyslím to v té sklence, ale normálka jako kytka. Jako je bazalka, majoránka a tak. Nevím teda přesně, jak se to jmenuje, ale dochucuje to podobně, jako magi
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nene libeček je ještě trochu jinačí. Já to najdu někde na cedulce. Všechny je ukládáme, jen jsem zapomněla kam ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@carpet Aha…ty jo, tak to neznam:-))) To koupis v obchode normalne?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@carpet To vypadá na Estragon, jiné tak výrazné koření, aby ti evokovalo Magi, si představit neumím ![]()
- Citovat
- Upravit
Vy jite podobne? Ja bych uz varila to co jite i vy.
Ja sama mam rada ruzne smsi - na zpusob rizota, zapecenych brambor se zeleninou. I bych zkusila nejakou zdravou formu omacky, maso, zelenina na pare.
Jinak moc neporadim, ja solila a peprila uz davno a lepek teda davam uz taky po sestem mesici, nevidim duvod, proc s nim cekat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@JaniceB koupila jsem to v zahrádkářství. Taky jsem na to koukala, bo jinak mám bylinek spoustu. P. tvrdí, že mu to spíš připomíná kari… tak nevím ![]()
A v sáčku a nrbo jako na pultechjsem to neviděla. Mám to doma v květináčku
Ale je to dobrota
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Sama se chystám jít vařit - Červená řepa s mrkví a dýní:
1 červená řepa
1/4 dýně Hokkaido
2 větší mrkve
trochu řasy wakame
dle chuti sůl a jiné koření (dítěti bych nedala)
olej Carotino (= vpodstatě mrkvový olej, lze nahradit kokosovým či jakýmkoli jiným)
Řepu nastrouhat na plátky, mrkev taktéž na kolečka, dýni na kostky. Vše hodit do hrnce, přidat řasu, trochu podlít vodou (nebo třetím vývarem z čaje Hira Bancha či Kukicha) a dusit do změknutí (asi patnáct minut). Na závěr přidat lžíci oleje, případně dokořenit (osobně kořením už na začátku, aby se kdyžtak sůl propojila s jídlem).
Může se podávat s kroupama či rýží, i jen tak..
- Citovat
- Upravit
@carpet píše:
Kuskus ve všech podobách. A úžasné je koření magi. Teď nemyslím to v té sklence, ale normálka jako kytka. Jako je bazalka, majoránka a tak. Nevím teda přesně, jak se to jmenuje, ale dochucuje to podobně, jako magi
- načítám...
- Citovat
- Zmínit