Zdrclá/nedopečená buchta či dort?

Anonymní
21.11.24 22:21

Zdrclá/nedopečená buchta či dort?

Ahoj holky
Poradíte prosím, co dělám špatně? Teď jsem dělala např. mechový dort..suroviny stejne teploty, všechno na gram a ml přesně.. horkovzduch na 180 jak v receptu… Nahoře skoro spaleny, uvnitř zdrclé takové bláto.. :oops: Jsem začátečnice, troubu máme novou takovou tu s milion programama :roll:
:( už se mi to stalo vícekrát.. :( děkuji za tipy co udělat příste lépe :,(

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6626
21.11.24 22:34

Nepeč to na horkovzduch, to peče moc rychle, ale na normální pečení. Te začátku to nastavuj na míň, jen na 160, ke konci pečení přidávej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1972
21.11.24 22:37

Nedělej to z mechu ale z těsta :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Ne vážně. Mechový dort? To si musím najít, nikdy jsem to neslyšela :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7188
21.11.24 22:38

Skoro všude se píše, že musíš zohlednit zkušenosti se svojí troubou, tak to musíš vychytat sama. Taky bych to nepekla horkovzduchem. Průběžně hlídat, ale zas moc neotvírat dvířka. No a pak zkusit špejlí jestli je to hotový i uvnitř.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7188
21.11.24 22:39
@Tayen píše: Více

Zelenej dort se špenátem, docela populární poslední dobou, viděla jsem ho i v kavárně. Pekla jsem ho asi předloni bráchově tehdejší přítelkyni. Moc dobrej a nenáročnej na přípravu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
821
21.11.24 22:46

Bez horkovzduchu a pokud vidis, ze chytá vrch tmavou barvu, zakrýt alobalem :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3094
21.11.24 22:50

Hm, takže cukroví je taky lepší nepéct na horkovzduch? 8o
Já ho teda na horkovzduch peču už léta, ale třeba by bylo jednodušší to uhlídat, hlavně linecké…?
Třeba by víc drželo tvar? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.11.24 22:50

@Janli Děkuji za tip, asi to bude tím. Zitra mam moznost posledniho pokusu (chtela jsem ho jako malou pozornost k narozeninam :lol: :oops: ).. tak dam tedy spodni a vrchni ohrev na (180 jak je v receptu) a treba v pulce peceni zkontrolovat spejli a kdyztak pridat? :srdce:

Tak snad :oops:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.11.24 22:52

@Janli Mne se takhle totiz nepovedl ani brownie z bananu..ani mrkvova buchta, zkusila jsem na horni a spodni ohrev misto horkovzduchu a nepomohlo ti :,( :?

• Citovat
  • Upravit
473
21.11.24 23:14

Já tedy peču na horkovzduch vše, krom kynutých věcí a chleba, vše bez problémů.

Myslím, že bys měla ubrat teplotu, každá trouba peče jinak - u tebe bych dala 160 max a nechala déle péct. Evidentně je teplota vysoká, když máš vršek spálený a prostředek syrový.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33381
21.11.24 23:15

Bez horkovzduchu, do středu trouby, 160 stupňů, o zapeceni vršek přikryt pečícím papírem

Cukroví peču na horkovzduchu, ale protože vždy mám 2-3 plechy. A peču na 140-150 max
U horkovzduchu se musí péct na o 20 stupňů nižší teplotu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33381
21.11.24 23:19
@iila píše: Více

Linecké mi hezky drží tvar, když těsto zpracuji rychle ze studených surovin, v robotu, metlu si dám předtím vychladit do mrazáku, pak nechám těsto ve folii v lednici do druhého dne
Peču základní recept - na 1 dávku - 300 g hladké mouky (na cukroví beru mouku z Věrovan, prodána Kaufland), 200 g maska, 100 g cukru s vanilkou, 1-2 žloutky podle velikosti vajec, špetička soli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Svetluska55
21.11.24 23:48

Od toho se používá špejle, aby člověk zkontroloval, jestli už je vevnitr hotovo. Pokud neznám troubu, průběžně aspoň vizuálně kontroluju, jestli se mi to zvrchu nepálí, případně stáhnu teplotu a přikryju zvrchu pečícím papírem.

• Citovat
  • Upravit
3094
21.11.24 23:57

@adresa Díky. Recept mám podobný (jen bez soli a poměry surovin 80 - 160 - 240 + 1 žloutek). Jen jsem do letoška netušila, že se těsto má zpracovávat rychle a ze studených surovin - máslo nechávám změknout, protože mi přijde, že se to v tom robotu pak nemůže spojit, nebo by se to přinejmenším vylučovalo s pravidlem rychlého zpracování. A vážně to má vliv na pečení, které se odehrává až druhý den?
Odležet těsto samozřejmě nechávám. Pak mám problém s tím, že když těsto vyndám druhý den z lednice, je hrozně tuhé. A když ho rozhnětu, tak zase strašně rychle změkne až moc. A jelikož peču klidně i z kila, tak mám problém to všechno rychle vykrojit, odlepit od válu a přenést na plech.
Jako řekla bych, že se to při pečení moc neroztéká a tvar celkem drží, ale třeba by to šlo líp :)

A omlouvám se zakladatelce za plevelení :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LiduNe
22.11.24 07:04
@Anonymní píše: Více

Nepřidávala bych. 180 je standardní teplota na pečení třených těst bych řekla. Nech to na 180 na spodní a horní ohřev dokud to není upečené. Ten horkovzduch peče rychleji, tam dávám jen 160 na tyhle buchty. A hlavně, mně vždycky říkali neotvírat troubu dokud buchta nezavoní jinak sedne. A je to tak. Koukat přes sklo, až se mi zdá, že by mohla být, zkusit špejlí.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí

Poradna o homeopatii