Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den maminky školáků.
Zajímalo by mě, od kolika let si vaše děti po sobě samy umyjí wc, když jdou na velkou a toaleta zůstane znečištěná. Mám dceru skoro desetiletou a musím to po ní většinou umýt. Někdy to umyje ona, někdy jí řeknu a jde to umýt. Ptám se proto, že můj chlap dceru kvůli tomu strašně peskuje. Denně jsou kvůli tomu scény, když nestihnu záchod umýt dřív, než tam jde on. Je to vždycky hrozná scéna, půlhodinohé kázání, jaké je dcera čuně atd atd. Říká mi neustále, že jí to mám vysvětlit já, že už ho to nebaví každý den řešit a že mu to vadí. Dcera není jeho dítě, mě připadá, že ji zbytečně sekýruje. Jak to máte vy? Děkuji za názory.
V 10 by to fakt umět mela. Moje to ucim odmala. Starší to udělá automaticky a mladší mi to připomíná když jde z WC.
@PerlaMarina tak kluka za toto sekýruju taky…
Je mu 8…a prostě na tom trvám…záchod si po sobě umyje a když ne, klidně ho 3krát vrátím, než to není čistý
V deseti? To uz je snad samozrejmost, ja to ucim ted skoro ctyrletou.
V deseti to už zvládne, už by si to mohla hlídat, měla bys to s ní nacvičit jako automatickou věc - spláchnu a otočím se, ovšem scény alá tvůj chlap mi přijdou zbytečné a skoro škoda dělat kvůli takové věci dusno je to úplná blbost takhle vyvádět… můj osmiletý už wc štětku používá běžně a když zapomene, tak ho holt vrátím, ale obvykle si už vzpomene - za to ale nezavírá dveře na wc - prostě pokaždé nechá dokořán - nechápu, když jinde zavírá v pohodě - njn všude je něco ![]()
@PerlaMarina velká už je dost, to jí nevadí co tam nechá? Syn za to tolikrát dostal vynadáno tak už si dává pozor
Tím že to děláš za ní se to nenaučí ![]()
Ahoj! Můj pětiletý syn používá WC štětku pravidelně. Ne vždy to vyčistí důkladně, ale snaží se. Takže v deseti letech by to vážně neměl být problém… ![]()
3,5 letý ví, sice ještě nezvládá samozřejmě sám, ale vždy mi hlásí, že se to musí umýt. Počůranou mísu utírá automaticky.
´V deseti letech je už dost velká, aby to zvládla. U nás by se v tomhle věku dcera propadla hanbou, kdyby po ní zůstal špinavý záchod. Pravda je, že synovi je to v 8 letech úplně jedno a musím ho kolikrát vracet.
Mě to docela pobavilo, ale je to jenom na odlehčení, nechci téma zbytečně plevelit..
ale kolikrát i dospělí nechají po sobě posraný záchod.. a ne jenom muži!!
Mě tak jednou známá říkala, že dělala jako brigádu uklízení kanceláři a měla i wc a říkala, že se divila, že ženské z kanceláře… a víc to rozepisovat nebudu.. že neuměly ani vložky zabalit nic..
@PerlaMarina @PerlaMarina Za holku už to fakt nemyj. Normálně ji zavolej a pokud možno bez emocí jí řekni ať to po sobě umyje, zkontroluj, pochval. I před chlapem, pokud mu vadí jen tohle a jinak je v pohodě, tak je vlastně fajn že ji vede k čistotě. A fajn že ses zeptala, člověku to kolikrát nedojde, co by ty naše děti už měly umět.
Dceři bude teď 6 a už to dělá. Tak na 90%. Ale je to prostě o povaze. Někdo si určitě věci neosvojí ani v dospělosti ![]()
Ani se mu nedivím že jí za to nadává je dost velká na to aby si po sobě uměla umýt toaletu ![]()
Tak u nás manželův osmiletý po sobě ani nesplachuje a když pomočí třeba zem nebo celé prkýnko nechá to tak a jde, takže neumytí WC už bych brala jen jako kosmetickou vadu…ale umět by to měla, třeba někde na návštěvě to domácím nemusí být příjemné. A co se týče tvého muže, tak jednou by mému dítěti udělal něco podobného tak bych ho hned odkázala do jeho,, mezí,,.
Sice tu každý tvrdí, jak to musí v deseti umět a podivuje se nad tím, že to nezvládá, ale já osobně takové úsudky nemám ráda a bytostně nesnáším výroky o tom, co má dítě v jakém roce ovládat, jinak je mimo normu. V potaz se musí vzít řada faktorů včetně toho, že některé děti dosahují zralosti později (pospíchá si hrát a v daný moment jí nedochází nutnost umýt ušpiněný záchod) či se oddávají déle fantazijním představám. Nadávkami a kázáním se ale vývoj neuspíší, to se spíš rozvine pohotovostní reakce k neuroticismu.