Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Maminky, chtěla jsem se zeptat. Můj malý nastoupil do druhé třídy a já se nestačím divit. Z Čj nosí samé trojky. V první třídě taky občas padla horší známka, ale nakonec to bylo na vysvědčení na samé jedničky. Je nejpomalejší ze třídy, ale taky jen z Čj. Učitelka zmínila poruchu pozornosti, ale mě to tak moc nepřijde. Jiné činnosti jsou v pohodě. Dokáže sedět hodinu a dyl u lega, vymalovávat omalovánky, vyndat nádobí z myčky, bez toho aniž by od toho odbehl. Uklidit králikovi klec, taky na jeden zátah. Nemá problém se zkamaradit, je společenský, sama učitelka řekla, že je chytrý, jen má problém v tom když má dělat něco, čím si není jistý, začít z prací. Myslíte si, že je to jen aklimatizace po prázdninách, nebo je tam někde problém?
A kdyz s nim neco probiras, mas z nej pocit, ze mu to nejde? Ja bych pro zacatek zkusila pridat na cvicenich, a chvalila, nektere deti to potrebuji…
@Lenka_Hal Ani ne. Chybu občas udělá, ale většinou ji najde a opraví. On ale když najde chybu, třeba, že mu chybí písmenko, tak začne zmatkovat a je konec. Tak teď ho učím, jak opravovat chyby, aby mu to zabralo, co nejméně času a nebyl kvůli tomu ve stresu. Spíš mi je divný, proč taková změna od první třídy.
@Lenka_Hal chválit on potřebuje, to vím. Tak ho chválím, až si občas připadám jak magor, jak moc ho za jaké drobnosti chválím.
Nemuze to byt proste ucitelkou? Nekdy si proste ucitelka s ditetem nesednou, a to pak je spatny. Podle mne nedelas nic spatne, a jestli je ok doma, tak to bude nejaky ten vnejsi faktor ve skole. Asi nezbyva, nez dal cvicit hlavne to „nezmatkovani“ ![]()
@hanisv A když doma tu chybu najde a opraví, tak jak to, že má tedy trojky? ![]()
@hanisv Tak vidíš ty chyby, co udělal, jestli to bylo fakt na trojku, ne? Já bych řekla, že to bude spíš tím, že v první třídě vetšinou dávají všem jedničky, to známkování není přísný, asi aby děti neodradili, nebo co. Aspoň u nás to tak bylo, od druhý třídy už začala učitelka známkovat doopravdy, takže už se začaly dělat rozdíly mezi dětmi a nastala tvrdá realita, už i na vysvědčení mělo plno dětí dvojky a výjimečně i trojky. A teď ve třetí už je to tedy masakr, diktáty-jedna chyba dvojka, dvě chyby trojka, atd, matematika to samý. Takže děti, co měli v první třídě samý jedničky, což byly skoro všechny se trochu diví, spíš tedy rodiče.
Je to zvláštní, dcera je taky ve druhé třídě a učitelka je známkuje stále stejně, jedna chyba puntík, dvě chyby 2 atd. Pokud se ti to nezdá, zajdi za učitelkou a zkuste si o tom popovídat.
Jestli litaly v 1.tride sem tam dvojky, pak uz to bylo vystrazne znameni. Btw. ucivo 2.tridy je nejjednodussi, protoze se vesmes pouze opakuje a melo by prijit zamutomatizovani v cteni/psani. Pribudou akorat tvrde, mekke i/y v neparovych souhlaskach. Pokud je dite slabsi, trochu narazi, neni uz cas nad vsim hodinu dumat, kazde slovo se neopakuje 10× jako v jednicce a jestli si neni jisty v kramflecich, pak logicky prichazeji chyby (i ty z nepozornosti). Je konec zari, uz je zopakovano, tak holt musite pridat ![]()
No opravdu ho přestávám šetřit, přepisujeme, diktujeme, čteme, tak snad se výsledek dostaví. Držte mi palce
Asi to chce víc doma procvičovat. Aby byl klouček jistější v kranflecích, potom bude i klidnější a tím pádem bude méně chybovat. Lepší už to nebude. Učit se, učit se, učit se…
@hanisv, jak děláte úkoly, pripravu? Řekneš mu, co má dělat nebo se jen ujistis, že ví, co má dělat a dělá to sám? Já dceři jen přečtu, co má dělat ( je v první třídě), nechám si to vysvětlit a ona pak pracuje sama, já jen dohlizim… Pak víš, jak zvládá sám, i pokud má chybu, řeknu ať si ji sama najde… Oni jsou potom víc jistí a umí si poradit…
Možná si jen potřebuje víc věřit a pochopit, že chyby dělá každý, proto je třeba si to kontrolovat a opravit…
@kontramatka Jj, už jsem se i rozhodla práci si přizpůsobit tak, abych na něj měla víc času. Sice budou zákaznice prskat, ale Štěpánek je na prvním místě.