Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, mam syna 23 mesicu a je opozdeny, coz teda resime…nicmene uz aspon slusne chodil u aktivniho choditka, jenze najednou jsem si zacala vsimat ze motorika se zacala zhorsovat ted chodi ale primo udesne jak u choditka, tak xa drzeni rukou..ja nevim, stalo se vam ze by se dite zhorsilo? Je teda hypotonicky..ale i tak.
To neni botama…tovim jiste..jinak boty ma ortopidicke, ma i sandalky…nicmene to neni tim.
No ono v tomto veku dokaze diteti poskocit noha behem par dnu, takze najednou jsou male. Pripadne poporoste jen jedna noha a kdyz clovek kontroluje druhou, tak to hnednezjisti.
Ja pozorovala zhorseni kdyz boty byly male, dal naopak u zimnich, ktere byly krapet vetsi. Decentni zhorseni, vtaceni spicek pri unave.
Není po očkování? Malá se horšila po očkováních… Popř. bych rychle konzultovala na neurologii nebo rehábkách, jestli chodíte…
Ale ja vimze to botama neni, ma na doma sandale, takze mu na nohy vidim, na ven ma nove. a chodi tak i bez bot. Jinak nevim, co se stalo..horecku mel, ale driv, vratily jsme se pred esimem z lazni, ockovani ma mit az v pondeli..nic tomu nenasvedcovalo jen ze se druhy den v chuzi zhorsil a jde to postupne hur dolu.
Neleze na nej něco? Neockovala bych, pokud se deje neco takového, dokud se nenajde pricina
Pokud je to fakt porad, muze to byt opravdu nasledek nejake nemoci. A nenaucil se neco noveho, to by tez mohli byt, dite je vnitrne tak zaneprazdnene novou dovednosti, ze flaka ostatni
A jak přesně se motorika zhoršila? V jakém slova smyslu? Co znamená " chodí, ale přímo úděsně?"
Zapomněl se postavit a udělat krok nebo je jen takový vice gumový?
Vice gumovy, myslim~..tapkal dobre, ale ted se prohyba v pateri, zakopava o sve nohy, dela mu problem kolikrat s nohama se posouvat, nekdy je vlaci…vtaci nohy..no hrozny.
Já myslim, že se připravuje na nějaký další pokrok, v jiné oblasti než motorické…mě něco podobného udělala dcera, pracně Bobathem vydřené vzpřimování přes rytíře jakoby zapomněla, prostě najednou neuměla postavit, já byla naprosto hysterická, že máme regresi a ona začala se samostaným krmením - pochopila k čemu je lžička a naučila se strčit si ji do pusy… Za paMr dní se pak vrátila i schopnost vzpřímení
Zdravím. Nemáte někdo zkušenost s tím, že by dítě najednou přestalo umět chodit po schodech? Vím, zní to divně, ale triletej syn už snad rok normálně schody zvládal, bez držení, rychle, často i s motorkou v ruce. Ale poslední dny je to katastrofa. Pokaždé, když vleze na schody, tak spadne. Už s ním. chodim za ruku a hodně pomalu, což jsem naposledy dělala asi v době, kdy se to teprve učil. Má chudák narazenou kostrc, modrinu na zadku a na brise…To jen z dneška. Vůbec netuším, co se děje. Navíc poslední dobou mívá chvíle, kdy je strašně smutnej, bez nalady, bez energie, nechce nic dělat, jen sedí u mě. Z toho pak normálně řádí. Jakoby se přepnul. Já se z něj asi brzo zblázním, není den, aby se u něj nemuselo něco řešit. Ale má to i výhodu, nebude trpět syndromem prostředního, protože té pozornosti zatím má suverénně nejvíc.:)