Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Já po rozklepnuti vajíčka k němu čuchám. Jakmile se mi jenom trochu nezdá, tak letí do koše
Nedávno, dělala jsem omeletu a druhé vajíčko bylo pukavec. Bohužel jsem spěchala, jinak vždycky naťuknu a čichnu k němu. Takhle jsem zkazila jen to první vejce, ne celé těsto, kdybych bývala pekla koláč. Smrad šílený, jako hnijící maso. Už tedy skořápka byla podezřele tmavší, ale tomu jsem pozornost nevěnovala, až když jsem odhalila vnitřek.
Buď je cítit nebo se stalo, že je po rozklepnutí zdrclé, vysušené. Tak to je na první pohled vidět, že je na vyhození. Říkám tomu tik, ale vždycky rozklepnu vajíčko a první k němu čichám a dívám se, jak vypadá vzhledově. Teprve pak rozdělím žloutek a bílek nebo zpracuji jinak.
@ALIPELI píše: Více
Taky tak, jsem tak naučená a prostě to dělám automaticky, i když je to třeba domácí, ten den sebrané ![]()
My třeba bereme co dva týdny plata jen od farmáře, který vozí vajíčka. U něho se špatné vajíčko zatím nenašlo. Objíždí takhle obce a prodává. Vidím jednotlivá vajíčka v platu, jak je skládá na sebe, že žádné není rozbité. Nemá tam teda psané datum, kdy sbíral, kdy se mají spotřebovat. Beru většinou 2-3 plata po 30 ks. Že jsou čerstvá poznám vždy, protože se kurevsky loupou. Dva dny zpět jsem zrovna nadávala, když jsem vařila vajíčka k čočce. A to dobíráme poslední plato. Příští týden by měl dovézt další várku. Snad. Ještě jsem se nedívala, jestli jede příští nebo ten další týden. V obchodě kupujeme minimálně. Pouze v případě, že by tenhle farmář odjel a nestihlo se nakoupit. Mi na těch kupovaných v marketu vadí, že do balení 30 ks nevidím. Doma to otevřu a tam vždy nějaké vajíčko křuplé nebo špatné. Nebo i víc jich bylo. Raději dám za plato u něj 80,– za malé a 100,– za velké vajíčka a vajíčka vidím. Nemusím doma nic vyhazovat.
Zkažené vejce poznáš, smrdí sirovodíkem a to strašně
ale až na jeden případ, kdy vejce bylo po rozklepnutí černé jsem za celý život zkažené vejce nepotkala
jednoduchá prevence - každé vejce rozklepávat zvlášť a nalít ho do jídla/k dalším, až po tom
@annlady takhle jsem naučená z domova, vždy vajíčka postupně zvlášť. Ale já za celý život měla čest snad jen dvakrat s pukavcem a to si splést člověk rozhodně nemohl😂
@Anonymní píše: Více
zkažené vejce smrdí tak hrozně, že to fakt nejde nepoznat
Za celý svůj život jsem narazila na dvě špatná vajíčka, jednou bylo celé krvavé a jednou myslím pukavec.
@Anonymní píše: Více
Když dáš vejce do vody, tak to špatné (staré) plave. Pokud vejce padne ke dnu je v pořádku.
@orionk píše: Více
ne, to je test na to, jak staré vejce je, protože se v průběhu času zvětšuje vzduchová komůrka na tupém konci vejce, jak se z vejce odpařuje voda (skořápka je propustná pro plyny, aby se kuře neudusilo), plovoucí vejce opravdu neznamená, že je zkažené, v 99,9 % případů je jen staré, takže použít spíš na pečení nebo prostě někam, kde bude dobře tepelně upravené a nevadí, že už má třeba hodně tekutý bílek
Párkrát se mi stalo při míchaných vajíčkách, že vejce z obchodu s dobrým datem spotřeby bylo zkažené. Třeba 1, 2 z balení. Ostatní ok. Bylo to poznat až po zpracování.
Stalo se vám to kdy a napadá mě, jak to poznat před pečením koláče?