Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, já nevím, jak bude moci projít první třídou, nedokáži si to představit, ani že se dělí ADHD na stupně, jen vím, že je mírná forma, střední a těžká.
Malý má asi taky tu těžkou, má rok odklad a opravdu se bojím toho, jak to bude ve škole, nevydrží na místě, asistenta má na celý den, léky nezabírají. To jsem zvědavá, jaké budou další názory.
@Anonymní píše:
Ahoj, chci se prosím zeptat: když je dítěti diagnostikována porucha pozornosti s hyperaktivitou a ještě s poruchou chování a to vše 3. stupeň, plus teda dítě je v první třídě a nedokáže vůbec pracovat, ani s asistentem, prostě se sekne a rozhazuje učebnice a pastelky a nedokáže si ani zapamatovat co dělali ve škole předchozí den - řekněte mi, jak takové dítě může projít první třídu? Vůbec si nedokážu představit, jak se naučí číst a psát. Nevíte někdo, jak takové dítě pak bude učitel známkovat a na základě čeho mu dá vysvědčení?
Děkuji moc za odpovědi.
Myslím, že by měl učitel k poruchám dítka přihlédnout a posuzovat ho jinak než zdravé děti, zato že se neumí soustředit nemůže a měli by na to kantoři brát ohled.
@Qwentin píše:
Myslím, že by měl učitel k poruchám dítka přihlédnout a posuzovat ho jinak než zdravé děti, zato že se neumí soustředit nemůže a měli by na to kantoři brát ohled.
Já vím. Ale vysvědčení mít musí, ale pokud se prostě do ledna nenaučí psát a číst, což asi opravdu nepůjde, tak co bude? Na základě čeho ho bude hodnotit a jak? ![]()
Dítěti musí být vypracování IVP (individuální vzdělávací plán) na základě diagnózy ze specializovaného centra - tam dají doporučení a poradí, co a jak dělat.
Učitel v IVP stanoví, jaký výstup by měl žák za školní rok splnit. V průběhu školního roku (nejčastěji v pololetí) se IVP zhodnotí a můžou se provést jednotlivé změny.
Učitel např. určí, že žák se za 1. třídu naučí polovinu učiva, zbytek bude mít ve 2. ročníku (i když to bylo u žákyně s mentální retardací, jde opravdu o to, co poradna napíše a jak moc je to vážné).
Takže učitel ho bude známkovat na základě toho, co určí, že by se měl naučit a v jaké míře by se to měl naučit.
Z mého okolí mám známé, kdy učitelé tyto žáky mají tendenci lifrovat do škol s menším počtem dětí, protože ruší a nezvládají učivo i přesto že mají asistenta, naštěstí do speciální školy je dát nemůžou, protože mají iq dostačující, ale jsou z těchto dětí nevrlí že spíš se přiklánějí k horšímu hodnocení, než by si zasloužili, moc nepřihlížejí k tomu, co jim PP nebo SPC doporučuje. Mám s tím problémy i ve školce. Dítě nerozvíjejí, tak jak by měli. V něčem úplně zaostává a nesnaží se zlepšit to, v čem zaostává.
@Sashie píše:
Dítěti musí být vypracování IVP (individuální vzdělávací plán) na základě diagnózy ze specializovaného centra - tam dají doporučení a poradí, co a jak dělat.
Učitel v IVP stanoví, jaký výstup by měl žák za školní rok splnit. V průběhu školního roku (nejčastěji v pololetí) se IVP zhodnotí a můžou se provést jednotlivé změny.
Učitel např. určí, že žák se za 1. třídu naučí polovinu učiva, zbytek bude mít ve 2. ročníku (i když to bylo u žákyně s mentální retardací, jde opravdu o to, co poradna napíše a jak moc je to vážné).
Takže učitel ho bude známkovat na základě toho, co určí, že by se měl naučit a v jaké míře by se to měl naučit.
Aha…mně se zdá že IVP vůbec ale nemá ![]()
@Qwentin píše:
@SashieZ mého okolí mám známé, kdy učitelé tyto žáky mají tendenci lifrovat do škol s menším počtem dětí, protože ruší a nezvládají učivo i přesto že mají asistenta, naštěstí do speciální školy je dát nemůžou, protože mají iq dostačující, ale jsou z těchto dětí nevrlí že spíš se přiklánějí k horšímu hodnocení, než by si zasloužili, moc nepřihlížejí k tomu, co jim PP nebo SPC doporučuje. Mám s tím problémy i ve školce. Dítě nerozvíjejí, tak jak by měli. V něčem úplně zaostává a nesnaží se zlepšit to, v čem zaostává.
Právě. Co s tím ale? ![]()
@Anonymní píše:
Právě. Co s tím ale?
Pokud můžu poradit já, jít za dobrými lékaři, psychology, stále kontaktovat PP, že dítě prostě nezvládá, musí zadat učitelům pokyny tak, aby se IVP přizpůsobil aktuálnímu stavu dítěte. My jsme procestovali cca půl republiky, než jsme narazili na odborníky, kteří opravdu problému rozumí a pomůžou, sami mohou kontaktovat PP, případně SPC a školu. Nenechala bych to tak na Vašem místě.
@Anonymní píše:
Aha…mně se zdá že IVP vůbec ale nemá
Pokud by měl, musela byste ho podepisovat, já ve školce také každý rok podepisuji IVP.
@Anonymní píše:
Já vím. Ale vysvědčení mít musí, ale pokud se prostě do ledna nenaučí psát a číst, což asi opravdu nepůjde, tak co bude? Na základě čeho ho bude hodnotit a jak?
Bude hodnoceno na základě svého plánu pedagogické podpory, kde má uvedený zredukovaný obsah učiva vzhledem ke svým možnostem. Takže může mít klidně jedničky, ačkoli nedosáhne takových výsledků jako děti zdravé. Každý je hodnocen dle svých schopností a svých možností uvedených v PlPP.
@Qwentin píše:
A má Váš syn nějaká podpůrná opatření?
Asistentku má. Ale ona ho vůbec nezvládá ![]()
@Anonymní píše:
Aha…mně se zdá že IVP vůbec ale nemá
Tak pokud má poradnou stanovený 3.stupeň a asistenta, pak plán pedagogické podpory stanovený mít musí. Na základě něho má asistenta.
@hanka.br. píše:
Tak pokud má poradnou stanovený 3.stupeň a asistenta, pak plán pedagogické podpory stanovený mít musí. Na základě něho má asistenta.
Ano, ale žádný IVP jsem nepodepisovala
Ahoj, chci se prosím zeptat: když je dítěti diagnostikována porucha pozornosti s hyperaktivitou a ještě s poruchou chování a to vše 3. stupeň, plus teda dítě je v první třídě a nedokáže vůbec pracovat, ani s asistentem, prostě se sekne a rozhazuje učebnice a pastelky a nedokáže si ani zapamatovat co dělali ve škole předchozí den - řekněte mi, jak takové dítě může projít první třídu? Vůbec si nedokážu představit, jak se naučí číst a psát. Nevíte někdo, jak takové dítě pak bude učitel známkovat a na základě čeho mu dá vysvědčení?
Děkuji moc za odpovědi.