Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Maminky, koupila jsem malé zimní botky Superfit. Můžu se zeptat, zda impregnovat případně čím…mám doma impregnační spray z Daichmana…myslíte, že můžu použít nebo je třeba koupit nějakou speciální na goratexovnou membránu? Moc děkuju za info…
Mne v prodejně prave řekli ze to musi byt speciální impregnace na goretex.
Loni jsem kupovala Superfity s goretexem, rovnou k tomu koupila i sprej na goretex.. neprotekly ani jednou
A je to vůbec nutný? Myslela jsem ze kdyz maji tu membránu ze se impregnovat nemusi. K čemu potom je?
Pred prvnim nosenim naimpregnovat alespon dvakrat. Pouzit spray primo na boty s membranou.
Dneska jsem kupovala zimni boticky i s impregnacnim sprejem, je pry i na gorac. firma SIGA, vyrobek SIGAL Aquastop. 95,–
Mám nějaký nano sprej, volala jsem do humanicu a prý je to na goretex ok.
@veria píše:
A je to vůbec nutný? Myslela jsem ze kdyz maji tu membránu ze se impregnovat nemusi. K čemu potom je?
Tohle jsem nasla:
Velmi častou otázkou je, proč impregnovat obuv s klimamembránou, která sama zabezpečuje voděodolnost. Ano, to je sice pravda, ale membrána je v obuvi uložena mezi svrškem a podšívkou. Nebude-li tato obuv také chráněna impregnací, časem různé nečistoty proniknou svrškem obuvi až na membránu a mohou zalepit její póry – tím se jedna z jejích funkcí (zabezpečit volný odchod tělesných par z vnitřku obuvi) omezí nebo i úplně znehodnotí. Druhým důvodem k impregnaci u tohoto druhu obuvi je, že po její aplikaci svršek obuvi zůstane suchý a noha je lépe chráněna před chladem. A třetím důvodem je snadnější čištění a údržba.
Důkladnou impregnaci doporučujeme provést ihned na novou obuv. Účinnost a délka působení impragnačních látek je závislá na terénních a klimatických podmínkách, kterým je obuv vystavena, na intenzitě využívání obuvi a také na způsobu jejího následného ošetřování.
Take jsem ted kupovala superfity a pani mi rikala, ze je lepsi koupit sprej primo na goretex, zejmena kvuli tomu, ze to staci nastrikat jen jednou, ty lacinejsi spreje se musi strikat vice vrstev.
Jinak ten drazsi se da nastrikat i na textil, takze mi doporucila postrikat i kombinezu, rukavice
to jsem treba vubec netusila
A co je levnejší a dražší?
tenhleten za 95,– se taky dá stříkat i na oblečení…
http://www.siga.cz/…quastop.html
@obrazek píše:
A co je levnejší a dražší?
tenhleten za 95,– se taky dá stříkat i na oblečení…
http://www.siga.cz/…quastop.html
Myslim z nabidky, co tam mela. Rano mrknu, co jsem to presne koupila.
@Sype tohle mi přesně říkala prodavačka když jsem kupovala superfity i s impregnací, já myslela že když se to nenastříká tak budou prosakovat, ale prý je to kvůli prachu a nečistotám, když se to nenaipmregnuje tak prach se dostává do těch škvírek a pak se nohy potí, protože neodvádí tu vlhkost z nohou..