Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj…v diskuzích mě zaujalo jméno Florian, ale nemohu na netu najít nic moc ke zdrobnělinám. Neznáte/nemáte tu někdo zástupce tohoto jména? A jakpak mu říkáte „domácky“?
Předem moc děkuji za pomoc ![]()
Ja si myslim, ze zdrobneliny prijdou na jazyk samy, az bude maly na svete. Ja bych mu rikala Flo, Florianku, Flori, Rianku, Janku, Květoši
.
@lemanka píše:
Ja si myslim, ze zdrobneliny prijdou na jazyk samy, az bude maly na svete. Ja bych mu rikala Flo, Florianku, Flori, Rianku, Janku, Květoši.
Vidím to stejně. Jen Květoše bych si schovávala, až bude nejhůř ![]()
@Petule030 píše:
@lemanka Jak tě napadl Květoš?![]()
Florian znamená Květoslav ![]()
@luca001 Jo?
Tak to jsem nevěděla a ani by mě to nenapadlo…
Jakto? To jako flora = kytky? Vždyť to by se ten chlapec rovnou mohl pojmenovat Květoslav, ne? Vždyť to jméno je v kalendáři ![]()
@Petule030 Je to stejné třeba jako Sofie/Žofie a jiná jména.
@Petule030, to jméno pochází z latinského Florianus - nejvíce se používá v německy mluvících zemích, kde se z něho dělají zdrobněliny Flo nebo Flori. Prakticky nic jiného.
Je to taková typická ukázka toho, co dokáže čeština (zdrobňováním v kombinaci s 5. pádem) udělat s krásným zahraničním jménem - zaslechnout někoho volat „Floryku, pojď sem“, tak se ohlížím a hledám příslušného psa.
Česká obdoba toho jména je Květoslav.
@Petule030 V překladu je to tak. Sestřenice tak pojmenovala syna, protože zijou v zahraničí, jde mu to k cizímu příjmení… Florian Novák to neni ![]()
@Ukulina @BohunkaP @luca001 Tak děkuji za odpovědi, aspoň jsem zas o něco chytřejší
Jméno jako takové se mi líbí, ale s Květošem by mě to nenapadlo spojovat ![]()
Moc děkuji, díky Vašim zdrobnělinám se jméno zalíbilo i mému muži ![]()