Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj milé ženy!
Ptám se na řadu, snad někdo bude mít už podobnou zkušenost:) Dělala jsem dort, vrch pokladný ovocem, a plán byl vše pěkně zalít do želatiny. Kdysi jsem něco podobného už dělala a bylo to v pohodě…ale obecně s želatinou nemám valné zkušenosti. Koupila plátky a udělala dle návodu. Vlažnou použijte podle vašeho receptu…ok, takže jak to trochu zchladlo, nalila jsem to na ovoce a jen koukala, jak se všechna pěkně vsákla do korpusu
Prosím vás, bude dort jedlý?? Jakože to ztuhne v tom korpusu a bude to ok, nebo to bude rozmáčený hadr a můžu to vyhodit?? Dcera má zítra oslavu narozenin a přijdou kamarádi. Uaaaaa!!!
Na vrch korpusu bys měla dát teda krém, který by to bejval udržel..a nebo lit po malých částech, jak zatuhne, další vrstvu.. mě se několikrát stalo, že se zelenina rozlila spíš po stranách, kde mi netěsnila úplně forma. Dort byl mokrejsi, ale dobry.
Ty to máš úplně vsaknuty? Nic nahoře nezbylo?
Jo, úplně se to vsáklo… Ale tak říkám si, že by to mohlo ztuhnout v tom korpusu, teoreticky
Ale asi ne, co? Kdysi jsem to už dělala a bylo to v pohodě, ale to bylo tehdy tuším Dortové želé. Teď jsem měla želatinu v páscích a to je asi jiná liga…
@Amarela nemělas tam krém? Tak to je jasný, že se to vsaklo jak houba
dle mě to zatuhne, ale bude to vevnitř měkké.
Nemáš foto, jak moc hrozne to je ![]()
Foto když tak zítra, už jsem v posteli:) Ale vypadá to úplně normálně. Zatím je teda dort ve formě, uvidíme, až ho zítra vytáhnu. Krém tam je (pudink), pod tím ovocem. Ale jen tenká vrstva…Ale i tak se prostě všechno vsáklo. Evidentně jsem to tam měla lít až v momentě, kdy to už začínalo tuhnout. No nic, teď mě jde jen o to, jestli to bude jedlý, nebo mám zítra ráno někde splašit další dort ![]()
@Amarela aha, dávala jsi to ještě za horka?
Ja dělala s želatinou 2× a taky nic moc, takže úplně chápu tvou situaci. Holt ted musis počkat do rána a uvidíš.
Držím palce a pak písni, jak to dopadlo ![]()
Měla jsi příliš tenkou vrstvu krému a nedotřené je krajům.
Mně se stalo kdysi lautr to samé. Jedlé to bylo, ale bylo to prostě moc mokré. Nezatuhlo nic, jen nahoře některé ovoce bylo od té želatiny oslizlé
Želatinu dávám jen na zákusky s vysokou vrstvou krému. Nejsem žádná zkušená pekařka a pečení mě nebaví. Spíš jsem se v zájmu rodiny naučila to, co máme rádi. Tento postup mě nikdy nezklamal. Nikdy se nic nevsáklo ani neproteklo.
Protekla, protože byla špatně zpracovaná. Není to, že byla tenká vrstva krému. Krém s tím nemá nic společného. Umím a taky se mi stalo, že se mistr tesař utnul. Bohužel. Blbě, nepozorně jsem tehdy zpracovala želatinu. Moje chyba. Nebyla pak buchta jedlá. Korpus nasákl a bylo to prostě fuj.
Příště musíš dávat po lžičkách želatinu. Uvidíš, že hned bude tuhnout. Kdyby byla tendence vsakovat. Tak znovu na plotnu, projít varem, čekat, až trochu vychladne a znovu zkusit lžící, jestli tuhne. Ne to tam chrstnout hned vše. To udělám, až udělám zkoušku lžící, že fakt tuhne.
Jela bych koupit do cukrárny nový dort. Nasáklý bych hostům nedala.
Správně udělaná želatina bude držet i na korpusu, kde absolutně žádný krém není a nenacucá se do korpusu. Hned bude tuhnout na místě. Vždyť želatina se dá používat na domácí gumové bonbóny.
Ráno běž pro nový dort, tohle se stalo tchyni a ten korpus byl tvrdý a nejedlý, tak jsme seškrábli ovoce s krémem, korpus vyhodili a navrch ušlehali šlehačku. Jenže to byl moučník k nedělnímu kafi a ne narozeninový dort
Nevím, jestli půjdou zachránit suroviny. Spíš bych to fakt asi celé vyhodila a použila nové. Ale dělala jsem minulý víkend míchaný dort, že jsem potřebovala po rodinu a pro souseda za pomoc.
V mixéru jsem ušlehala smetany a mascarpone spolu. Do hotového jsem dala piškoty, krájené jahody. A zamíchala jsem to. Nacpala jsem to takhle míchané do dortové formy. Pak jsem naskládala ovoce čerstvé a želatinu. Za pár minut vzniknul úplně jednoduchý dort. Jestli jsem ho dělala 15-20 minut. Nejvíc zabralo krájení jahod. Mohla jsem boky něčím později ozdobit, ale nechtělo se mi. Ale líbil se mi nahý. Nezůstal ani piškotek na zmar. V neděli bylo vše pryč.
Kdyby jsi chtěla zkusit zachránit suroviny a nějak je použit alespoň ovoce. Jde udělat takový rychlodort.
Nebylo by lepší si udělat želatinu vlastnoručně, jak se to dělávalo za mých mladých let - do šťávy z kompotu se nasypal vanilkový pudink, povařilo se, nalilo na buchtu s ovocem…
Nic se nevsakovalo, bylo to super…
Když se nedělalo z kompotovaného ovoce, ale z čerstvého, třeba plátky banánů, tak se zase dělala ta průhledná blemcanina z vody se sirupem a pudinku…
![]()
Kuwa, dostal jsem chutě, asi budem muset udělat piškot s jahodama nebo meruňkama a tou třaslavou hmotou nahoře…
![]()
@bse.pedro píše: Více
Já ji takto dělám, protože to je jistota
Nejsem zkusena pekarka.