Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, chystám se dceři udělat kvůli dovolené dětskou občanku. Jenže nemůžu přijít na to, kde se žádá. Předpokládám, že na stejném místě, jako se žádá o dospěláckou. A ta se dělá na magistrátě, že? Jen si nejsem jistá, jestli na dopravě nebo jinde. Telefon tam nikdo nebere (nebudu se rozčilovat) a u nás jsou ty odbory magistrátu porůzno roztroušené po městě, tak se mi nechce riskovat, že pojedu zbytečně, budu muset tahat obě holky s sebou. Je to na té dopravě??
Ahoj,
občanka se žádá přímo na oddělení občanských průkazů, což většinou spadá třeba pod evidenci obyvatel.
S sebou rodný list dítěte a tam se vše vyplňuje elektronicky i vyfotí.
Mrkni se na stránky magistrátu, tam budou rozepsané ty odbory a jejich činnost, tak si to tam snadno najdeš.
Příspěvek upraven 04.05.12 v 09:24
Bublano, myslím si, že potřebuje minimálně rodný list dítěte ne?
Každopádně na dopravě to asi nebude, normálně si skoč na informace určitě ti poradí. No a u nás taky zásadně nezvedají telefony ![]()
@Lastkecka aha, tak radši beru zpět. Mně bylo řečeno (mám tam kamarádku): „Vezmi prcka a přijď na kafe“, tak jsem z toho pochopila, že nemám brát nic. Tak radši opravuju. ![]()
@Bublana píše:
@Lastkecka aha, tak radši beru zpět. Mně bylo řečeno (mám tam kamarádku): „Vezmi prcka a přijď na kafe“, tak jsem z toho pochopila, že nemám brát nic. Tak radši opravuju.
S dětskou občankou se může cestovat jen po EU? Tak to máme s Chorvatskem smůlu a musíme vystát frontu na pasy ![]()
Taky bych šla tam co vydávají dospělácké občanky, ale jistě to nevím.
@Angua u nás ne, u nás jsou pasy v těch dveřích, co je před nima ta kilometrová fronta a občanky o dveře vedle ![]()
jen mě fascinuje, že na dveřích mají obě baby napsáno to samé. jak často tak člověk jde vyřizovat občanku, aby to věděl? ![]()
@PjckjsANEBjája Jasně, to bylo spíš pro zakladatelku, že se může třeba zkusit mrknout i tam ![]()
@Angua však já to tak taky myslela…jakože aby se rozhodla dopředu jestli pas nebo občanku, protože až v jedněch dveřích bude, nebude se jí chtít stát fronta jinam. a že identické cedulky neznamenají, že se za dveřma dělají identické doklady ![]()
V pátek ti telefon nikdo nezvedne
a u nás se občanky a pasy dělají na stejném oddělení a pro děti do 5 let mají vyhrazený den ať se nemusí čekat. Určo je třeba rodný list ![]()
Tak už mi to jeden milý pán uředník zvednul
Dělá se to na magist. na správě, je třeba mít rodný list dítěte, mojí občanku. Jestli i můj RL mi nebyl úředníček schopen říct
, takže radši ho vezmu. A na dotaz jak dlouho trvá zhotovení, jestli stejně, jako u občanky pro dospělé, odpověděl, že záleží na tom, jak dítě bude držet a spolupracovat při focení
Takže příští týden nabalim krosnu, vezmu stan a spacáky, pobalim děcka (nadopuju rohypnolem) a vyrazim kempovat do fronty ![]()
@zuzouš u nás úřednice říkala, že prostě má předpisy, jak musí ta fotka vypadat a že nemůže za to, že dítě nespolupracuje
ale prostě musí na fotce být zepředu, nerozmazaný, mít otevřený oči, zavřenou pusu atd.
ono to musí být z její strany taky hodně na nervy, kdosi nahoře se rozhodne, že děti od narození můžou mít občanky, nastaví parametry a ona chudák aby na sebe nechala ječet 5× denně, že nemůže fotit spícího dvoutýdeňáka ![]()
to tobě ale fakt nepomůže, takže - držím palce, ať to dobře dopadne ![]()