Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Hezké odpoledne,
rovnou k problému, jsem z toho hodně rozrušená. Dcera teď nastoupila do první třídy a hned od začátku jsou denně problémy. Denně něco zapomíná pod lavicí, nechá ve škole tužky, druhý den je přinese, ale nechá tam gumu apod. Dnes nechala svetr na školní zahradě…
Syn známých žaluje, že ve škole nedělá, to co má. Podle mě možná i dělá, protože v sešitech má vyplněná cvičení, spíš mám podezření, že to má hotovo dřív než ostatní a pak vymýšlí koniny. Dělá si v pracovním sešitě napřed. Dnes pomalovala žákovskou (napadlo by vás to?!!! strašně jsem ji seřvala a dala na zadek a teď je mi to moc líto)
Taky prý dneska plakala, protože ji paní učitelka přesadila.
Ale to se vstřebá, o to až tak nejde. Za zásadní považuju ale to nedodržování pořádku, absolutní neschopnost dohlédnout na své věci a možná konec konců i to, že možná opravdu nedělá ve škole přesně to, co má. Co začala škola, jsem z toho fakt vyčerpaná, neustále něco hledám, doptávám se, kde je ten či onen sešit a ona jen řekne, že neví.
Mám upřímně strach, co bude dál.
Tak tohle je myslim po 10 dnech uplne normalni, doma mam to same
jednou se nekde zapomene cela.. sedne si to.
@Maddlen píše:
Hezké odpoledne,
rovnou k problému, jsem z toho hodně rozrušená. Dcera teď nastoupila do první třídy a hned od začátku jsou denně problémy. Denně něco zapomíná pod lavicí, nechá ve škole tužky, druhý den je přinese, ale nechá tam gumu apod. Dnes nechala svetr na školní zahradě…Syn známých žaluje, že ve škole nedělá, to co má. Podle mě možná i dělá, protože v sešitech má vyplněná cvičení, spíš mám podezření, že to má hotovo dřív než ostatní a pak vymýšlí koniny. Dělá si v pracovním sešitě napřed. Dnes pomalovala žákovskou (napadlo by vás to?!!! strašně jsem ji seřvala a dala na zadek a teď je mi to moc líto)
![]()
Taky prý dneska plakala, protože ji paní učitelka přesadila.
Ale to se vstřebá, o to až tak nejde. Za zásadní považuju ale to nedodržování pořádku, absolutní neschopnost dohlédnout na své věci a možná konec konců i to, že možná opravdu nedělá ve škole přesně to, co má. Co začala škola, jsem z toho fakt vyčerpaná, neustále něco hledám, doptávám se, kde je ten či onen sešit a ona jen řekne, že neví.
Mám upřímně strach, co bude dál.
Malá potřebuje tvou pomoc a ne že na ní budeš tlačit ještě ty. Je toho na ní hodně změn, potřebuje tvojí lásku a trpělivost. Jak píšeš, třeba se nudí a potřebovala individuální přístup. Je to velká změna sedět najednou tolik hodin v lavici. Dojdi s ní do PPP, když jsi z toho tak rozrušená a máš strach co bude dál.
Co se zapominani tyka, u nas v druzine je bedna na zapimenute veci. Je to obri ctvercova bedna jako od tv, vrchovate plna zapimenutych veci. Na tridnich schuzkach nas upozornili, ze v nejblizsi dobe to vsechno pujde na charitu, skola nema prostory to skladovat a bednu potrebuji zase na letosek prazdnou. Za rok bude opet plna
Takze nejakou tuzkou ci gumou se fakt nevzrusuj ![]()
Pokud je dcera rychle hotova a navic vyplnuje dopredu, mohla by ji ucitelka zamestnat pomocnymi pracemi, zkusila bych si o tom promluvit za cas s ucitelkou, az si ten zacatek trochu sedne.
Já nevím,. jestli po ní chci hodně… ale všechny ostatní děti mi přijdou takové vyspělejší, že jim člověk nemusí říkat desetkrát - jdou do šatky, pověsí si bundu… dcerka si ji pohodí na lavičku. Můžu to říkat tisíckrát, chtít to po ní tisíckrát a stejně nic. Proč ostatní děti nenapadne vystřihovat si o přestávce z papíru a moji dceru ano??? Pak si ostatní stěžují, že dělá binec.
Maminky často děti před začátkem školy učí číst, počítat anglicky a podobný blbosti. Ta nejzákladnější dovednost ale je umět se postarat o své věci a alespoň trochu poslouchat a dělat to, co se po dítěti chce. Částečně je problém tvé dcery běžný, častý a částečně na to nebyla zvyklá, takže se teď veze. Můžeš udělat to, že budeš její věci(všechny) podepisovat, aby se alespoň dohledaly a na této schopnosti budete pracovat hlavně doma.
@Maddlen Hele memu synovi je skoro 19 a dela totez
Loni se nechal v patek zamknout ve skole
To teprv byla sranda
@Helileli S paní učitelkou mluvit chci, ale je mi to teď blbé - ptala jsem se jí minulý pátek a to dcerku chválila. Nechci dělat vlny, je teprve druhý týden školy, ale zas na druhou stranu pokud by měl být v něčem problém, ať se řeší hned. Dcera byla za ten týden už 3× přesazená a pokaždé je z toho špatná, protože chce toho kamaráda, s kterým už jednou byla.
@Maddlen chůďatko, věděla, že nesmí žákovskou pomalovat? jinak klid, moje dítě si do žákovské kreslilo ještě na druhém stupni
i po okrajích do sešitů. popravdě, já ve svých čtyřiceti letech studuji vysokou… a taky si přednáškách kreslím do sešitu, proto jsem si přestala nosit notebook, ten je na bezděčné kreslení při výkladu nepraktický
pomáhá mi to soustředit na výklad.
jinak zapomínání je třeba u nás taky věčný boj. na druhou stranu, čím jsou děti starší, tím líp to zvládají.
Pokud něco vyplňuje dopředu a je napřed, tak zajdi za učitelkou a slušně ji požádej, zda by mohla dávat dceři úkoly navíc.
Dobrá učitelka to udělá.
A pokud jde o toho hocha, co ti řekl, že dcera nedělá, co má, tak bych spíš řekla, že tě informoval.
Nemusíš být hned nabroušená a ochranitelská, můžeš být ráda, že ses dozvěděla, že tvoje dítě dělá nějaký bugr dřív, než to bude horší.
Pokud jde o ty věci, zkontrolujte si to ve škole.
Ona taková byla i dřív? Můj syn je totální bohém. Je samostatný, zodpovědný, ale zapomíná věci. Asi mu to je jedno, dr říkala, že žije ve svém světě. Za rok půjde do školy a věř, že to bude ještě horší než tvá dcera. Ta si nejspíš pouze zvyká na novou situaci. To se spraví. Já budu ráda, že syn zvládne dojet busem do cíle. S věcmi.
@sagina Já vím, ale přijde ti normální napsat na titulní stránku do jiná sdělení „Barbie Superstar“ a do hodnocení „Jedničky pro XY (jméno dcerky)“ a do podpisu jméno paní učitelky?
Jinak ad přeszování. nevím, jak u vás ve škole, ale v naší škole se v první třídě přesazuje cíleně. aby se děti mezi sebou postupně seznámily, aby každý seděl s každým. teprve později se najelo na trvalý zasedací pořádek.
@Borůvka1990 Jo, byla. Je bohém, víla, duší jinde. Neskutečně chytrá, ale v reálném životě ztracená.
@Maddlen píše:
Já nevím,. jestli po ní chci hodně… ale všechny ostatní děti mi přijdou takové vyspělejší, že jim člověk nemusí říkat desetkrát - jdou do šatky, pověsí si bundu… dcerka si ji pohodí na lavičku. Můžu to říkat tisíckrát, chtít to po ní tisíckrát a stejně nic. Proč ostatní děti nenapadne vystřihovat si o přestávce z papíru a moji dceru ano??? Pak si ostatní stěžují, že dělá binec.
A vy do te satny muzete? U nas je vstup zakazan, zkratka rodice tam nemaji co delat, ma tam vzdy nejaka ucitelka sluzbu. A deti jsou odkazany samy na sebe.