Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Dobrý den, prosím o radu,
mám dotaz ohledně mrazení vánočního cukroví. Objednala jsem víc cukroví, než spotřebujeme (pekařky už mi nechtějí snížit množství) a ze zdravotních důvodů budeme muset nečekaně omezit sladké. Poradíte mi prosím, pokud ho tedy nerozdám a zbyde:
Jaké druhy cukroví lze bezpečně zamrazit a které naopak ne?
Jak správně postupovat při zamrazení, aby cukroví neztratilo na kvalitě?
Jak dlouho může být cukroví v mrazáku?
Jaký je nejlepší postup při rozmrazování?
Máte s tím někdo zkušenosti? Budu vděčná za každou radu.
Děkuji moc za odpovědi.
Dáváme běžně cukroví do mrazáku, nezkoušela jsem teda krémové, jen obyč, jako rohlíčky, pracny, linecké. Moje mamka běžně vytahuje cukroví v létě
. A rozmrazí se to normálně, vytáhneš ven, necháš být. Je to do hodinky rozmrazené.
Ano mrazím. Dělám toho záměrně víc (5-6 kilo). Něco rozdáme, něco sníme. Ale 2,5 kg chci do mrazáku. Hned po naplnění, zdobení odeberu část a dám do mrazáku. Jak najde. Během roku takové cukroví nepeču. Občas se hodí, že někdo zavolá, že jede na kafe. Už nestihnou nic upéct. Ale stihnu vytáhnout na talíř zásobu v mrazáku. Než dojdou, tak je připraveno. Když dělám malé tvarohové svatební koláčky. Tak taky záměrně dělám kilo mouky a půlku odeberu po vychladnutí a dám zásobu do mrazáku. Kolikrát děcka v neděli po obědě ňůrají, že mají na něco chuť (někdo už pije kávu, někdo našlehané mléko - pěnu v kávovaru). Vytáhnu jim k tomu na talíř mix pár kousků. Jak jsou spokojení.
Ani krémové není problém. Ale mrazím teda hned čerstvé. Jaký je postup? Prostě vyberu mix na talíř a nechám na stole. Netrvá dlouho a samo se rozmrazí. To poznám, že blechy udělají nálet.
Jaké to tam dáš, takové to bude, takže nejlépe odebrat od každého druhu dokud je čerstvé, ne až po Silvestru probrané zbytky co už nikdo nechce. Hlavně pečlivě zabalit, nejlépe do krabičky, aby nepřevzalo pachy ostatních potravin. Mrazím všechno, s krémem, s čokoládou, s marmeládou…proč by to mělo vadit. Nijak se to nerozmrazuje, naskládáš na talířek a při pokojové teplotě můžeš za chvíli vařit kafe ![]()
Příspěvek upraven 17.11.24 v 15:59
Ano. Letos jsme si na něj vzpomněli až na konci letních prázdnin a bylo dobré. ![]()
U nas by to nikdo po rozmrazeni nejedl. Mame radi cukrovi cerstve
Tak aby to u vas taky nebyl ten pripad.
@saddreamer píše: Více
já bych nepoznala rozdíl. Navíc mám cukroví na balkoně a běžně tam mrzne.
Taky nevnímáme rozdíl. Někdo řekne, že mu přijde křehčí.
@Kelsey1 píše: Více
my máme jen bezlepek, to je křehké i tak ![]()
Nepoznám rozdil..mrazim hlavně rohlicky, perniky, pracny, ale i jiné a rozdíl není..pravidelně pak na jaře „peču“ z mrazáku..
@vokishka píše: Více
Používám jen máslo. To je taky křehké. Mi to přijde stejné mražené/nemražené. Někdo řekne, že rozmrazené vnímá křehčí.
@lucad77 píše: Více
Včera jsme byli u našich a mamka vytáhla z mrazáku cukroví. Měla to ještě zavakuovany, bylo dobrý jako čerstvý.
Já jsme vytáhla v červnu cukroví na oslavu narozenin a jen se zaprášilo.