Zhubnout před otěhotnění?

Anonymní
17.7.25 15:12

Zhubnout před otěhotnění?

Dobrý den,

Chtěla bych vás poprosit o radu.
Měřím 175 cm, vážím 130 kg. Je mi 31 let.

Vždy jsem byla oplácaná, držela jsem už spousty diet. Povedlo se mi třeba za 2,5 měsíce shodit 30 kg, ale za pár týdnů to bylo zpět. A k tomu dalších 10kg.
Znáte to, typický jojo efekt. Takže mám doma oblečení od velikosti L - XXL. A celý život vlastně hubnu a přibírám.

Poslední rok pro mě byl zdravotně opravdu náročný. Navíc jsem teď na jaře tři měsíce vůbec nechodila, trombóza v noze.. a další. (Způsobeno úrazy)

A jde o to, že přítel by chtěl miminko. Já se tomu také nebráním. Jenže mám strach. A to kvůli své váze.
Hrozně se bojím komplikací. Že přiberu třeba dalších 20 kg, že nebudu moct dýchat, hýbat se, bude se mi špatně chodit. Že třeba nevylezu na gyn. křeslo. A prostě plno dalších obav.
Také jsem četla nějakou studii, že obézním ženám se rodí více postižené děti, že mají více komplikací v těhotenství.

S přítelem jsem to probírala. Pro něj budu ale krásná i s 200kg. A komplikace v tom nevidí.
Na druhou stranu.. hubnout teď dietou několik let třeba 50kg? Nemám k tomu chuť a vůli.

Já vím, že každá žena je jiná.
Vím o tom, že za svoji obezitu si můžu sama.

Jen mě zajímá váš názor.

Děkuji

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
11845
17.7.25 15:27

Když budeš držet dietu tak zhubnes ale jakmile ji přestaneš držet tak zas priberes..ty musíš celkově změnit svůj životní styl, zacit zdrave a střídmě jíst a pak v těhotenství nemusíš přibrat skoro nic…já jsem třeba v druhém těhotenství musela držet cukrovkovou dietu..tzn musela jsem si hlidat celkový příjem a to kolik do sebe dávám sacharidů a přibrala jsem kilo..po porodu jsem měla o 10 kilo min než před otěhotněním…bohužel pro mě jsem si pak začala zas dopravat takže mi to moc dlouho nevydrželo…ale děti už jsou větší a už si zas pomalu najizdim na to nezaplacavat se sladkým..hlavně v noci..přestala jsem úplně pitnsladky pití a kila jdou zas dolů…ale musí se to pak dodržovat už pořád…s občasným zahresenim…koukni na nějaký díl extrémních proměn…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33784
17.7.25 15:52
@Anonymní píše: Více

Ano, bylo by to vhodné. Ale ne drastickýma dietama, kde máš 100% jojo efekt a bonus navíc. Je fajn, že tě přítel miluje takovou jaká jsi, ale po zdravotní stránce to není ok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
17.7.25 15:53

A jake mas parametry na přístrojích a dle krve? To by melo byt zadasni. Jestli mas velky podil svalů, tak asi ok. Ale jestli jsi spíš sádlo, pak začni změnou životního stylu bez ohledu na těhotenství.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2519
17.7.25 15:55

Jsi morbidne obezni, prestan to okecavat, neni to proste ani hezky, ani zdravy.. a to rikam ja, co mam pres metrak taky, ale narozdil od Tebe s tim ted neco delam.
Ano, mela bys nejdriv shodit, nez zacnes planovat deti. Lepe pak sneses tehotenstvi i porod a zvladnes se o dite postarat.
Ono taky nebudes moct treba ani diky tloustce otehotnet.. rada obeznich ma poruchu ovulace diky hormonalni nerovnovaze, protoze tuk produjuje estrogen a narusuje rovnovahu pohlavnich hormonu..
Promin, ze jsem tak tvrda, ale byla jsem jak ty - neustale vymluvy, proc to nejde/neslo, okecavky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2416
17.7.25 16:04

Ano, urcite by jsi mela zhubnout. nejen kvuli mimcu, ale i kvuli sobe. s touto hmotnosti je velke riziko komplikaci. navic se ti bude spatne dychaz, budes zpocena apod. Je pravda, ze kolikrat silny zensky nepriberou tolik kg v tehotenstvi jako ostatni, ale neni to pravidla.
Zmen zivotni styl.jen dieta neni cesta.
Drzim palce!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.7.25 16:16

@Kacatko1986 počkej, já se přece nevymlouvám. Celý život jsem měla kolem 75 kg. Pak se to u mě zvrtlo kvůli práci. Nebyla šance se přes den najíst, doháněla jsem to pak večer. Což samozřejmě není zdravý. A váha šla nahorů.
Dvakrát do roka jsem schopna zhubnout kolem 30kg, to je cca 60 kg za rok. Takže líná opravdu nejsem a nejsou to výmluvy. Kdyby ano, nic s tím nedělám.
Naposledy se mi opět podařilo hodně zhubnout, kdy jsem měla pod 100 kg, ale před rokem se mi stal úraz, při kterém jsem nemohla několik týdnů používat ani jednu ruku, do teď používám jen jednu (levou, jsem pravák), takže sportování je pro mě složitější. Do toho jsem letos od února - května nemohla vůbec chodit, takže jsem tři měsíce jen ležela. A to tělu, které je zvyklé na jojo efekt, moc nepřidá. :)

• Citovat
  • Upravit
1350
17.7.25 16:25

Hubnutí není jen o sportu. Hubnout můžeš, i když sportovat nemůžeš. Stačí jen vyváženou „zdravou“ stravu. Proč nevyhledáš pomoc nutričních terapeutů - sestavit jídelníček, stanovit hodnoty, dodržovat třeba kalorické tabulky?
Omlouvání sportem je opravdu jen výmluva.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35938
17.7.25 16:59

Hubnutí je hlavně o jídle. Takže přestaň hledat výmluvy a zaměř se na to, hlavně i pro to ať nepredas špatný stravovací návyky dítěti. Musíš tak jist už pořád. Plus mínus jinak budeš mít pořád jojoefekt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.7.25 17:17

:think:
Celý svůj život mám nálepku obézní. Už jako dítě jsem se přestala vážit. Nedělá mi to dobře. Když jsme se rozhodli, že si porušíme rodinu. Začla jsem docházet k nutriční mu terapeutovi. Povedlo se mi. Jít z 92 na 86. Docela se to drželo. Bylo to znát. Ale i když jsem zhubla a váhu držela otěhotnět se mi nepovedlo.( Téměř 2 roky pokusů). Pak přišel covid k tomu takové různé problémy v rodině a já se na celou dietu to. Vůbec jsem neměla energii a prostor se hlídat. Vrátila jsem se na svých běžných 92 a v tu chvíli jsem otěhotněla. Možná, že celá ta udržovací akce vyvolávala větší stres než jsem si myslela. No, v těhotenství jsem šla prvních pár měsíců dolů. Rodila s tricifernym číslem a z porodnice odcházela o téměř 11 kilo lehčí.

No ale to jsem já. U tebe to může být úplně jinak. A teda mít 120,je teda opravdu moc. :roll: :,(

• Citovat
  • Upravit
3142
17.7.25 18:06

Nejdřív se zaměř na redukci váhy, úplnou změnu životního stylu a pak až se snaž otěhotnět. Přítel si to představuje dost naivně, můžeš ty i dítě mít velké komplikace. Není vhodné počít s morbidní obezitou, možná to ani nepůjde, příroda je chytrá. Pohyb a sport je až bonus, pro tebe bude alfa omega jídlo. Běž k nutričnímu terapeutovi, ale skutečnému, ne papírové rychlokvašce, a změň sebe. Zbytek přijde ve správný čas :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2846
17.7.25 18:37

Ber dite jako impuls ke zmene zdraveho zivotniho stylu. Treba z toho bude i tehotenstvi. Ale ne drastickymi dietami, ale zmenou stylu pod dohledem odborniku. Morbidne obezni casto i behem tehotenstvi hubnou, dalsich treba deset kilo nechas v porodnici. Nonans trochou stesti budes mit kocarove dite a to jde pak to hubnuti uplne samo :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.7.25 19:09

Ahoj jsem na tom BMI podobne mozna i malicko hur..a otehotnela jsem v r 2021..a mela jsem dost komplikací a Ja osobne vnitrne si furt rikam :kdybys byla hubena treba by si tyto komplklace nemela…Ale treba by se mi to stalo i tak..Ale nevim no kdyz se zamyslim nad druhym ditetem tak si rikam musim zhubnout protoze tohle uz nechci…chci vedet ze jsem udelala max pro to aby to nedopadlo jako porpve..Drzim palce..me osobne netrapi jen otehotneni ale celkove jsem nestastna z toho kolotoce hubnuti-pribirani, rada bych byla hunenejsi trvale..a nikdy mi to dlouho nevydrzelo.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
17.7.25 19:26

Taky jsem celý život tlustá. Nenarodila jsem se tak, začalo to uklidňováním se u ledničky, když mě v dětství zneužíval otčím a pak už se to vezlo. Když jsem otěhotněla, měla jsem 86 a rodila jsem s preeklampsií a 107kg. Píšu to proto, že mě celý den sestry tvrdily, že nerodím, protože to nesnímala správně ta monitorovací technika. Asi kvůli tomu špeku. A pak jsem málem porodila na chodbě. Hlavně, že jsem v té nemocnici ležela dlouho před porodem. Takže bych se snažila aspoň trochu zhubnout.

• Citovat
  • Upravit
11845
17.7.25 20:10

To je další věc…i když se ti podaří otěhotnět může být problém s vyšetřeními…nejen predporodni monitor ale i ultrazvuk během těhotenství a nemusí se včas rozpoznat nějaký problém…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí