Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj holky, prosím Vás, dneska jsem se dozvěděla, že moje maminka jde zítra na operaci, našli jí bulku v prsu zhoubnou, ale prý je to léčitelné, že to prý bude dobrý, celou dobu mi to mamka tajila, jsem z toho v šoku, prosím Vás, neví někdo, jak to chodí pak po operaci, prý výsledky budou za 14 dní a pak se nastaví léčba, mám hroznej strach.
Ahoj, mamce drzim palce. Blizsi info nemas? Na jak velkou operaci jde? Jaky typ nadoru to je? Takhle tezko rict a radu mam jednu… u zhoubneho nadoru uprednostnete komplexni onkologicke centrum (sit najdes na netu) pred malou onkologii. Vetsi centrum, vetsi nadeje. Drzte se.
Ahoj, pokud je malá, tak ji snad jen odstraní, ozáří a neměly by se objevit recidivy. Držím palečky, ať je mamka, hlavně psychicky, v pohodě. Neklid u tebe jí neprospěje, snaž se na to dívat co nejvíce pozitivně. ![]()
Je malá 2,2 cm nebo mm, ted nevím, jak mi to říkala, tak jsem byla v šoku z toho, prý je to dobrý, že to je léčitelný, že to našli brzo, jí řekli, jj, pak, že má jít na ozáření, a co to obnáší to ozáření?
@monicák
Ahoj, k informacím co máš - že je bulka zhoubná, to ví maminka z ultrazvuku (vysoká pravděpodobnost) nebo jí dělali biopsii (to by bylo pár dní zpátky, výsledky jsou do druhého dne a pak už je jistota že se bude operovat)? Před odstraněním se taky dělá spousta vyšetření (rentgen kostí, testy jater atd. - aby se zjistilo zda jsou metastázy po těle nebo jde o rannou fázi a objekt pouze v prsu), to jí dělali? - tj. jde na odstranění vlastního objektu, nebo teprve na biopsii? A biopsii nebo odběr nejbližší uzliny jí dělali?
Podle toho co píšeš - to čekání na výsledky 14dní, to je histologie vyndaného objektu, nicméně nastavení léčby (radioterapie vs. chemoterapie vs. další případné odběry zasažených tkání, uzlin) závisí na všech zmíněných vyšetřeních a na všechno jsou odhady a tabulky pravděpodobnosti.. Tj. nikdo ti teď neřekne jaký druh léčby bude maminka mít a neví to myslím ani ona sama, ani její lékaři.
Nelekej se pokud by to šlo ráz na ráz, pokud je dobrá prognóza a výsledky všech vyšetření hotové, tak se operuje co nejdřív a nastaví se třeba i tvrdší léčba (náročnější), protože každý den čekání se napadená tkáň množí a bují..
Ty sama teď nic dělat nemůžeš, jestli tě maminka chce chránit nebo si zachovat soukromí, tak se ji snaž podpořit tím způsobem, který ona potřebuje.
Na biopsii už byla a i na všech vyšetřeních, a ty prý vypadají dobře, je to hrozný, že člověk ještě bude čekat 14 dní co se bude dít pak dál.
@monicák
jinak k tobě, pokud máš teď potřebu něco dělat, tak můžeš vyrazit do obchodu koupit mamince nějakou volnou nařasenou vzorovanou halenku nebo vestu (po operaci mají ženy tendenci zakrývat prsa a nesmí to být těsné či tlačit ani být jednobarevné aby to nezvýraznilo operované místo), či velký šál nebo šátek na přehození přes prsa.. či příjemný bavlněný šátek na hlavu - ten ale nemusí potřebovat, na to bude čas později až podle typu terapie.. případně pořiď nějaké hypoalegenní tělové mléko či krém, pokud už je jistá radioterapie, pokožka na hrudi tím trpí nebo je přecitlivělá.. můžeš se zamyslet nad praktickými věcmi, zda maminku bude mít kdo pravidelně vozit do nemocnice, sehnat dobré knížky o hezkých věcech (hodně času se stráví po čekárnách), pacientky mívají rády chlazené nápoje když je jim špatně, nakoupit malé lahvičky minerálek.. během léčby nebude moci tahat těžké věci ani se nesmí bouchnout do operovaného místa, tj. kdo bude tahat nákupy a věšet záclony atp., s tím bys mohla pomoci..
@monicák píše:
Na biopsii už byla a i na všech vyšetřeních, a ty prý vypadají dobře, je to hrozný, že člověk ještě bude čekat 14 dní co se bude dít pak dál.
tak pokud je už jisté že jde pouze o ten ucelený objekt v prsu, a nemá napadené uzliny ani jinde nemá metastázy, zbytek těla je zcela čistý, tak se pravděpodobně čeká těch 14dní pouze na to aby se určil typ léčby (radioterapie/chemoterapie či kombinace, délka a síla).. takže se snad už nehraje o to přežije/nepřežije, ale „jen“ o to jak málo či moc jí bude zle z terapie.. z terapie (chemo či radio) jí může ještě pár měsíců být hodně zle, ale cílem je mít jistotu že nikde nic nezůstalo i po vyjmutí objektu.. a samozřejmě i vyléčená pacientka pak musí už pořád chodit na kontrolní vyšetření každého půl roku aby byla jistota že se to nevrátí..
Jj, takto mi to mamka řekla, tak snad to už nebude horší, to čekání je zabíjející, je to jak zlej sen toto všechno.
Radioterapie a chemoterapie je to stejný nebo jaký je mezi tím rozdíl? děkuji všem za rady a odpovědi
@monicák
hodně zjednodušeně řečeno je radioterapie ozařování a chemoterapie obvykle kapačka s cytostatiky, jedno víc lokální a druhé víc zasáhne celé tělo, ale každému se šije léčba na tělo podle diagnózy.. někdy se přidávají léky na ředění krve nebo se doplňují hormony atd., takže vedlejší účinky můžou být různé
mmch. připrav se na to že maminka může mít v těle hormonální guláš, tj. šílené nálady ve zlém i v lítostivém, či kombinace či rychlé změny nálad atd… může se jí to stát a nemusí, každopádně si v takovém případě uvědom(te) že to není ona, ale hormony a léčba ![]()
a btw. pokud jste od Brna, tak dobrá prodejna protetického prádla bývala přímo na žluťáku ve staré budově a taky kousek pod Čárou, v jedné z těch bočních ulic pod pizza okénkem
Aha, moc děkuji, ani jsem nevěděla, že nějaké takové prádlo s evyrábí, moc děkuji
@monicák
Ahoj, myslela jsem Timo, bývali na Veselé (souběžná s Českou), ale koukám že se s protetikou přestěhovali kamsi na Cejl
http://www.timo.cz/…cke-prodejny
anebo zbývá ta Diana na žlutém kopci v ateálu MOU, kde mají i paruky atp.
http://www.zpdiana.cz/…i-podprsenky