Ženství, bytí žena

6
26.12.24 15:39

Ženství, bytí žena

Ahoj,
zakládám tuhle diskuzi, protože v poslední době narážím na téma ženství.
V téhle otázce jsem vždycky byla hodně progresivní a bránila se dělení na “mužské” a “ženské”, přišlo mi absurdní. Protáčela jsem panenky nad vším “ženským”, snažila se jet hodně na výkon, pořád se někam posouvat, být nejlepší, vydělávat víc peněz, dokázat, že na to mám. Myslím, že mě v tom dost ovlivnil fakt, že jsem vyrůstala jenom s matkou, otec od nás odešel, když mi bylo pár měsíců.
Poslední dobou se mi ale zdá, že v tomhle nastavení nejsem úplně spokojená. Navíc se mi zdá, že jsem tak k sobě většinou přitáhla neschopné mamánky, kteří čekali, že jim budu dávat směr a o všechno se postarám.
A tak se ptám, co pro vás je být ženská? Cítíte se tak? Co je ženskost a ženská role ve vztahu? Jak působit víc žensky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5018
26.12.24 16:17

Ženská nikdy nemůže být jako muž. Máme jinou fyzickou i psychickou stránku.
Já se jako žena samozřejmě cítím. Jsem matkou a manželkou. My doma máme role rozdělené. Já se většinou starám o domácnost (úklid, vaření, nákup…) a manžel chodí do práce + různé opravy a tak. Takže mezitím co on je v práci, já se postarám o domácnost. Pak máme dost času pro sebe a naše tři děti. Stejně tak se snažím žensky i vypadat. Upravené vlasy, nosím převážně šaty, sukně. Tohle ale má každý nastavené jinak. Někdo se cítí žensky samozřejmě i v teplákách. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21357
26.12.24 16:21
@Livin píše: Více

Tak nejdriv by sis mela „byt zenska“ definovat, co to vlastne znamena, abychom ti mohli odpovedet.
Znamena „byt zenska“ to, ze jsem technicky nezdatna? V tom pripade zenska nejsem. Znamena to byt hystericka? V tom pripade zenska nejsem. Znamena to byt nelogicka? V tom pripade zenska nejsem. Znamena to neschopna se postarat? Atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
63
26.12.24 16:29

Jak se řekne mamánek, pokrytec, sobec a úchyl v ženském rodě? Ví někdo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1396
26.12.24 16:29

Myslím si, že pro ženské je toto téma už dnes naštěstí mimo. Jako žena - matka, stejně budeš muset být schopna se postarat o všechno. Tedy v případě potřeby, když například zůstaneš s dítětem sama. Jako já a x dalších rozvedených. Nebo kdyby manžel onemocněl. Ženskost pro mě znamená něhu a cit, který dávám svému dítěti. Pochopení. Především to vědomí, že mateřská láska je silnější, než pud sebezáchovy. Takže ženskost pro mě znamená i velkou sílu. Tohle všechno se týká i partnerství, kdy jako žena očekávám, že partner bude konat pro dobro nás všech, bude mi stát po boku a bude mít na vědomí, že je třeba budovat, společně.

Nemá to co do činění s tím, kolik kdo vydělá, nebo kdo umyje nádobí. Je to o společném nastavení - ve dvou je nám lépe. Ty píšeš, že jsi měla mamánky, co chtěli, aby ses o ně starala. Ale to není o nějaké tvé ženskosti, ale o tom, že to jsou chudáčci, co hledají maminku. Když na tu hru přistoupíš, tak proč by toho nevyužili?

Pro mě jsou to dvě odlišné věci. Nikdy jsem si nehrála na princeznu, která se tváří, že něco neumí, jen aby chlap měl pocit. Jsem princezna, která řekne, že se jí něco dělat nechce, protože je to fyzicky těžké, nebo na to nemám náladu. A když ten chlap chce, tak to udělá. Stejně tak já uvařím večeři, protože jemu se zrovna nechce a mně to nevadí. Jen tam musí být rovnováha, ne aby se jeden dřel a druhý se vozil.

Pokud nesmrdíš jako chlap, nevypadáš jako chlap, tak pro chlapy budeš ženská vždycky. Ty se spíš starej o to, aby ses předčasné nechovala jako matka a hlavně ne k chlapovi. Potom si mamánky přitahovat nebudeš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4749
26.12.24 16:40

Zenskost je podle me neco nedefinovatelneho. Rozhodne to neznamena zena=hospodynka. Nebo ze zena nemuze vykonavat „muzske“ prace. To vubec. Sama to tak doma ani nemam. To jsou rozdeleni, jaka jsou zavedena ve společnosti, byť se uz meni. Byt zenou je neco co mas v sobe jak se vnimas. Muzi a zeny jsou jini, fyziologicky ale i myslenim. Nektere zeny muzou pusobit vic muzne, ve smyslu urcite hrubosti. Ale kazda zena ma jiny druh zenskosti. Nejsou vsechny stejne. At chovanim, oblekanim atd.. Pro me zenskost znamena sila, intuice, sebevedomi, jemnost, urcita neznost, sobestacnost. Ale to jsou takove neurcite vlastnosti co vlastne ani nemusi byt zenske. Tak ji vnimam ja u sebe treba. Materstvi a tim se nechci dotknout zen, co deti nemaji nebo nemohou mit.. Ale materstvi ve mne v mnoha ohledech zenskost prohloubilo. Materstvi a pece o dite je pro me asi nejvetsi zenskost. Vnimam ze mam jiny vztah k diteti nez manzel, to spojeni. Oba dceru milujeme, ale to materstvi je pro me nejvetsi znak zenskosti, ne otehotneni a porod, ale celkove to propojeni s ditetem, ty hormony, intuice..kdyz je treba dite nemocne, ta starost, pece.ale i to je asi spojene s vnimanim matky jako takové, o nas se l
primarne starala mama, ale znam i muze na materske, vidim jak se staraji, dibre a s laskou. Ale. Je to proste jine, muzi maji jiny pristup, takovy mene emocni, primy, i kdyz jsou i zeny, ktere takovy maji..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45
26.12.24 16:44

Ahoj, řeším něco podobného už cca rok. Sleduju na instagramu Kristýnu Baudyšovou a hodně mi to dalo. Zkus se podívat, má i web. Má placené semináře, nicméně mi stačí i její reelsy a příspěvky na IG. Fakt doporučuji ♥️.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ruzzicka
26.12.24 17:14

Pro mě je ženství o tom, jak se cítím, ne o tom, co bych měla dělat. Ženskost může být jemnost, intuice, péče o sebe i druhé, ale zároveň i síla a autenticita. Pokud chceš působit víc žensky, můžeš zkusit třeba dát prostor partnerovi, aby převzal iniciativu, nebo se zaměřit na věci, které ti přináší radost a klid, bez tlaku na výkon.

• Citovat
  • Upravit
168
26.12.24 17:26

Pro mě být ženská znamená umí použít své zbraně - není to jen o vystrkování prsou. Ale takový když tě muž " chce zachránit/ odnést přes kaluž". Stačí si nechat pomoc, odnést tašku atd. Spoustu ženám, co je vychovaly jen matky, se tohle jednání příčí, ale muži potřebují cítit, že jsou potřební. Ženy zas že jsou milované.

Dám ti jeden příklad.

Kolegyně a já máme svátek hned po sobě. Ona dostala lízatko ve tvaru hajzlu a já kytičku od jednoho kolegy. Rozesmálo nás to a když mu říkám, proč mě dal kytku tak mi říká, " že by někomu jako jsem já nemohl dat hajzl" :potlesk: :palec:

Určitě souhlasím s mateřstvím, co píše @astoret . Ale znám i spoustu můžu, kterým vadí, že už nejsou tolik „potřební“ když žena už má děti a stačí. Už nepotřebuju muže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mango_Lassi
26.12.24 17:31
@BananovaSusenka píše: Více

Jste si jisté, že muž stojí o ženu, kterou chce zachránit? :lol:
Můj chlap, když jsem píchla pneumatiku u kola, okamžitě si mě zavolal s tím, že mi to jednou ukáže, ať se pozorně dívám, že to příště udělám sama :lol:

• Citovat
  • Upravit
63
26.12.24 17:32

@BananovaSusenka Muži potřebují cítit, že jsou potřební :lol: Ne, oni nejsou potřební, vybudovali pouze celý svět ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1688
26.12.24 18:34

@astoret taky vnimam materstvi jako znak zenskosti. Kdyz vidim nekde matku s malym miminkem, treba jak koji, tak to je pro me zenskost. Ale i ta zenskost ma nekolik rovin, zena jako matka to je takova cista zenskost, pak zena jako zena, sexy, ale ne vyzyvava, proste zenska, krivky, obleceni, chovani…proste zenskost ma hodne rozmeru. Ja osobne nemam rada takove ty zeny, co se chovaji jako hrubi muzi, jsoi sproste, hlucne. Zaroven ty vsechny klise, ze ženy neumi. logicky myslet, orientovat se v mapach apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1688
26.12.24 18:35
@Duha25 píše: Více

Diky tomu, ze uzurpovali prava zenam. A taky kolik svetu znicili.. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1688
26.12.24 18:40
@Mango_Lassi píše: Více

Do me se pry manzel zamiloval, kdyz jsme byli s partou autem na vylete a pichli. Vymenit kolo umim, tak jsem se na to vrhla, nejdriv vtipky zda vubec poznam hever a pak koukali. Rikal, ze to byla chvile, kdy vedel ze si me vezme. Zenska co vypada jak vila (jeho slova :roll: a umi to s heverem..naopak mi prijde, ze vetsina chlapu nestoji o zeny zachranovat, ale maji radi, kdyz se vedle nich mohou citi jako muzi a zaroven vedi, ze si umi poradit i sama..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9335
26.12.24 18:43
@Mango_Lassi píše: Více

Já to jen přelítla, přehlídla nick, ale hned se mi to spojilo s tebou a ono jo. Vzorná žačka, co dává při vyučování pozor a postřehuje, z čeho bude příště zkoušená, to nemůže být nikdo jiný, prostě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí